Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016

Γέλιο μέχρι δακρύων στην θεατρική παράσταση «Ειρήνη» στα Ποντιακά

Γέλιο μέχρι δακρύων στην θεατρική παράσταση «Ειρήνη» στα Ποντιακά
Γέλιο μέχρι δακρύων στην θεατρική παράσταση «Ειρήνη» στα Ποντιακά

Γέλιο μέχρι δακρύων προσέφεραν με την θεατρική παράσταση «Ειρήνη» οι μαθητές και μαθήτριες του τμήματος διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου στους τυχερούς που παραβρέθηκαν την Κυριακή 26 Ιουνίου 2016 στην αίθουσα του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης.

Είναι να απορεί κανείς για το πόση έμπνευση, φαντασία και ταλέντο κρύβουν πολλοί άνθρωποι.

Βασισμένος πάνω στην βασική ιδέα του έργου του Αριστοφάνη ο δάσκαλος της Ποντιακής Νίκος Θεοδοσιάδης έγραψε εξαιρετικά κείμενα στην ποντιακή διάλεκτο και «δημιούργησε» πρωταγωνιστές που τους συναντάμε στην Ποντιακή καθημερινότητα όπως το «κοπρομούμουλο», το γνωστό σκαθάρι που κουβαλά τα «κόπρε» (κοπριές) και φτιάχνει από αυτά μπαλίτσες για τον χειμώνα.


Οι πρωταγωνιστές, γυναίκες και άνδρες, μη έχοντας να ζηλέψουν τίποτα από «φτασμένους» ηθοποιούς θαρρείς και «ξεπήδησαν» από δραματικές σχολές και ας είχαν κάνει μόνον λίγες πρόβες.

Η σκηνοθεσία, οι όμορφοι διάλογοι, τα απλά αλλά έξυπνα σκηνικά, σε συνδυασμό με το πηγαίο ταλέντο και την «ηθοποιία» έδωσαν ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα που είμαστε βέβαιοι ότι θα τύχει ευρείας αποδοχής στο «ταξίδι» που ξεκίνησε.