Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Με πορεία – λαμπαδηφορία τιμήθηκε φέτος η επέτειος Μνήμης της 19ης Μαΐου στην Πετρούπολη

Με πορεία – λαμπαδηφορία τιμήθηκε φέτος η επέτειος Μνήμης της 19ης Μαΐου στην Πετρούπολη
Με πορεία – λαμπαδηφορία τιμήθηκε φέτος η επέτειος Μνήμης της 19ης Μαΐου στην Πετρούπολη

Με πορεία – λαμπαδηφορία τιμήθηκε φέτος η επέτειος Μνήμης της 19ης Μαίου, ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Πετρούπολη. Τα 80 περίπου μέλη των χορευτικών τμημάτων ντυμένα με τις παραδοσιακές φορεσιές, κρατώντας δάδες και φαναράκια στα χέρια, ξεκίνησαν από τη στρογγυλή πλατεία Πετρούπολης με τη συνοδεία των μουσικών οργάνων των μελών των τμημάτων λύρας και νταουλιού του συλλόγου. Τελικός προορισμός η πλατεία Ηρώ , όπου εκεί αρχικά τελέστηκε τρισάγιο υπέρ των 353.000 θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας και στη συνέχεια παρουσιάστηκε ένα μουσικο-αφηγηματικό δρώμενο με τίτλο «Πόντος! Εις μνήμην ψυχών τε και τόπων».

Το δρώμενο αυτό, που ετοίμασαν τα παιδιά του συλλόγου, μέσα από τα αρχεία των ξένων πρεσβειών, τα ποιήματα, τα τραγούδια, τις αφηγήσεις από τις μαρτυρίες των επιζώντων και τις επιστολές των μελλοθανάτων παρουσίασε με συγκροτημένο και συναισθηματικά φορτισμένο τρόπο το μέγεθος της τραγωδίας και το πώς ένα ολόκληρο έθνος εκριζώθηκε από τις πατρογονικές του εστίες έπειτα από τρεις χιλιάδες χρόνια ζωής, συνεχούς παρουσίας και προσφοράς στα παράλια του Εύξεινου Πόντου. Την επιμέλεια των κειμένων είχαν η Αναστασία Δανιηλίδου και η Κωνσταντίνα Καζαδέη ενώ το σκηνικό ετοίμασαν οι: Μανώλης Διαμαντούλης, Χρήστος Κουρουτζίδης και Γιώργος Νικολιάς. Συμμετείχαν οι μουσικοί: Γιώργος Κουλαξουζίδης (λύρα), Γιώργος Παυλίδης (κεμανέ), Μαρία Κοντογιαννοπούλου (τραγούδι), Νίκος Μαρκατσέλας (λαούτο), Δημήτρης Σαχσανίδης (νταούλι) και Κώστας Ευθυμιάδης (νταούλι).


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Πετρούπολης Β.Σίμος, ο αντιδήμαρχος Α. Φιλίππου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Πετρούπολης Θ. Λάππας και Ε. Δαλέντζας, εκπρόσωποι των συλλόγων Ποντίων Καματερού, Μυτιληναίων Πετρούπολης, Τερψιχόρης, Αορείτη και Χοροέκφρασης καθώς και η υπεύθυνη του περιοδικού Δυτικές Διαδρομές κα Ιωαννίδη-Στεφανάκη.

Επίσης, 18 και 19 Μαΐου και ώρες 10:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ. ο σύλλογος διατηρούσε θεματικά περίπτερα στην πλατεία Ηρώ Πετρούπολης και στην κεντρική πλατεία Γεννηματά Ιλίου, στα οποία διανέμονταν έντυπο ενημερωτικό υλικό στους περαστικούς και ο κόσμος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει έκθεση φωτογραφίας, βιβλίου και οπτικοακουστικό υλικό.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Κουλαξουζίδης στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι οι εκδηλώσεις μνήμης που τελούνται κάθε χρόνο δεν αποτελούν εθνικιστικές πράξεις, όπως άστοχα χαρακτηρίζονται από ορισμένους. Είναι μνημόσυνο για τις 353.000, στην πλειονότητα άταφους νεκρούς του Πόντου, θύματα των νεότουρκων και των κεμαλικών. Είναι πράξεις ευθύνης που αποσκοπούν στην αποφυγή παρόμοιων γεγονότων και στον παραδειγματισμό των επόμενων γενεών.

Η Γενοκτονία αποτελεί το βαρύτερο έγκλημα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, για το οποίο μάλιστα δεν υπάρχει παραγραφή.