Ο Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήµονος Μεσιανού µε αφορµή την επέτειο Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου διοργανώνει εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του Ναού µε την ευλογία του Σεβασµιοτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλµωπίας κ. Ιωήλ.
Η φετινή διοργάνωση ενισχύεται µε την υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουµελά (ακριβές αντίγραφο) από τους πιστούς και τους φορείς στο χωριό του Μεσιανού. Η υποδοχή της εικόνας θα πραγµατοποιηθεί στην είσοδο του χωριού και έπειτα από περιφορά της εικόνας µε την συνοδεία τιµητικού Στρατιωτικού αγήµατος και της Ποντιακής µουσικής από τους λυράρηδες της περιοχής, θα τοποθετηθεί στον Ι. Ν. Αγίου Παντελεήµονος. Στην συνέχεια στον προαύλιο χώρο του Ναού θα ακολουθήσει εκδήλωση για την Παναγία Σουµελά, την µητέρα των προσφύγων και την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Στην υποδοχή θα παρευρεθούν και θα µας τιµήσουν µε την παρουσία τους εκπρόσωποι της Εκκλησίας αλλά και του στρατιωτικού, πολιτικού, δικαστικού και επιχειρηµατικού κόσµου, καθώς επίσης και Ποντιακά Σωµατεία της ευρύτερης περιοχής αλλά και ο πολιτιστικός χορευτικός σύλλογος Γεωργιανών Ελλάδος “Οι Ρίζες” Θεσσαλονίκης.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Σάββατο 11 Ιουνίου 2016
07:00 - Θεία Λειτουργία - εορτή του Αγίου Λουκά Συµφερουπόλεως και Κριµαίας (Το Ιερό Λείψανο του Αγίου, θα τεθεί προς προσκύνηση και Αγιασµό των πιστών).
18:30 - Υποδοχή της Ιεράς Εικόνας στην είσοδο του χωριού.
19:00 - Δοξολογία επί τη υποδοχή της Ιεράς Εικόνας και Εσπερινός. Μετά το πέρας του εσπερινού στον προαύλιο χώρο του Ναού θα ακολουθήσει η εκδήλωση:
Σύντοµοι χαιρετισµοί της Υπουργού Μακεδονίας Θράκης, της Υφυπουργού Βιοµηχανίας, του Γενικού Γραµµατέα Υπουργείου Άµυνας.
Θέµα “Η Παναγία Σουµελά το κέντρο ευλάβειας του Ποντιακού Ελληνισµού” - Οµιλητής: Κυριακίδης Α. Θεοδόσιος, Θεολόγος - Ιστορικός, Διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας.
Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τους ποντιακούς συλλόγους ευρύτερης περιοχής Γιαννιτσών.
Θέµα: “Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισµού” - Οµιλητής: κ. Σάββας Καλεντερίδης, συγγραφέας - αρθρογράφος,
Παρουσίαση Γεωργιανών παραδοσιακών χορών από τον πολιτιστικό χορευτικό σύλλογο Γεωργιανών Ελλάδος “Οι Ρίζες” Θεσσαλονίκης.
“Πόντια Μάννα, η ρίζα και ο κορµός της οικογένειας” το κείµενο της Γιώτας Ιωακειµίδου αναγγέλλει η Μαρία Αγαθαγγελίδου.
Μουσικό ταξίδι στο Πόντο από τους καλλιτέχνες: Σιαµίδης Κωνσταντίνος, Γαβριηλίδης Παναγιώτης, Βασιλειάδης Αχιλλέας.
Καθ’ όλοι την διάρκεια της εκδηλώσεις θα φιλοξενείται στο πνευµατικό κέντρο του Ναού, έκθεση φωτογραφίας µε θέµα “Εκκλησίες και µοναστήρια του Πόντου”, της καθηγήτριας Βαρβάρας Χαραλαµπίδου.
Κυριακή 12 Ιουνίου 2016 (Εορτή των Αγ. Πάντων)
Ώρα 7 π.µ. Όρθρος, Θεία Λειτουργία και Μνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αναιρεθέντων Ελλήνων του Πόντου, στην γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισµού.