του Κωνσταντίνου Μαρκενδούδη
Με τη γαστρονομική πανδαισία του 2ου Έτους Ποντιακής Γαστρονομίας «Γεύομαι Μαγεύομαι» ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 17 Ιουλίου οι εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας», που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου.
Η πλατεία του Θρυλορίου γέμισε από 16 συλλόγους αλλά και ιδιώτες, ενώ πλέον ο διαγωνισμός αυτός έχει βγει από τα όρια της Περιφέρειας, μιας και φέτος φιλοξενούνταν ο σύλλογος Ποντίων από το Μεσημέρι Θεσσαλονίκης και δύο σύλλογοι από το Κιλκίς. Οι συμμετέχοντες μαγείρεψαν φαγητά που μαγειρεύονταν στους τόπους καταγωγής τους στον Πόντο, παρουσιάζοντας τα βιώματά τους και την παράδοση που κουβαλούν από γενιά σε γενιά.
Συνταγές από όλο τον Πόντο, κάποιες από τις οποίες για πρώτη φορά, μαγειρεύτηκαν στο Θρυλόριο, παρουσιάστηκαν μπροστά στην κριτική επιτροπή, η οποία, βάση της παρουσίασης των πιάτων, της γεύσης των παρασκευασμάτων, της αυθεντικότητας των συνταγών και άλλων κριτηρίων, ανέδειξε τους τρεις πρώτους, που βραβεύτηκαν αντίστοιχα με το χρυσό, το άργυρό και το χάλκινο «Ξυλάγγειν».
Πρώτο με μικρή διαφορά βγήκε το πιάτο Χασαπούρια (ποντιακά τυρόψωμα) του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων «Ο Πόντος» από τη Λεύκη της Νέας Καρβάλης. Δεύτερο βγήκε το πιάτο κοχλίδε με κρομμύδε (σαλιγκάρια με κρεμμύδια) με προέλευση από την Κρώμνη που μαγείρεψε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες Νέας Κρώμνης» από τη Δράμα. Τρίτο ήρθε το πιάτο ψαθίρε με προέλευση από τη Νικόπολη που μαγείρεψε ο Σύλλογος Ποντίων «Η Τραπεζούντα» από τη Λυδία της Καβάλας και είναι ζύμη που έχει ειδική προετοιμασία, στην οποία προστίθεται τυρί ή ζάχαρη και τηγανίζεται.
Φέτος το αγαπημένο του πιάτο επέλεξε και το κοινό, που διάλεξε το πιάτο Μαντί, που είναι πουγκιά ζύμης με γέμιση κρέατος του Συλλόγου Ποντίων Λευκόπετρας από την Ξάνθη, που έλαβε το ειδικό πλάγιο «Ξυλάγγειν».
Να σημειωθεί ότι κανένας από τους διαγωνιζόμενους δεν έφυγε παραπονεμένος, μιας και όλοι έλαβαν ποδιά του συλλόγου με το λογότυπο της Ποντιακής γαστρονομίας, από μία ξύλινή κουτάλα για τα μαγειρέματά τους καθώς και αναμνηστικό συμμετοχής.
Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης των διαγωνιζόμενων εδεσμάτων ήταν οι: Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος, Γιώργος Μαστροδημήτρης, Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος, Νίκος Αλμπάνης Σεφ, Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος, Ελένη Βασιλειάδου, Ταμίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Παραγωγός των Παραδοσιακών Προϊόντων «Βερμίου Γης», Ελένη Τομπουλίδου, Παραγωγός Χειροποίητων Ποντιακών Παραδοσιακών Εδεσμάτων «Ελένη» και ο Σάββας Βακιρτζής, Μάγειρας, απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων του ΟΤΕΚ.
Χρύσα Μαυρίδου
«Πιστεύω ότι θα μεγαλώσει η συμμετοχή των διαγωνιζόμενων και όλο αυτό θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις»
«Πέρυσι βάλαμε ως στόχο το Θρυλόριο να γίνει για την περιοχή μας το σύμβολο της Ποντιακής Γαστρονομίας, το πρώτο έτος πήγε πολύ καλά και φέτος το δεύτερο πάει ακόμα καλύτερα, και μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι βάζουμε τα θεμέλια και το όραμά μας χρόνο με το χρόνο γίνεται πραγματικότητα» σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς». Η κ. Μαυρίδου στάθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή τριών συλλόγων εκτός της Περιφέρειας ΑΜΘ, θεωρώντας πως αυτό σηματοδοτεί ότι ο διαγωνισμός παίρνει πιο πανελλαδικό χαρακτήρα.
Θεωρεί δε πως η διοργάνωση μπορεί να επεκταθεί παραπέρα, αν τύχει ο Σύλλογος την επόμενη χρονιά μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης, ώστε να εξασφαλιστεί για τους συμμετέχοντες η διανυκτέρευση ή τα υλικά, διευκολύνοντάς τους.
«Πιστεύω ότι θα μεγαλώσει η συμμετοχή των διαγωνιζόμενων, και όλο αυτό θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Αυτή είναι η ελπίδα μας» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Μαυρίδου.
Στην υπηρεσία της επέκτασης του διαγωνισμού, δίνοντας του πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά, ώστε να εκπληρώσει το όραμα των διοργανωτών να αποκτήσει μεγαλύτερη εμβέλεια από άποψη ποιότητάς και συμμετοχών και έτσι να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον τόπο, είναι και η συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας, που βρέθηκε από την πρώτη χρονιά στο πλευρά τους. Μάλιστα η κ. Μαυρίδου επισήμανε πως ήδη από το χειμώνα θα ξεκινήσουν τις προετοιμασίες και τις δράσεις ώστε η επόμενη χρονιά να είναι μεγαλύτερη και καλύτερη.
Η πρόεδρος του συλλόγου ευχαρίστησε τέλος εκ μέρους του συλλόγου όλους τους διαγωνιζόμενους που έβαλαν όλο τους το μεράκι και τη διάθεση να προβάλλουν μέσα από αυτή την ποντιακή γαστρονομία και την ποντιακή κουζίνα, μια κουζίνα απλή, που βασίζεται στα δημητριακά, τα λαχανικά και τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά.
Γιώργος Μαστροδημήτρης
«Οι Σύλλογοι έχουν κάνει μια πάρα πολύ καλή παρουσίαση»
Την πρόθεση να συνεχίσει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας να στηρίζει την προσπάθεια αυτή, ώστε να μεγαλώνει κάθε χρόνο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Λέσχης κ. Γιώργος Μαστροδημήτρης, που εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσουν σε κάποια στιγμή να μαζέψουν όλα τα ποντιακά σωματεία από όλη την Ελλάδα σε ένα μεγάλο διαγωνισμό.
Μίλησε πάντως με τα καλύτερα λόγια για την προσπάθεια και την παρουσία των συλλόγων στην εκδήλωση. «Οι σύλλογοι έχουν κάνει μια πάρα πολύ καλή παρουσίαση, οι άνθρωποι έφεραν αρκετά υλικά και προσπαθούν με τη σειρά τους να παρουσιάσουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα» σημείωσε.
Φέτος βαθμολογήθηκε και η τοπική παρουσίαση που έκαναν επάνω στους πάγκους τους τα σωματεία, όμως αυτό θα σταματήσει από του χρόνου, γιατί οι συμμετέχοντες γίνονται περισσότεροι κάθε χρόνο και μαζί με τις παρουσιάσεις η έκθεση θα γίνει μη πρακτική. Πάντως ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων τόνισε πως πολλές φορές το σπιτικό μπορεί να είναι και ανώτερο από το επαγγελματικό, επισημαίνοντας δε πως τα τελευταία τρία περίπου χρόνια, λόγω κρίσης, έχουμε επιστρέψει στο μαγειρευτό φαγητό του σπιτιού μας, με τα εστιατόρια, ακόμα και τα πιο ακριβά, να ακολουθούν αυτή την κατεύθυνση. «Αυτό είναι καλό και πιστεύω ότι οι νοικοκυρές από την πλευρά τους έχουν κάτι να δώσουν, εγώ προσωπικά έχω πάρει συνταγές από νοικοκυρές και τις έχω δουλέψει και στα εστιατόρια αλλά και σε άλλες δουλειές που έχω», τόνισε κλείνοντας ο κ. Μαστροδημήτρης.
Πηγή: Παρατηρητής της Θράκης