Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Έκθεση φωτογραφίας για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Έκθεση φωτογραφίας για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Έκθεση φωτογραφίας για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Σήμερα, Πέμπτη 19 Μαΐου, στις 7:30 το βράδυ, στο Κατάλυμα της Γαλλίας (σ.σ. οδός Ιπποτών, Παλιά Πόλη), θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας που είναι αφιερωμένη στη μνήμη της γενοκτονίας των Ποντίων.

Για τη σημασία της ημέρας αυτής αλλά και για την εκδήλωση, μίλησε χθες η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων της Ρόδου, «ο Διγενής», η οποία εξήγησε τι σημαίνει ο όρος γενοκτονία. Όπως είπε, είναι ένας όρος που διαμορφώθηκε κυρίως στη δίκη της Νυρεμβέργης το 1945 που δικάστηκε η ηγεσία των ναζιστικών εγκληματιών του πολέμου.

Ο όρος αυτός σημαίνει τη μεθοδική εξολόθρευση, ολική ή μερική, μίας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας. Πρόκειται για ένα πρωτογενές έγκλημα, το οποίο δεν έχει συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις αφού ο γενοκτόνος δεν εξοντώνει μία ομάδα για κάτι που έκανε αλλά για κάτι που είναι και στην περίπτωση των Ελλήνων του Πόντου επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί.

Αφού ανέτρεξε πίσω στην Ιστορία, η Πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, ό,τι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε πέντε αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ σε πέντε χρόνια. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι με τις γνώσεις και το έργο τους οι Πόντιοι που ήρθαν στην Ελλάδα συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου για εκείνη την εποχή ελληνικού Κράτους. Με αρκετή καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου του 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης για τους 353 χιλιάδες σφαγιασθέντες Έλληνες του Πόντου.

Και είπε: «Εμείς οι Πόντιοι, πατρίδα μας ήταν, είναι και θα είναι για πάντα αυτά τα αγιασμένα χώματα του πόντου. Εκεί άνθισε ο ελληνικός ποντιακός περίπου για 2700 χρόνια, εκεί είναι θαμμένοι οι πρόγονοί μας, εκεί άφησαν τα κόκκαλά τους οι χιλιάδες μάρτυρες της ποντιακής ιδέας, εκεί είναι ακόμα τα σπίτια μας, τα σχολεία, οι Εκκλησίες και τα Μοναστήρια μας. Εκεί είναι ακόμα τα αδέλφια μας».

Σημειώνεται ότι η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη και θα είναι επισκέψιμη από τις 10:00 το πρωί μέχρι και τη 1:00 το μεσημέρι και από τις 6:00 το απόγευμα μέχρι τις 9:00 το βράδυ.

Πηγή: Ροδιακή