Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Την «Καμπάνα του Πόντου» παρουσιάζει η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων

Την «Καμπάνα του Πόντου» παρουσιάζει η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων
Την «Καμπάνα του Πόντου» παρουσιάζει η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων

Η «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων» σε συνεργασία με την Ι.Μ. Τρίκκης & Σταγών και την Π.Ε. Τρικάλων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων παρουσιάζει το ποίημα του Φίλωνα Κτενίδη «η Καμπάνα του Πόντου» δραματοποιημένο από τη θεατρική ομάδα του συλλόγου. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 και ώρα 7:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων.

Αφήγηση & Μουσική επένδυση: «Η Καμπάνα του Πόντου» - Ιερά Μητρόπολη Δράμας,
Επιμέλεια Οπτικού Υλικού : Λένα Σαββίδου,
Σκηνοθεσία & Ενδυματολογική Επιμέλεια: Αχιλλέας Λέρας.

Η τέχνη πολλές φορές εμπνεύστηκε από την ιστορία. Τα πραγματικά γεγονότα όμως κάποιες φορές είναι τόσο δυνατά που ακόμη κι η φαντασία του πιο ικανού ποιητή ωχριά μπροστά τους.

Το 1950 πρωτοδημοσιεύθηκε η Καμπάνα του Πόντου και ο Φίλωνας Κτενίδης αποτυπώνει την ανθρώπινη αγωνία του ξεριζωμού, η οποία ξεπερνά ακόμη και εκείνον τον προαιώνιο φόβο του ανθρώπου για το θάνατο. Πρόκειται για ένα «ευλαβικό μνημόσυνο στους νεκρούς που μείνανε σ’ εκείνα τα άγια χώματα, για χαιρετιστήριο μήνυμα στον τόπο που γεννηθήκαμε, για ύμνο στη δόξα και την αθανασία του Πόντου», όπως ο ίδιος ο ποιητής αναφέρει.

Το επικό αυτό κείμενο το 2008 μερίμνει της Ι.Μ. Δράμας επενδύθηκε με μουσική από το Θεόφιλο Πουταχίδη. Η αφήγηση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου και του Κώστα Διαμαντίδη και οι ερμηνείες του Αλέξη Παρχαρίδη και της Πέλας Νικολαΐδου έδωσαν «φωνή» στην «Καμπάνα».

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων το 2012 με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Δράμας, με πλήρη συναίσθηση ευθύνης προς επιτέλεση του ελαχίστου χρέους, με γνώμονα τις αρχές του αρχαίου δράματος και τη συνδρομή των νέων τεχνολογιών, περιέβαλε το μελοποιημένο πλέον κείμενο με δράση και εικόνα. Έκτοτε παρουσιάστηκε το 2012 στην Ποντοκώμη, του 2014 στη Λάρισα και το 2015 στη Δράμα.

Είναι η κυτταρική μνήμη που ξυπνά, είναι οι ψυχές των προγόνων που μας συνοδεύουν σε κάθε μας κίνηση.