Ισχυρή τοποθέτηση των γερμανικών ΜΜΕ: «Μια Γενοκτονία πρέπει να ονομάζεται Γενοκτονία» |
Η ψηφοφορία στη γερμανική βουλή για την υιοθέτηση του όρου «γενοκτονία» αναφορικά με τη σφαγή των Αρμενίων, απασχολεί έντονα τα γερμανικά ΜΜΕ, αναφέρει η ελληνική έκδοση της ιστοσελίδας της Deutsche Welle (http://www.dw.com/el/).
Σε έντονο ύφος σχολιάζει η εφημερίδα Die Welt την απουσία κορυφαίων στελεχών της γερμανικής πολιτικής από την επίμαχη ψηφοφορία. «Ο υπουργός Εξωτερικών δραπετεύει στη Ν. Αμερική για να μην αναγκαστεί να παρευρεθεί στην ψηφοφορία. Ακόμη και η καγκελάριος εξετάζει προφανώς να κρυφτεί σε μια διάσκεψη φυσικών επιστημών κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τους Αρμενίους λόγω της συμφωνίας της με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για τους πρόσφυγες. Είναι ντροπή.
Θλιβερή είναι η συμπεριφορά τουρκικών συνδέσμων στη Γερμανία. Ορισμένα στελέχη, που πριν ένα χρόνο μετά την επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo έπρεπε να πιεστούν για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, βομβαρδίζουν με λιβέλους, τηλεφωνήματα και μεμονωμένα ακόμη και με απειλές τους γερμανούς βουλευτές». «Μια συμφιλίωση μεταξύ Αρμενίων και Τούρκων μπορεί να υπάρξει μόνο εάν η Άγκυρα παραδεχτεί τη γενοκτονία» υποστηρίζει η εφημερίδα Mannheimer Morgen και αναλύει αυτόν τον ισχυρισμό: «Οι Αρμένιοι δε θέλουν να φορτώσουν την ευθύνη στους Τούρκους αλλά να ξεπεράσουν κάπως τα τραύματα του παρελθόντος. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο ένα βοηθήσει και η Τουρκία να ανακουφιστούν αυτοί οι πόνοι μέσω μιας παραδοχής. Ακριβώς αυτό όμως δεν αναμένεται να συμβεί». Συγκεκριμένα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung γράφει: «Αυτή την Πέμπτη το γερμανικό κοινοβούλιο θα προβεί σε ψήφισμα για την γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η βάση αυτής της απόφασης είναι σωστή. Μια γενοκτονία πρέπει να ονομάζεται γενοκτονία. Ταυτόχρονα όμως, η χρονική συγκυρία και οι περιστάσεις δημιουργούν δυσαρέσκεια. Η ψηφοφορία πρέπει να γίνει γιατί διαφορετικά το κοινοβούλιο θα βρεθεί αντιμέτωπο με την κατηγορία ότι προδίδει τις ηθικές του αξίες για χάρη των κλειστών συνόρων και την εύνοια ενός απόλυτου κυρίαρχου».
Πηγή: mignatiou