Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Ζωντάνεψε την ιστορία και τις παραδόσεις του Πόντου

Ζωντάνεψε την ιστορία και τις παραδόσεις του Πόντου
Ζωντάνεψε την ιστορία και τις παραδόσεις του Πόντου

του Κώστα Τσόλα

Μια μοναδική βραδιά πραγματοποίησαν οι απόγονοι των προσφύγων του Πόντου στο Βοτανοχώρι Τυρνάβου, ακριβώς στην παλιά οριογραμμή της Μελούνας. Ο Σύλλογος Ποντίων Τυρνάβου – Βοτανοχωρίου με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων που τιμάται στις 19 Μαΐου θέλησε να ξαναζωντανέψει την ιστορία στο Βοτανοχώρι το οποίο αν και άνυδρο και κυριολεκτικά τότε «κρανίου τόπος» δέχτηκε το 1923 τους πρόσφυγες Ποντίους. Εκεί αρχικά οι παππούδες και οι γονείς μετά από πολλή δουλειά κατάφεραν να κάνουν το οροπέδιο του Βοτανοχωρίου ένα εύφορο τόπο και παρά την έλλειψη νερού να το μετατρέψουν σε ένα δυναμικό χωριό.

Πριν μερικές ημέρες έχοντας συνείδηση της ιστορίας τους από τον Πόντο της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και τη μετέπειτα εδώ δυναμική παρουσία τους και συμμέτοχη τους σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα οι Πόντιοι οργάνωσαν μια διπλή γιορτή Μνήμης και Συνέχειας του Ποντιακού Ελληνισμού στη λεγόμενη Παλιά Ελλάδα.

Σ’ αυτή τη γιορτή υπήρξε το αδιαχώρητο και ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση του κόσμου.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Θανάσης Παιδής μετέφερε τους χαιρετισμούς, την εκτίμηση και κυριότερα τον σεβασμό του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, στον Ποντιακό Ελληνισμό και τους αγώνες του.

Στη συνέχεια ο κ. Παιδής σημείωσε με έμφαση και με σεβασμό στη μακραίωνη ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού ότι η μέρα αυτή είναι μέρα ελπίδας καθώς με την αγάπη που δείχνουν τα μέλη και η διοίκηση του συλλόγου για το χωριό τους, η καμπάνα της εκκλησίας συνεχίζει να χτυπάει στο χωριό».

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα είναι πάντα συμπαραστάτης σε τέτοιες προσπάθειες κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν εσπερινό και θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Βοτανοχωρίου, ιερουργούντος του πατρός Κωνσταντίνου Τσιγάρα από το Αργυροπούλι, παρουσίαση μικρού ιστορικού θεατρικού στην ποντιακή διάλεκτο, χοροί και τραγούδια από τα χορευτικά και τα μέλη του συλλόγου και στη συνέχεια ποντιακό γλέντι με κύρια ποντιακά εδέσματα «Τζορβά» και «Πισία».

Στις εκδηλώσεις συμμετείχε και ο Σύλλογος Αρβαντοβλάχων Αργυροπουλίου.