Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Η πρωτοβουλία της Ποντιακής Νεολαίας για την Ελληνική γλώσσα συνεχίζεται στη Ρωσία

Η πρωτοβουλία της Ποντιακής Νεολαίας για την Ελληνική γλώσσα συνεχίζεται στη Ρωσία
Η πρωτοβουλία της Ποντιακής Νεολαίας για την Ελληνική γλώσσα συνεχίζεται στη Ρωσία

Στις 25 Ιουνίου 2016 στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κουμπάν πραγματοποιήθηκε η Α' Προκριματική Φάση Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας στη Ρωσία.

Τη διεξαγωγή της προκριματικής φάσης στη Ρωσία ανέλαβε το Συμβούλιο Νεολαίας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας και το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κουμπάν (Κρασνοντάρ).

Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας 2016 διοργανώνεται από την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Στην Ολυμπιάδα, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, μπορούν να λάβουν μέρος φοιτητές και νέοι που κατοικούν εκτός Ελλάδας και δεν έχουν ζήσει περισσότερο από τρεις μήνες (αθροιστικά) στην Ελλάδα. Γενικός χορηγός της διοργάνωσης είναι η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη».

Την εναρκτήρια τελετή της Ολυμπιάδας τίμησαν με την παρουσία τους οι επίτιμοι προσκεκλημένοι: ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κουμπάν κ. Α. Ιβανόβ, ο Κοσμήτορας του τμήματος Νεοελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κουμπάν κ. Ι. Χαμάν, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Νοβοροσίσκ κ. Φραγκίσκος Κωστελλένος, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κρασνοντάρ κ. Νίκος Βασιλείου, η Συντονίστρια της επιτροπής πολιτισμού και ορθοδοξίας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας κα. Μ. Λεόνοβα, ο Συντονιστής επιτροπής εκπαίδευσης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας κ. Α. Σολάχοφ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων της περιοχής του Κρασνοντάρ κ. Α. Ποπανδόπουλο, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κρασνοντάρ «Πόντος» κ. Β. Αμανατίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κρίμσκ κ. Α. Μαϊσιάδης, η Πρόεδρος Συμβουλίου Νεολαίας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας κ. Ε. Ποπόβα.

«Σήμερα εναποθέτουμε μεγάλες ελπίδες στη νέα γενιά, η οποία σύντομα θα αναλάβει να επιλύει τα επίκαιρα θέματα της Ελληνικής Διασποράς της Ρωσίας, να ενισχύει τους δεσμούς με την ιστορική πατρίδα μας, να συνεργάζεται με οργανώσεις στον παγκόσμιο ελληνικό χώρο», - τόνισε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας κ. Ιβάν Σαββίδης.


Η κριτική επιτροπή της Ολυμπιάδας απαρτιζόταν από ειδικούς στον τομέα της ελληνικής φιλολογίας:

- Ι.  Χαμάν – κοσμήτορας του τμήματος Νεοελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κουμπάν
- Ε. Καλλιστρατίδη – καθηγήτρια ελληνικής γλώσσας στην έδρα ελληνικής φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Οικονομίας του Ροστόφ
- Κ. Αλέπωφ – συντονιστής επιτροπής εκπαίδευσης του Συμβουλίου Νεολαίας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας
- Π. Ποπανδόπουλο – αποσπασμένος καθηγητής ελληνικής γλώσσας, περιοχή του Κρασνοντάρ
- Λ. Μιροσνιτσένκο - αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Νεοελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κουμπάν
- Ι. Κακολύρη - καθηγήτρια του τμήματος Νεοελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κουμπάν
- Γ. Ρεντκό - αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Νεοελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κουμπάν

Στο Κρασνοντάρ ήρθαν συμμετέχοντες από όλη τη Ρωσία, ενώ νικητές αναδείχθηκαν οι υποψήφιοι:

- 1ο βραβείο – Αμανατίδη Ναντέζντα, Νοβοροσίσκ
- 2ο βραβείο – Νικούλνικοβα Αλιόνα, Συμφερούπολη
- 3ο βραβείο – Μπελιάγιεβα Σνεζάννα, Κρασνοντάρ

Στο διάστημα 24 με 31 Αυγούστου του 2016, οι συμμετέχοντες στον τελικό, θα παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι Χαλκιδικής και στο διάστημα 1-3 Σεπτεμβρίου 2016 θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για την τελική δοκιμασία.