Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Για πρώτη φορά η τέχνη του σκίτσου στα Ποντιακά (Video)

Για πρώτη φορά η τέχνη του σκίτσου στα Ποντιακά (Video)
Για πρώτη φορά η τέχνη του σκίτσου στα Ποντιακά (Video)

Παιδιά μαθαίνουν να σχεδιάζουν σκίτσα στα Ποντιακά. Η πρωτοβουλία ανήκει στον δάσκαλο εκμάθησης σκίτσου, Δημήτρη Νικολαΐδη, ο οποίος ξεκίνησε την προσπάθεια με στόχο να διατηρηθεί από τις νέες γενιές και να διαδοθεί η ποντιακή διάλεκτος. Για το λόγο αυτό έγραψε κι ένα εγχειρίδιο, που βοηθά μικρούς και μεγάλους να μάθουν να σχεδιάζουν σκίτσα στα ποντιακά.

«Μεγάλωσα ακούγοντας ιστορίες για τον Πόντο, για τη γενοκτονία των προγόνων μου. Θέλησα να κάνω κάτι για να τιμήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους και να βοηθήσω στην διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου. Για ‘όπλο» έχω το πενάκι μου και έτσι σκέφτηκα να δημιουργήσω σκίτσα στα ποντιακά», λέει ο κ. Νικολαΐδης.

Για πρώτη φορά η τέχνη του σκίτσου στα Ποντιακά (Video)

Με πολύ μεράκι, κόπο και με τη βοήθεια της Αλκμήνης Θεοδωρίδου, πιστοποιημένης καθηγήτριας εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου, κυκλοφόρησε πέρυσι το εγχειρίδιο που καθοδηγεί όποιον ενδιαφέρεται να μάθει να κάνει σκίτσα στα ποντιακά. Πολλά χρόνια πριν είχε αρχίσει να διδάσκει σε δεκάδες ελληνόπουλα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία πως να σχεδιάζουν σκίτσα.

«Κάθε φορά η παρέα των παιδιών που διψούν για να μάθουν να κάνουν σκίτσα μεγαλώνει και όλοι μαζί σκιτσάρουμε, με λίγα ποντιακά και πολλές γραμμές. Με αυτό τον τρόπο συνδυάζουμε την γνώση του σκίτσου με την εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου μέσα από την καθημερινότητα μας», τονίζει.

Επισημαίνει ακόμη πως τα μαθήματα παρακολουθούν και αρκετοί γονείς. «Η συμμετοχή των μεγαλύτερων στα μαθήματα μου δίνει χαρά γιατί έτσι συνδέονται οι γενιές και δημιουργούν από κοινού επικοινωνώντας στα ποντιακά», υπογραμμίζει.

Ο κ. Νικολαΐδης εξηγεί πως μέσα από την πολύχρονη διδασκαλία εκμάθησης σκίτσου διαπιστώνει πως τη σημερινή εποχή η ποντιακή διάλεκτος έχει δυνατότητες να εξελιχθεί και μάλιστα να χρησιμοποιηθεί ως γλώσσα επικοινωνίας.