Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Αυτές είναι οι προτάσεις των τριών Ποντιακών ομοσπονδιών για το νέο καταστατικό της ΔΙΣΥΠΕ

Αυτές είναι οι προτάσεις των τριών Ποντιακών ομοσπονδιών για το νέο καταστατικό της ΔΙΣΥΠΕ
Αυτές είναι οι προτάσεις των τριών Ποντιακών ομοσπονδιών για το νέο καταστατικό της ΔΙΣΥΠΕ

Επιστολή προς το Δ.Σ. της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων απέστειλαν από κοινού οι τρεις ομοσπονδίες του απόδημου Ποντιακού Ελληνισμού, η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ - Καναδά, και η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας ενόψει της συνεδρίασης της 30ης Ιουλίου 2016 σχετικά με το υπό τροποποίηση καταστατικό.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Αγαπητοί συνάδελφοι,
κατόπιν αποφάσεως των Διοικητικών μας συμβουλίων και των μεταξύ μας συνομιλιών, σχετικά με την καταστατική γενική συνέλευση της ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ στις 6 Αυγούστου 2016 και με βλέψεις για μια λειτουργική διοίκηση, η οποία θα είναι σε θέση να παράξει το έργο για το οποίο έχει συσταθεί, προτείνουμε τα εξής:
1. Να ξεκινήσουν οι προπαρασκευαστικές εργασίες στις 30.07.2016 μια εβδομάδα πριν την καταστατική συνέλευση της 6ης Αυγούστου, με σκοπό στο διάστημα αυτό, το οποίο κρίνουμε αρκετό να μπορέσουμε να καταλήξουμε από κοινού σε αποδεκτές λύσεις-προτάσεις για την τροποποίηση του καταστατικού. Η ημερομηνία της 30.07.2016 κρίνεται επίσης ιδανική καθώς θα είναι πρακτικά δυνατό και για τα μέλη από την Αυστραλία και την Αμερική, να έρθουν και να συμμετέχουν στις εργασίες και τις προπαρασκευαστικές αλλά στην στη γενική συνέλευση.
2. Με γνώμονα τη δημιουργία ενός οργάνου διοίκησης της ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ το οποίο θα εκπροσωπεί επαρκώς και δίκαια τα μέλη της από όλες τις ομοσπονδίες χωρίς να αφήνει κάποια από αυτά στην “άκρη”, χωρίς θυσιαστική συμμετοχή και λόγο στις δράσεις της ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ, προτείνουμε να χωριστεί ο ποντιακός ελληνισμός σε 5 περιφέρειες. Ευρώπη - Αμερική - Αυστραλία - Πρώην Σοβιετική Ένωση - Ελλάδα
3. Να μειωθεί ο αριθμός των μελών της διοίκησης του ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ, καθώς η σημερινή μορφή του είναι τουλάχιστον δυσλειτουργική και να κατανεμηθεί η εκπροσώπηση των μελών-περιφερειών, όχι με βάση το πλήθος των μελών της αλλά με έναν σταθερό αριθμό εκπροσώπων . Έτσι ποιο συγκεκριμένα προτείνουμε τη συμμετοχή της κάθε περιφέρειας μέλους της ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ να εκπροσωπείται στο Δ.Σ. με τρία μέλη, εκτός από την Ελλάδα, στην οποία δραστηριοποιούνται 3 ομοσπονδίες δηλ., να έχουν 6 μέλη εκπροσώπησης. Συνεπώς καταλήγουμε σε ένα Δ.Σ. με 18 μέλη συμπεριλαμβανομένων και των ομοσπονδιών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
4. Ως προς την εκλογή και εκπροσώπηση κάθε ομοσπονδίας στο Δ.Σ. τις ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ, προτείνουμε κάθε περιφέρεια να εκλέγει τους δικούς της συμβούλους-υποψήφιους μέλη στο Δ.Σ. καθώς έτσι θα διασφαλίσουμε την καλύτερη εκπροσώπηση της κάθε περιφέρειας-μέλους, ώστε να μην υπάρξουν ξανά τα φαινόμενα εκπροσώπησης περιφέρειας από μέλη τα οποία δεν ψηφίστηκαν καθόλου από την δική τους περιφέρεια αλλά τα εξέλεξε άλλη.
5. Κάθε σύμβουλος μέλος του Δ.Σ. να έχει το δικαίωμα μιας και μοναδικής ψήφους.
6. Στα συνέδρια κάθε περιφέρεια εκπροσωπείται με ένα ψήφο
7. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ να εκλέγεται από τα μέλη του Δ.Σ.

Όλα τα παραπάνω θεωρούμε πως είναι τα βασικότερα για την δημιουργία του νέου καταστατικού της ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ, για τα υπόλοιπα θέματα και προτάσεις για τις αλλαγές μπορούν να συζητηθούν στην συνάντηση στις 30 Ιουλίου 2016.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
γνωρίζετε πολύ καλά πως η συμμετοχή στις αποφάσεις του Δ.Σ. αλλά και στις γενικές συνελεύσεις της ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ και των 3 ομοσπονδιών μαζί, είναι πρακτικά αδύνατες, μιας και συνολικά όλοι μαζί είμαστε μια μεγάλη μειοψηφία. Για το λόγο αυτό, προτείνουμε να συμφωνηθεί πριν το σύνολο του καταστατικού και στην γενική συνέλευση να γίνει απλά η ψήφιση του και όχι τροποποιητικές αλλαγές, για τις οποίες δεν μπορούμε να έχουμε σχετική συμμετοχή, μιας και αριθμητικά είμαστε ανύπαρκτοι σε κάθε ψηφοφορία.

Σε άλλη περίπτωση τα ∆.Σ. των ομοσπονδιών μας, έχουν αποφασίσει την αποχή τους από αυτήν την καταστατική συνέλευση.


Σ.Σ. Εμείς το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε ενόψει της συνεδρίασης της 30ης Ιουλίου καθώς και του έκτακτου συνεδρίου της ΔΙΣΥΠΕ είναι, μια και κάποιοι ανακάλυψαν την "ενότητα" (γιατί άραγε;), να διαβάσουν προσεκτικά το άρθρο μας με τίτλο: