Η Ποντιακή κουζίνα μας διαφημίζει σε όλη την Ελλάδα |
Σε 17 ανέρχονται οι συμμετοχές στο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας, θεσμός που επιστρέφει μετά την επιτυχημένη περσινή χρονιά και πάλι στη Ροδόπη, από τα αεικίνητα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου "Η Κερασούντα και το Γαρς"
Έντεκα ήταν πέρσι και 17 έγιναν φέτος, οι συμμετοχές στο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας, θεσμός που επιστρέφει μετά την επιτυχημένη περσινή χρονιά και πάλι στη Ροδόπη. Τον διοργανώνουν τα αεικίνητα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου "Η Κερασούντα και το Γαρς".
Στο πλαίσιο των γιορτών της Αγίας Μαρίνας «Παρακαθ΄κι Αροθυμίας», την Κυριακή 17 Ιουλίου, στην πλατεία του Θρυλορίου πραγματοποιείται το 2ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας «Γεύομαι, μαγεύομαι». Μια προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της ποντιακής κουζίνας, μέσα από ένα διαγωνισμό μαγειρικής, σε συνδιοργάνωση με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Πέρσι με τον τίτλο «Είμαστε αυτό που τρώμε», το πρώτο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας έγινε πραγματικότητα και αποτέλεσε μία σημαντική προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού μας πολιτισμού. Στο 1ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας έλαβαν μέρος 11 ποντιακοί σύλλογοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίοι παρουσίασαν από ένα ποντιακό φαγητό.
Ο διαγωνισμός συνδιοργανώθηκε με τη βοήθεια της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Μάλιστα την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν ο γενικός γραμματέας της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος Πέτρος Πουλίδης, ο Δρ. Νίκος Λυγερός, ο Θωμάς Σαββίδης καθηγητής του ΑΠΘ ο οποίος έχει εντρυφήσει στην ποντιακή διατροφή, και η Ελένη Βασιλειάδου με την Ελένη Τομπουλίδου, οι οποίες ασχολούνται επαγγελματικά με το ποντιακό φαγητό.
Δεκαεπτά θα είναι οι φετινές συμμετοχές, σύλλογοι αλλά και μεμονωμένες συμμετοχές. Δύο συμμετοχές από τη Ροδόπη, τους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας ΑΜΘ, μία από τη Θεσσαλονίκη και δύο από το Κιλκίς. Η συμμετοχή της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς, είναι επιτυχία του νέου αυτού θεσμού που γεννήθηκε στο Θρυλόριο, τόνισε η πρόεδρος του διοργανωτή συλλόγου Χρύσα Μαυρίδου. "Αναδείξαμε αυτό τον διαγωνισμό σε όλα τα ποντιακά σωματεία, μέσω της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, το είδαν, τους άρεσε και μιλήσαμε, δήλωσαν συμμετοχή γιατί τους άρεσε πολύ αυτό που είδαν", ανέφερε σχετικά.
Η ποντιακή κουζίνα έχει τη βάση της στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα δημητριακά και τα λαχανικά. Χαρακτηρίζεται ως απλή κουζίνα, ιδιαίτερα υγιεινή, χωρίς μεγάλη ποικιλία υλικών. Την ποιότητά της θέλουν να αναδείξουν οι διοργανωτές και ο σκοπός φαίνεται πως επιτυγχάνεται από τα πρώτα κιόλας χρόνια. "Φέτος θα έχουμε συνταγές που έρχονται πρώτη φορά, φαγητά που ούτε εγώ τα γνωρίζω", είπε η κ. Μαυρίδου και πρόσθεσε ότι "ο διαγωνιζόμενος στη δήλωση συμμετοχής αναφέρει λεπτομερώς τη συνταγή που θα εκτελέσει για να λάβει μέρος στο διαγωνισμό. Λέει από ποια περιοχή του Πόντου είναι και λεπτομέρειες της συνταγής αυτής". Όλα αυτά τα στοιχεία, θα καταγραφούν στο έντυπο πρόγραμμα που θα μοιράσει ο σύλλογος, όπως άλλωστε έγινε και πέρσι. Απώτερος σκοπός είναι εξάλλου, μετά από κάποια χρόνια οι συνταγές αυτές να αποτελέσουν τη "μαγιά" ενός βιβλίου μαγειρικής που θέλει να εκδώσει ο σύλλογος. "Θέλουμε κάποια στιγμή το Θρυλόριο να αποτελέσει σύμβολο της Ποντιακής γαστρονομίας. Γι΄ αυτό κάνουμε και επαγγελματική φωτογράφιση, τα φαγητά μπαίνουν σε άσπρα πιάτα, στήνονται σε ένα συγκεκριμένο τραπέζι με συγκεκριμένο φόντο για να φωτογραφηθούν και όλο αυτό το υλικό να αποτελέσει αργότερα υλικό για ένα βιβλίο", έκανε γνωστό η κ. Μαυρίδου.
Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής των διαγωνιζομένων
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ακόμα να δηλώσουν συμμετοχή στο διαγωνισμό, ερχόμενοι σε επαφή με τους διοργανωτές. Να σημειωθεί ότι την Κυριακή 17 Ιουλίου, 8.30 μ.μ. (Πλατεία Θρυλορίου) πραγματοποιείται το 2ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας «Γεύομαι, μαγεύομαι». Τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης των διαγωνιζόμενων εδεσμάτων είναι: Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος. Γιώργος Μαστροδημήτρης Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος. Χρήστος Γκότσης, Αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος. Νίκος Αλμπάνης Σεφ, Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος, Σύμβουλος Γαστρονομίας. Θωμάς Σαββίδης, Βιολόγος – Χημικός, Καθηγητής Βοτανικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ελένη Βασιλειάδου, Ταμίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Παραγωγός Παραδοσιακών Προϊόντων «Βερμίου Γης» Ποντιακής Διατροφής γαλακτοκομικών και ζυμαρικών. Ελένη Τομπουλίδου Παραγωγός Χειροποίητων Ποντιακών Παραδοσιακών Εδεσμάτων «Ελένη». Σάββας Βακιρτζής, Μάγειρας, απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων του ΟΤΕΚ.
Πηγή: Χρόνος
Σχετικά θέματα
- Οι «master chef» της Ποντιακής κουζίνας συναντήθηκαν στο Θρυλόριο