Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Καμίαν κι Ανασπάλω σε… - Η ιστορική μνήμη ενός λαού διασώζει τον ίδιο τον λαό

Καμίαν κι Ανασπάλω σε… - Η ιστορική μνήμη ενός λαού διασώζει τον ίδιο τον λαό
Καμίαν κι Ανασπάλω σε… - Η ιστορική μνήμη ενός λαού διασώζει τον ίδιο τον λαό

Με μεγάλη συγκίνηση πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης, την Τρίτη, 10 Μαΐου 2016. Την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια του Λυκείου, Άννα Σγουρού, που τόνισε τη σημασία της ιστορικής μνήμης και συνέδεσε τα βιώματα των Ποντίων με τη βία των πολέμων και τη σκληρότητα της προσφυγιάς στη σημερινή εποχή. Στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό ο Δρ Θ. Κυριακίδης, Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου του Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας», που παρουσίασε το έργο του ερευνητικού κέντρου για τη διάσωση του πολιτισμού και τη διάδοση της γνώσης. Η ιστορική γνώση κι η μνήμη της Γενοκτονίας, επισήμανε, αποτρέπουν την επανάληψη τέτοιων βιαιοτήτων, γι΄αυτό και οι εκδηλώσεις μνήμης, που απευθύνονται σε νέους ανθρώπους, έχουν ιδιαίτερη παιδευτική αξία.

Οι μαθήτριες Αγγελική Ιωαννίδου, Σταυρούλα Ιωαννίδου και Δήμητρα Σαπανίδου παρουσίασαν ένα σύντομο και περιεκτικό ιστορικό της Γενοκτονίας, που συνοδεύτηκε από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Η ιστορία συνδέθηκε με τη μουσική των Ποντίων που διατηρεί με τον ήχο και το γλωσσικό ιδίωμά της ζωντανό τον ποντιακό χαρακτήρα: Ο απόφοιτος του σχολείου μας και φοιτητής πια, Ορέστης Βραδέλης, με την ποντιακή λύρα του και η μαθήτρια Άννα-Ιωάννα Πιτούλια με το μπεντίρ συνόδευσαν το μαθητή της Β΄Λυκείου, Πέτρο Πανίδη, σε παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου. Η λύρα του Ορέστη και η φωνή του Πέτρου δημιούργησαν ένα ξεχωριστό άκουσμα.

Την εκδήλωσή  τίμησε με την παρουσία του χορευτικό τμήμα της Ευξείνου Λέσχης Θεσ/νίκης. Τα νέα παιδιά χόρεψαν ποντιακούς χορούς με σοβαρότητα και δυναμισμό: ειδικά ο πολεμικός χορός «Σέρα» γέμισε με ενθουσιασμό και υπερηφάνεια τους παρευρισκόμενους.

Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση και το συντονισμό της είχαν οι φιλόλογοι κ. Σοφία Χαριτίδου και κ. Βίκτωρ Βαβαρούτσος.