Αναβίωσε ξανά το Ποντιακό ταφικό έθιμο στο Θρυλόριο |
Αποχαιρετιστήριο τραπέζι στις αναστημένες ψυχές, λίγο πριν επιστρέψουν στον τόπο τους πραγματοποίησε για ακόμη μια χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος αναβιώνοντας ξανά το ποντιακό ταφικό έθιμο έξω από τα νεκροταφεία του χωριού μετά τη Θεία Λειτουργία.
Κάτοικοι του Θρυλορίου συγκεντρώθηκαν όπως κάθε χρόνο έξω από τα νεκροταφεία και φέρνοντας ποντιακά φαγητά και όχι μόνο έστρωσαν το τραπέζι, συντρώγοντας με τους νεκρούς τους.
«Η συγκεκριμένη παράδοση πλέον έχει γίνει συνήθεια», παρατήρησε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρύσα Μαυρίδου, τονίζοντας πως αυτό το έθιμο δεν λάβαινε χώρα μόνο στον Πόντο, αλλά και μετά την εγκατάσταση των Ποντίων στο Θρυλόριο για πολλά χρόνια, μέχρι που ατόνησε.
«Όταν το πρωτακούσαμε θεωρήσαμε πως είναι λίγο μακάβριο, να πάμε να φάμε έξω από τα νεκροταφεία. Αλλά μόνο μακάβριο τελικά δεν είναι, πραγματικά μας κάνει να νιώθουμε ιδιαίτερα καλά, γιατί σύμφωνα με την παράδοση, αφού οι ψυχές κυκλοφορούν ανάμεσά μας με την ανάσταση του Κυρίου, σήμερα επιστρέφουν στον τόπο τους» σημείωσε η κ. Μαυρίδου, εξηγώντας ότι για αυτό το λόγο κάνουν το αποχαιρετιστήριο τραπέζι, όπου τρώνε «μετ’ αποθαμεντς» και τους αποχαιρετούν.
«Οπότε δεν είναι ένα τραπέζι λύπης και στεναχώριας», συνέχισε «αλλά είναι ένα τραπέζι χαράς, ένα τραπέζι όπου θυμάσαι το νεκρό σου, θυμάσαι τις ωραίες του στιγμές και νιώθεις καλά γιατί τους φιλοξενείς». Όπως διευκρίνισε δε, το έθιμο αναβίωνε διαφορετικά στα διάφορα μέρη του Πόντου, για αυτό και Πόντιοι ανά την Ελλάδα το αναβιώνουν σε διαφορετικά χρονικά σημεία.
«Ο Ελληνισμός, και οι Πόντιοι ιδίως τιμούν τους νεκρούς τους σαν να μην έφυγαν ποτέ, διατηρούν τη μνήμη τους και αυτό όλο το πλαίσιο είναι για να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη των νεκρών μας» τόνισε κλείνοντας η κ. Μαυρίδου, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ανασύρθηκαν αυτά τα έθιμα από τη λήθη και έχει αγκαλιαστεί από όλους τους ανθρώπους του συλλόγου και ιδιαίτερα τη νέα γενιά.
Σχετικά θέματα
- T’ Aε Πνευμάτ’ ’ς σα ταφία