Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

«Παρχάρια 2016»: 15 χρόνια τιμής στις παραδόσεις του Πόντου (Φωτο - Video)

«Παρχάρια 2016»: 15 χρόνια τιμής στις παραδόσεις του Πόντου
«Παρχάρια 2016»: 15 χρόνια τιμής στις παραδόσεις του Πόντου

Αναβίωσε και φέτος το υπαίθριο πανηγύρι των οροπεδίων του Πόντου από τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα»

Τα 15 συνεχόμενα χρόνια τιμής της μνήμης και των παραδόσεων των προγόνων τους τίμησαν την Κυριακή 8 Μαΐου τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» που για ακόμα μία χρονιά αναβίωσαν στον χώρο του Οχυρού της Νυμφαίας το ολοήμερο υπαίθριο πανηγύρι των οροπεδίων του Πόντου «Παρχάρια».

Ένα φεστιβάλ παραδοσιακού ποντιακού χορού, με τη συμμετοχή αξιόλογων χορευτικών συγκροτημάτων και ερμηνευτών, μία μεγάλη γιορτή όπως την χαρακτήρισε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αβραάμ Φωτιάδης, που φέτος τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων προσκεκλημένοι από την Καβάλα και την Ξάνθη, καθώς επίσης για πρώτη φορά και η Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής.

Το εορταστικό τριήμερο ξεκίνησε την Παρασκευή 6 Μαΐου με μία έκθεση ζωγραφικής των μικρών ζωγράφων του Συλλόγου με την βοήθεια της διδασκάλου κ. Έφης Καλλεντερίδου που πραγματοποιήθηκε σε πείσμα της κακοκαιρίας στο γήπεδο τέννις του οικισμού των Ποντίων στην περιοχή της Εκτενεπόλ, ενώ το Σάββατο ακολούθησε  μία περιβαλλοντική δράση που προέβλεπε τον καθαρισμό και τον καλλωπισμό του χώρου που έλαβε χώρα την επόμενη μέρα το υπαίθριο πανηγύρι. 


Η ημέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων ξεκίνησε με τα μαγκάλια και τα καζάνια να παίρνουν μπροστά μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας που πραγματοποιήθηκε στον εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Η προσέλευση του κόσμου ήταν και φέτος μεγάλη, ενώ οι διοργανωτές έφεραν εις πέρας άλλη μία άψογη διοργάνωση με ωραίες γεύσεις, συναπαντήματα, χαμόγελα και κυρίως πολύ χορό.

Τα θερινά «Παρχάρια» του Πόντου

Η λέξη «Παρχάρια» στην Ποντιακή διάλεκτο χρησιμοποιούνταν για να περιγραφούν τα οροπέδια στα οποία έβρισκαν, καταφύγιο κατά τους θερινούς  μήνες οι κτηνοτρόφοι. Σταδιακά όπως εξήγησε ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων ν.Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» κ. Γιάννης Νικολαΐδης άρχισαν κατ’ αυτόν τον τρόπο να δημιουργούνται στον Πόντο θερινά θέρετρα στα οποία οι αστικοί πληθυσμοί βρίσκαν καταφύγιο λόγω του καλού κλίματος.

Εκεί όπως εξήγησε «διοργανώνονταν εκδηλώσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα με αφορμή τις περισσότερες φορές κάποιες χριστιανικές γιορτές», γιορτές που θέλησαν τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων ν.Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» να αναβιώσουν «ορμώμενοι από την αγάπη μας για τον χορό και τον πολιτισμό των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας».


Άλλωστε τα «Παρχάρια» σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία «ο χορός να επιστρέψει στον φυσικό του χώρο, εξ ου και κάθε χρόνο καλούμε και σωματεία μη ποντιακά».