Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Με τα μαχαίρια να βγάζουν σπίθες, Κρήτη και Πόντος ξεσήκωσαν τη Σητεία (Video)

Με τα μαχαίρια να βγάζουν σπίθες, Κρήτη και Πόντος ξεσήκωσαν τη Σητεία
Με τα μαχαίρια να βγάζουν σπίθες, Κρήτη και Πόντος ξεσήκωσαν τη Σητεία

Με την παρουσία Κρητών από την Κοζάνη και Ποντίων μελών της Ευξείνου Λέσχη Κοζάνης, η Σητεία έγινε το σημείο συνάντηση δύο μεγάλων πολιτιστικών παραδόσεων της Ελλάδας. Στα πλαίσια της μελέτης του κ. Δημήτρη Χαμιτζιδη για το γλωσσικό ζήτημα της ποντιακής διαλέκτου, δημιουργήθηκε μια ομάδα χορευτών και μουσικών από την Κοζάνη που επισκέπτεται περιοχές της Κρήτης για να συγκεντρώσουν στίγματα ιστορίας που θα συνοδεύουν τη μελέτη του σχετικά με την προσπάθεια που κατέβαλε να αναγνώσει το δίσκο της Φαιστού.

Μέσα στα πλαίσια αυτά έγινε μια προσπάθεια αναζήτησης του λόγου και του χορού και τα κοινά στοιχεία αλλά και τη συγγένεια Κρητικού και Ποντιακού Ελληνισμού.

 

Ενθουσιασμένοι δήλωσαν από την επίσκεψη οι φίλοι από τον Πόντο και ειδικότερα οι Πόντιοι της Κοζάνης, οι οποίοι έφτασαν με χορό και τραγούδι στην πλατεία της πόλης, αφού πρώτα επισκέφθηκαν την περιοχή της Τραπεζούντας και του Πισκοκεφάλου. Εκεί πήγαν και απέδωσαν τιμές στους προγόνους του πόντου ενώ ιδιαίτερη συγκίνηση βίωσαν όταν πέρασαν από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στην Κάτω Επισκοπή, στον οποίοι κάποιοι θεωρούν τάφο του Νικηφόρου Φωκά.

Εν συνεχεία έγινε κατάθεση στεφάνου, έγινε ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου και μπροστά στον άγνωστο στρατιώτη χόρεψαν τον εντυπωσιακό χορό των μαχαιριών για να ακολουθήσει καντάδα στους δρόμους της πόλης.



Όλοι εντυπωσιάστηκαν από το ρυθμό και την έντονη ψυχή που έβγαλε ο Πόντος στη σύντομη επίσκεψη στη Σητεία. Οι υπεύθυνοι του Μεσογειακού Φεστιβάλ κάλεσαν επίσημα το Ποντιακό συγκρότημα για το επόμενο φεστιβάλ το 2017 ενώ κατά την ώρα της καντάδας έγινε προβολή του Μεσογειακού Φεστιβάλ σε ξένους και ντόπιους. Η κ. Περάκη το θεώρησε μια σημαντική στιγμή για τη μουσική κληρονομιά της πόλης μας ενώ ο αντιδήμαρχος κ. Τερζής εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι αξίες και πολιτισμός κρατούν καλά την παρουσία του νέου ελληνισμού στο παγκόσμιο στερέωμα.

Πηγή: Sitia Press