«Οι Γενοκτονίες των Χριστιανικών Λαών της Ανατολής (1875-1923) και η διαχείριση της μνήμης τους» (Video) |
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, στο πλαίσιο των δράσεων και δραστηριοτήτων της για τη διατήρηση της Συλλογικής Μνήμης, διοργάνωσε την επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Οι Γενοκτονίες των Χριστιανικών Λαών της Ανατολής (1875-1923) και η διαχείριση της μνήμης τους».
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016.
Στην ημερίδα συμμετείχαν οι:
- Σπυρίδων Σφέτας, Αναπληρωτής Καθηγητής Βαλκανικής Ιστορίας Α.Π.Θ., "Από τον Αβδούλ Χαμίτ Β΄ στους Νεότουρκους και στον Ατατούρκ: Η αναζήτηση της τουρκικής ταυτότητας και οι επιπτώσεις στους χριστιανικούς πληθυσμούς".
- Βλάσης Αγτζίδης, Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας Α.Π.Θ.-Συγγραφέας, "Χρήσεις και καταχρήσεις της Γενοκτονίας".
- Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Α.Π.Θ., "Οι μειονότητες στα Βαλκάνια στις αρχές του 20ου αιώνα και η τουρκική ιστοριογραφία".
- Ιωάννης Μουρέλος, Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας Α.Π.Θ., "Οι διωγμοί του 19144 και η πρώτη απόπειρα ανταλλαγής των πληθυσμών".
- Άγγελος Συρίγος, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου, "Γενοκτονία ή μοιραία συνέπεια ενός πολέμου;".
- Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Μόνιμος Λέκτορας Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου Νομικής Σχολής Α.Π.Θ., "Το έγκλημα της γενοκτονίας στο Διεθνές Δίκαιο και η Εθνοκάθαρση".
- Κυριακή Τεκτονίδου, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, "Η συλλογική μνήμη στυλοβάτης της ιστορικής συνείδησης και της κοινωνικής συνοχής".
- Παρούλα Περράκη-Νάσκου, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου.
Σχετικά θέματα