Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Διεθνές Συμπόσιο: Ο Εύξεινος Πόντος της Ρωμαιοκρατίας |
Διεξήχθει από την Επ. Ποντιακών Μελετών Συμπόσιο που είχε ως θέμα «Ο Εύξεινος Πόντος την εποχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας».
Το εν λόγω συμπόσιο έλαβε χώρα σε ξενοδοχείο του Παλαιού Φαλήρου, με την συμμετοχή καθηγητών από Ελλάδα, Τουρκία, Γεωργία, Ρωσία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία, Ισπανία, Γαλλία και Μ. Βρετανία. Η διήμερη εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του αρχαιολόγου Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη.
Την οργανωτική επιτροπή αποτελούσαν οι Καθηγητές Αρχαίας Ιστορίας David Braund (Πανεπιστήμιο Έξετερ, Μ. Βρετανία), Ηλίας Πετρόπουλος (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) και Άγγελος Χανιώτης (Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών Πρίνστον, ΗΠΑ).
«Είχαμε προγραμματίσει αυτό το συμπόσιο ώστε να προσεγγίσουμε τα ιστορικά γεγονότα μίας μεγάλης χρονικά περιόδου, της ρωμαϊκής κυριαρχίας στον Πόντο από τον 1ο αιώνα π.Χ. έως τις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. Για το σκοπό αυτό συστήσαμε μία επιστημονική επιτροπή με κορυφαίους καθηγητές ιστορίας και αρχαιολογίας, η οποία επέλεξε την θεματολογία και σημαντικούς επιστήμονες από την Ελλάδα και την Ευρώπη που ήταν οι καταλληλότεροι να αναπτύξουν το θέμα», δήλωσε στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών Χρήστος Γαλανίδης.
«Είχαμε την ευτυχία ότι ανταποκρίθηκαν όλοι όσοι προσκλήθηκαν και συμμετείχαν με είκοσι τρείς ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, ενώ έγιναν ακόμα πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Ξεχωριστό σημείο ήταν η παρουσίαση από τον Αλεξάντερ Μασλένικοφ του πρόσφατου ανασκαφικού έργου στις βόρειες ακτές του Ευξείνου Πόντου. Αργότερα οι εισηγήσεις θα συγκεντρωθούν ώστε να εκδοθούν τα πρακτικά του συμποσίου», πρόσθεσε ο κ. Γαλανίδης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επιστημονικό συμπόσιο συμμετείχαν και έξι καθηγητές από την Τουρκία, διατυπώνοντας ελεύθερα τις απόψεις τους, οι οποίες, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, ανταποκρίνονταν στην ιστορική αλήθεια. «Δεν διαπιστώσαμε ότι είχαν επιφυλάξεις στο να εκφράσουν τις απόψεις τους. Εξάλλου οι επιστήμονες πρέπει να προσεγγίζουν με σεβασμό στην ιστορία για την εξακρίβωση της αλήθειας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλανίδης τονίζοντας το κλίμα φιλίας και συνεργασίας που επικρατούσε, ενώ προανήγγειλε ανανέωση του ραντεβού σε επόμενα επιστημονικά συνέδρια.
«Το συμπόσιο αυτό ήταν αφιερωμένο σε μία ιστορική περίοδο η οποία δεν εξετάζεται πολύ συχνά σχετικά με τον Εύξεινο Πόντο και αυτή είναι η περίοδος της ρωμαϊκής κυριαρχίας ή των “αυτοκρατορικών χρόνων” στην περιοχή. Δόθηκε η ευκαιρία να εξεταστεί μία μεγάλη ποικιλία θεμάτων που ξεκινούν από την θρησκεία και την οικονομία και φτάνουν μέχρι την πολιτική ιστορία, τις αρχαιολογικές ανασκαφές και την παρουσίαση νέων ευρημάτων», δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασσικών Σπουδών του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών του Πρίνστον Άγγελος Χανιώτης.
«Η γενική εντύπωση μου είναι ότι αυτό το συμπόσιο – παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να καλύψει εξαντλητικά όλα τα θέματα που σχετίζονται με τον Εύξεινο Πόντο από την εποχή του Αυγούστου, δηλαδή από το 30 π.Χ., έως τον 4ο μ.Χ. αιώνα – θα δώσει πολύ μεγάλα εναύσματα για περαιτέρω έρευνα της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου σε μία εξαιρετικά σημαντική περιοχή για τον Ελληνισμό», σημείωσε ο κ. Χανιώτης.
Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην φιλική ατμόσφαιρα που υπήρχε μεταξύ των συνέδρων που προέρχονται από διάφορες χώρες, εκτιμώντας ότι η πρωτοβουλία αυτή θα αποτελέσει μία καλή αρχή για να επεκταθούν γενικότερα οι ποντιακές σπουδές της αρχαιότητας στην Ελλάδα, όπου εκπροσωπούνται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με μία θέση, παρά το γεγονός ότι υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον και σε άλλα ελληνικά πανεπιστήμια.
«Αν συγκρίνουμε την περιοχή του Ευξείνου Πόντου, που ως έκταση είναι τεράστια με αντίστοιχες μελέτες για τις περιοχές της Μικράς Ασίας ή της Ιταλίας, νομίζω ότι η Μαύρη Θάλασσα είναι ακόμα μία πολύ παραμελημένη περιοχή για την ιστορική έρευνα και αυτό εν μέρει σχετίζεται και με τις δυσκολίες που υπήρχαν επί πολλές δεκαετίες για έρευνα από ειδικούς πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, αφού τουλάχιστον ως το 1990 ήταν πολύ δύσκολο να υπάρξουν αποστολές από τη Δύση σε περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ. Επίσης υπάρχουν ακόμα δυσκολίες στα ερευνητικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στην Τουρκία, επειδή οι τοπικές αρχές είναι πάρα πολύ αυστηρές στη χορήγηση αδειών για σχετικές επιστημονικές έρευνες. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι από επιστημονική άποψη ο Εύξεινος Πόντος παρουσιάζει τρομακτικό ενδιαφέρον, δυστυχώς για πολιτικούς και άλλους οργανωτικούς λόγους δεν του έχει δοθεί ακόμα η σημασία που του αξίζει», εκτιμά ο κ. Χανιώτης.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών Χρήστος Γαλανίδης περιγράφοντας στο ΚΑΝΑΛΙ 1 το έργο του παρόντος Δ.Σ. του φορέα, το οποίο ανέλαβε το 2010 και ολοκληρώνει τη θητεία του το 2018, αναφέρθηκε στους τρεις τομείς στους οποίους δόθηκε προτεραιότητα.
Ο πρώτος είναι το εκδοτικό έργο, με τη συνέχιση της έκδοσης του Αρχείου Πόντου, του επιστημονικού περιοδικού και των ειδικών εκδόσεων. «Ήδη έχουμε εκδώσει δεκαεπτά εργασίες την τελευταία εξαετία, ενώ έχουμε υπό έκδοση άλλες τέσσερις. Έχουμε εκδώσει επίσης τέσσερις διδακτορικές διατριβές και εντός του 2016 θα εκδώσουμε και την πέμπτη», είπε ο κ. Γαλανίδης.
Η δεύτερη προτεραιότητα είναι η λειτουργία του Μουσείου Ποντιακού Ελληνισμού, με υπεύθυνη την έμπειρη αρχαιολόγο Λένα Καλπίδου. Το Μουσείο δέχεται πάρα πολλά κειμήλια από ανθρώπους που τα φυλούσαν στα σπίτια τους και τα δώριζαν στο ίδρυμα, βλέποντας ότι εκεί αξιοποιούνται και τεκμηριώνονται επιστημονικά, ενώ παρατηρείται μεγάλη ανταπόκριση με επισκέψεις από φορείς αλλά και ιδιώτες.
Η τρίτη προτεραιότητα του Δ.Σ. της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών είναι η ένταξη της στο πρόγραμμα ψηφιακής σύγκλισης, ώστε να ψηφιοποιηθεί το υλικό που έχει στην κατοχή της είτε αυτό είναι μουσειακό, είτε είναι εκδοτικό αλλά και να γίνουν κάποιες ειδικές δράσεις, όπως είναι το γενεαλογικό δέντρο ή ο διαδραστικός χάρτης στον οποίο ο κάθε Πόντιος μπορεί να βλέπει το χωριό του και να παίρνει πληροφορίες για αυτό.
«Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που ετοιμάζουμε επίσης είναι η διαδραστική διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου το οποίο ελπίζουμε να έχουμε έτοιμο έως το τέλος του έτους», γνωστοποίησε ο κ. Γαλανίδης. Όπως τόνισε, σκοπός των συγκεκριμένων προγραμμάτων είναι να συμβάλλουν στην είσοδο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών στην ψηφιακή εποχή.
Πηγή: Κανάλι Ένα