Οι Πόντιοι επιμένουν στον αγώνα |
Οι Πόντιοι της Αμερικής, η Παμποντιακή Ομοσπονδία, το Ιερό Ίδρυμα Ποντίων Παναγία Σουμελά Αμερικής και Καναδά άρχισαν ήδη τις προετοιμασίες για την 19η Μαΐου, την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί οι λεπτομέρειες για τις εορταστικές εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν, εν τούτοις πιστεύω ότι οι φετινές εκδηλώσεις θα είναι περισσότερες και θα διαρκέσουν όλη την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι εκδηλώσεις που θα διοργανώσουν οι σύλλογοι των Ποντίων σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ και του Καναδά, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και όλες μαζί θα εκπέμψουν σαφέστατα και με πολλούς αποδέκτες μηνύματα. Οι εκδηλώσεις αυτές θα παράσχουν τη δυνατότητα στην Ομογένεια αφενός μεν να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αφετέρου δε, να εκδηλώσει την αποφασιστικότητά της για τη συνέχιση του αγώνα για την περαιτέρω διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Οι εκδηλώσεις αυτές θα παράσχουν τη δυνατότητα στην ηγεσία των Ποντίων να κάνει τον απολογισμό του αγώνα και να αναγνωρίσει την προσφορά των πρωτοπόρων μεταναστών που είχαν την έμπνευση να ιδρύσουν τους συλλόγους, να αποκτήσουν ποντιακές λέσχες και πάνω απ’ όλα οραματίστηκαν την ίδρυση του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά και την απόκτηση της Ποντιακής Γης στο νέο κόσμο.
Οι εκδηλώσεις αυτές θα παράσχουν τη δυνατότητα στους ομογενείς να τιμήσουν την μνήμη της Γιαγιάς του Πόντου, της Σάνο Χάλο, η οποία απεβίωσε πριν τρία χρόνια σε ηλικία 105 ετών και ήταν μάρτυρας αυτής της Γενοκτονίας, καθώς επίσης και την μνήμη του Δρα Χάρη Ψωμιάδη, του ιδρυτή του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κολεγίου του Κουίνς, ο οποίος δημιούργησε το πρότυπο πάνω στο οποίο στηρίχτηκαν οι ελληνικές σπουδές στην Αμερική.
Ο αείμνηστος Δρ Χάρης Ψωμιάδης έχει ερευνήσει σε βάθος τα θέματα που σχετίζονται με την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και την Μικρασιατική Καταστροφή και με το έργο του «Ο Φρίντγιοφ Νάνσεν και η Κρίση των Ελλήνων Προσφύγων το 1922» κατάφερε να φωτίσει πολλές άγνωστες πτυχές της εποχής εκείνης.
Ο Δρ Ψωμιάδης ήταν ο εμπνευστής του Κέντρου Ερευνών για την Μικρά Ασία και τον Πόντο με έδρα το Σικάγο, το οποίο ήρθε να καλύψει ένα κενό και να θέσει σε επιστημονική βάση την μελέτη και καταγραφή των γεγονότων που οδήγησαν στην Γενοκτονία και να αποδείξει επιστημονικά ότι η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας είναι η πρώτη Γενοκτονία του 20ού αιώνα.
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας