Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Η Τουρκία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Βερολίνο

Η Τουρκία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Βερολίνο
Η Τουρκία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Βερολίνο

Η γερμανική βουλή αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων - Σε αντίποινα, σχεδόν αμέσως, η τουρκική κυβέρνηση ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Γερμανία - Ανησυχία για την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας σχετικά με τους πρόσφυγες

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο προκύπτει μετά την ομόφωνη έγκριση της γερμανικής κάτω βουλής να αναγνωρίσει τη σφαγή των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915 ως «γενοκτονία».

Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν άμεση μετά την ψήφιση, καθώς η Τουρκία αποφάσισε την ανάκληση του πρεσβευτή της στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, καταδίκασε το ψήφισμα και τόνισε πως ένα «ρατσιστικό αρμενικό λόμπι», είναι υπεύθυνο για την απόφαση που ελήφθη από τη γερμανική βουλή. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην τουρκική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί την απόφαση της γερμανικής βουλής για το ζήτημα, σχετικά με το οποίο ούτε οι ιστορικοί δε μπορούν να αποφασίσουν. Ανακαλέσαμε τον Τούρκο πρεσβευτή από τη Γερμανία για διαβουλεύσεις».

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το Ναϊρόμπι όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, δήλωσε πως η απόφαση θα επηρεάσει «σοβαρά» τις σχέσεις της χώρας με τη Γερμανία, επισημαίνοντας πως θα χειριστεί το ζήτημα μόλις επιστρέψει στην Τουρκία, με αβέβαιες τις προεκτάσεις της κρίσης και τις επιπτώσεις της κυρίως σχετικά με το μεταναστευτικό. 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος συνοδεύει τον Τούρκο πρόεδρο στην περιοδεία του στην Ανατολική Αφρική, ανήρτησε μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter γράφοντας: «Ο τρόπος που κάποιος κλείνει τη σκοτεινή σελίδα της ιστορίας δεν πρέπει να γίνεται με το να κακολογεί την ιστορία μίας άλλης χώρας».

Ο Τούρκος πρεσβευτής, Χουσείν Αβνί Καρσλιόγλου, αναμένεται να επιστρέψει στην Άγκυρα το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με την εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Πηγή: Πρώτο Θέμα