Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Επιστολή Ιβάν Σαββίδη στον Πούτιν και τον Πατριάρχη Μόσχας για τα χριστιανικά μνημεία στην Τουρκία

Επιστολή Ιβάν Σαββίδη στον Πούτιν και τον Πατριάρχη Μόσχας για τα χριστιανικά μνημεία στην Τουρκία
Επιστολή Ιβάν Σαββίδη στον Πούτιν και τον Πατριάρχη Μόσχας για τα χριστιανικά μνημεία στην Τουρκία

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων της Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδης, απέστειλε τις σχετικές επιστολές προς τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσών, Κύριλλο.

Ο κύριος στόχος των επιστολών είναι να ξεκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με το καθεστώς των μνημείων της Βυζαντινής κληρονομιάς που βρίσκονται στην Τουρκία, καθώς και για τη διατήρηση του παγκόσμιου χριστιανικού πολιτισμού, κατά την επικείμενη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναλυτικά στην επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ρωσίας γράφονται τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πούτιν!

Απευθύνομαι σε εσάς, ως βαθιά πιστό άνθρωπο και ηγέτη της χώρας, στην οποία η Ορθοδοξία είναι μία από τις βασικές θρησκείες, λόγω της κατάστασης, που δημιουργήθηκε γύρω από τα μνημεία της παγκόσμιας χριστιανικής κληρονομιάς, που βρίσκονται στην Τουρκία.

Τα τελευταία χρόνια, με μεγάλο πόνο στην καρδιά μας, παρακολουθούμε, στην ουσία, τη διαδικασία της εξάλειψής τους, επειδή οι βυζαντινοί ναοί και εκκλησίες, που βρίσκονται στη σημερινή Τουρκία και για πολλές δεκαετίες είχαν την ιδιότητα μουσείων, μετατρέπονται σε τζαμιά.

Η φάση αυτή ξεκίνησε το 2012, όταν το μουσείο της Αγίας Σοφίας στην πόλη Ισμίκ, άρχισε να λειτουργεί ως τζαμί. Αργότερα, το 2013, το ίδιο έγινε με την περίφημη εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα. Τώρα ήρθε η σειρά άλλων Ορθόδοξων εκκλησιών, η τύχη των οποίων έχει κριθεί σε κυβερνητικό επίπεδο.

Χωρίς αμφιβολία, ο κύριος στόχος αυτής της εκστρατείας είναι το να αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί το μεγαλύτερο μνημείο του χριστιανικού πολιτισμού - ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος από το 1935 έχει χαρακτηρισθεί Μουσείο και προστατεύεται από την UNESCO, καθώς είναι το ιερό σύμβολο για το σύνολο του χριστιανικού κόσμου.

Το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει. Με την ευκαιρία του Ραμαζανιού, από τις 6 Ιουνίου μέχρι τις 5 Ιουλίου 2016, με τη στήριξη του τουρκικού κράτους,στην Αγία Σοφία καθημερινά γίνεται ανάγνωση του Κορανίου, που μεταδίδεται ζωντανά στην τηλεόραση.

Η παγκόσμια ορθόδοξη κοινότητα εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της σχετικά με τις ενέργειες των τουρκικών αρχών. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας επίσημα καταδίκασε το γεγονός, έχοντας χαρακτηρίσει την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία ως προσβολή όλης της ιστορίας του Χριστιανισμού.

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων της Ρωσίας από την πλευρά της, πραγματοποιεί συστηματική εργασία για την αναβίωση των βυζαντινών ιερών κειμήλιων, απευθύνοντας επιστολές και σχετικά αιτήματα στις αρμόδιες οργανώσεις.

Ειδικότερα, χάρη, πρώτα απ 'όλα, στη συμμετοχή και την υποστήριξή σας, το 2010 καταφέραμε να οργανώσουμε την πρώτη από τα χρόνια του ελληνο-τουρκικού πολέμου, Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία στην αρχαία βυζαντινή Μονή της Παναγίας Σουμελά, που βρίσκεται κοντά στην Τραπεζούντα. Δυστυχώς, μετά από έξι χρόνια, το 2016 η τουρκική πλευρά, αρνήθηκε να τελεστεί η Θεία Λειτουργία, δικαιολογώντας την απόφαση που ελήφθη, με τις επισκευαστικές εργασίες στη Μονή.

Πέρυσι, απευθυνθήκαμε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας για να εξετάσει τη δυνατότητα της επιστροφής στους Ορθόδοξους πιστούς της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, που μετατράπηκε σε τζαμί, προτείνοντας να χτίσουμε στην πόλη νέο τζαμί με τα χρήματα του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη και να μεταβιβαστεί η κυριότητά του στο Δήμο ή σε κάποια θρησκευτική οργάνωση. Μέχρι στιγμής δεν πήραμε καμία απάντηση σ’αυτήν την πρωτοβουλία μας.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε!

Λόγω της επανεκκίνησης του διαλόγου μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, εκ μέρους των εκατοντάδων χιλιάδων Χριστιανών, σας παρακαλώ να θέσετε το ζήτημα σχετικά με το στάτους των μνημείων της Βυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς, που βρίσκονται στην Τουρκία, καθώς και τη διατήρηση τους για το παγκόσμιο χριστιανικό πολιτισμό, κατά τη διάρκεια της επικείμενης συνάντησής σας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Η Ρωσία ήταν πάντα υπερασπιστής των συμφερόντων όλων των Ορθοδόξων λαών, και σήμερα η χώρα μας δίκαια πρέπει να έχει το στάτους του υπερασπιστή των παγκόσμιων χριστιανικών αξιών».

Η επιστολή προς τον Πατριάρχη Πασών των Ρωσιών

Η επιστολή προς τον Πατριάρχη Κύριλλο περιέχει ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια και τη συμβολή του στις δραστηριοτήες της ελληνικής Διασποράς της Ρωσίας στην προσπάθεια για την αναβίωση των βυζαντινών ιερών, καθώς και το αίτημα για την αναφορά ενώπιον του Προέδρου της χώρας εκ μέρους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τη συμπερίληψη του θέματος για την τύχη της παγκόσμιας χριστιανικής κληρονομιάς στην Τουρκία, στην ημερήσια διάταξη της επικείμενης συνάντησης.