Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

"Γυναίκα... Φως και Μουσική" από το Σύλλογο Ποντίων Χαϊδαρίου (Φωτο - Video)

"Γυναίκα... Φως και Μουσική" από το Σύλλογο Ποντίων Χαϊδαρίου
"Γυναίκα... Φως και Μουσική" από το Σύλλογο Ποντίων Χαϊδαρίου 

“Γυναίκα… Φως και Μουσική” ο τίτλος της εκδήλωσης - αφιέρωμα στην “Παγκόσμια  Ημέρα της Γυναίκας”, που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου, σε συνεργασία με το Δήμο Χαϊδαρίου, την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016, στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Χαϊδαρίου.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, ζωγραφισμένης στα πρόσωπα όλων των παρευρισκόμενων, τιμήθηκε η παγκοσμίου φήμης και ποντιακής καταγωγής σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, για τη μεγάλη προσφορά της στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Το ζεστό καλωσόρισμα και η παρουσίαση της εκδήλωσης από την κ. Άννα Καλαϊτζόγλου, ήταν τα πρώτα δείγματα της όμορφης βραδιάς που ακολούθησε, αφήνοντας στην ψυχή και τη σκέψη όλων συναισθήματα χαράς, υπερηφάνειας, εκτίμησης και θαυμασμού για τη ζωή και το έργο της σπουδαίας αυτής γυναίκας. 

Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Μιχάλης Σελέκος, στο χαιρετισμό του, μίλησε για τους αγώνες του γυναικείου κινήματος και τη μεγάλη προσφορά της γυναίκας μέσα στην κοινωνία και εξήρε το σπουδαίο έργο του συλλόγου, καθώς και την απόφασή του να τιμήσει μέσα από την εκδήλωση για την “Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας”, τη μεγάλη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου. Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Γεωργία Ερμίδου αναφέρθηκε στους πολύχρονους αγώνες του γυναικείου κινήματος για ίσα δικαιώματα της γυναίκας στην κοινωνία και στη συνέχεια παρουσίασε τη ζωή και τη λαμπρή πορεία της Σόνιας Θεοδωρίδου, μέσα από ένα μικρό οδοιπορικό με τίτλο “Γνωρίζοντας τη Σόνια Θεοδωρίδου…”, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Με τη διπλή ιδιότητα της προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου, αλλά και της γυναίκας, που σήμερα τιμά ο σύλλογός μας, σας καλωσορίζω όλους και σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωσή μας, για την “Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας”.

Είναι μια μέρα ξεχωριστή και σημαντική η μέρα αυτή, για όλες τις γυναίκες του κόσμου, μια μέρα όχι γιορτής, με τη στενή έννοια του γλεντιού, όπως, δυστυχώς, θεωρείται από πολλούς μέχρι σήμερα, αλλά μια μέρα τιμής και αναγνώρισης των αγώνων και της αιματηρής πορείας του γυναικείου κινήματος, για τη διεκδίκηση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων στη ζωή, την εκπαίδευση, τη μόρφωση, την υγεία, την εργασία και τη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων…159 χρόνια μετά την πρώτη εκείνη εξέγερση του 1857 στη Νέα Υόρκη, ο αγώνας των γυναικών συνεχίζεται σε κάθε χώρα του κόσμου, σε κάθε ανοιχτή, σύγχρονη, δημοκρατική κοινωνία των πολιτών, με δικαιώματα, με ελευθερίες, με ισότητα ευκαιριών, σε κάθε κοινωνία που επαγγέλλεται και κατοχυρώνει τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά…


Η γυναίκα που σήμερα τιμούμε, είναι από το μαγικό κόσμο της μουσικής, με παγκόσμια αναγνώριση και ποντιακή καταγωγή, που μας κάνει να νοιώθουμε διπλά χαρούμενοι και δικαιωμένοι για την επιλογή μας. Είναι η παγκοσμίου φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, που με τη μαγική φωνή της ταξιδεύει και κάνει περήφανη την Ελλάδα στα πέρατα της γης και είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα να παρουσιάσω, μέσα από ένα μικρό βιογραφικό, το τεράστιο έργο μιας σπουδαίας γυναίκας. Ανασύροντας από τη μνήμη της, τοποθεσίες, πρόσωπα και μυρωδιές της πόλης που γεννήθηκε, της Βέροιας, ξεδιπλώνει μπροστά μας τη ζωή της εκεί, και μοιράζεται με το αστείρευτο πάθος και την ανεξάντλητη αγάπη της ποντιακής ψυχής της, όλα αυτά που τη σημάδεψαν και τη συνόδεψαν έως τα σήμερα…

Κι ύστερα, η ζωή της γέμισε μουσική κι ακολουθώντας τις προσταγές της καρδιάς της, ταξίδεψε με τη θεϊκή φωνή της σε κόσμους μακρινούς κι ονειρεμένους, έχοντας πάντα στην ψυχή και τη σκέψη της, τη μεγάλη της αγάπη, την Ελλάδα. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο «Μανώλης Καλομοίρης», στην τάξη της Καίτης 
Παπαλεξοπούλου, απ’ όπου αποφοίτησε με διάκριση, καθώς επίσης και με βραβείο «Άριστης και Διακεκριμένης Εκτέλεσης».
 Της χορηγήθηκε η υποτροφία «Μαρία Κάλλας», η οποία της έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει περαιτέρω σπουδές στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και αργότερα στο Λονδίνο με τη Vera Rozza… Έχει εμφανισθεί στα πιο σημαντικά λυρικά θέατρα της Ευρώπης και έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους μαέστρους της εποχής μας.

Το 2010 ίδρυσε μαζί με το σύζυγό της, μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη, την Οrchestra Mobile, ενώ ένα χρόνο αργότερα την Ηuman Voice, τη δική τους δισκογραφική εταιρία, που σκοπό έχει τη διάδοση της Ελληνικής Λόγιας Μουσικής και την προβολή Ελλήνων καλλιτεχνών. Οι δυο τους συγκλόνισαν την Ευρώπη και τον κόσμο, με τη σιωπηλή εκδήλωση διαμαρτυρίας, που έκαναν στο εσωτερικό του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο, τον Ιούνιο του 2014, με σκοπό την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, αναζωπυρώνοντας το θέμα και κερδίζοντας το θαυμασμό και την υποστήριξη, τόσο του κοινού όσο και της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κοινότητας…» Με λίγα λόγια, κατάθεση ψυχής, για τη μεγάλη πρωταγωνίστρια, της κλασικής και όχι μόνο μουσικής σκηνής, αλλά και της τιμητικής βραδιάς, προλόγισε τη Σόνια Θεοδωρίδου, στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ν. Σμύρνης κ. Βαγγέλης Χατσατουριάν.  


«Μια εικόνα… χίλιες λέξεις», λέει ο σοφός λαός κι’ έτσι μέσα από το βίντεο που ακολούθησε στη συνέχεια, ξεφυλλίσαμε μαζί με τους προσκεκλημένους μας, σαν παραμύθι, το βιβλίο της ζωής της Σόνιας, μέσα από εικόνες γεμάτες φως… και μουσική. Μικρό αντίδωρο, για τη μεγάλη προσφορά της στην παγκόσμια μουσική σκηνή, η τιμητική διάκριση που ακολούθησε από την πρόεδρο του συλλόγου κ. Γεωργία Ερμίδου και το δήμαρχο Χαϊδαρίου κ. Μιχάλη Σελέκο. Στη συνέχεια η μεγάλη σοπράνο μας ταξίδεψε με το τραγούδι της  στο μαγικό κόσμο της μουσικής, συνοδευόμενη στο πιάνο από το Σπύρο Σουλαδάκη, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης και καταχειροκροτούμενη από όλους τους προσκεκλημένους.

Προς τιμήν της, μέλη των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου παρουσίασαν στη συνέχεια παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς, συνοδευόμενα στη λύρα και το τραγούδι από τον Ηλία Υφαντίδη και στο νταούλι από τον Παναγιώτη Κοπαλίδη, υπό την επίβλεψη της χοροδιδασκάλου του συλλόγου Σοφίας Σαββουλίδου. Η όμορφη βραδιά έκλεισε με το ποντιακό τραγούδι «Την πατρίδαμ’ έχασα» ερμηνευμένο, για πρώτη φορά, από τη Σόνια Θεοδωρίδου, που μάγεψε και συγκίνησε για άλλη μια φορά τους παρευρισκόμενους με τη θεϊκή φωνή της. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Μιχάλης Σελέκος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι Χαϊδαρίου, πρόεδροι και εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων, των πολιτιστικών σωματείων του Δήμου Χαϊδαρίου, εκπρόσωποι τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, φίλοι και μέλη του συλλόγου.