Τρίτη, 9 Αυγούστου 2016

Έλαμψε "Ο Φάρος" στο 6ο Ποντιακό Πανηγύρι στην πλατεία «19 Μάη»

Έλαμψε "Ο Φάρος" στο 6ο Ποντιακό Πανηγύρι στην πλατεία «19 Μάη»
Έλαμψε "Ο Φάρος" στο 6ο Ποντιακό Πανηγύρι στην πλατεία «19 Μάη»

Με μεγάλη κοσμοσυρροή και τεράστια επιτυχία διοργάνωσε το «6ο Ποντιακό Πανηγύρι στην πλατεία 19 Μάη» ο Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος», το Σάββατο 25 Ιουνίου, με περισσότερους από 3000 καλεσμένους. Την επιμέλεια και παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η κ. Σοφία Σαββίδου, Πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου. Εκατοντάδες καλεσμένοι, παρέμεινα μέχρι τις 6 το πρωί και αναβίωσαν όπως τον καλό καιρό στην πατρίδα του Πόντου, ένα έθιμο όπου συμμετέχουν όλες οι γενιές, παλιοί και νέοι, με χορό, τραγούδι και φαγοπότι.

Η έναρξη της βραδιάς έγινε με τους 100 χορευτές του Συλλόγου, να μπαίνουν στον χώρο της πλατείας, στους ήχους της γλυκόλαλης λύρας και των νταουλιών και να χορεύουν με ενθουσιασμό και πάθος τους λεβέντικους ποντιακούς χορούς. Αυτό το μεγαλειώδες θέαμα καθήλωσε και το χειροκρότημα δεν σταματούσε. Ο ουρανός γέμισε χρώματα από τα πυροτεχνήματα.

Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με κορυφαίους Πόντιους καλλιτέχνες, Στάθη Νικολαϊδη, Γιώργο Ατματσίδη αλλά και με τους μουσικούς του συλλόγου, Σταύρο Σαββίδη (λύρα-τραγούδι), Δημήτρη Τσούλφα (λύρα), Μωϋσή Μωυσιάδη (τραγούδι), Σάββα Ηλιάδη και τους λιλιπούτειους Κων/νο Πεσιρίδη, Θεοφύλακτο Λαζαρίδη, Κων/νο Ζαρπάπη (νταούλι), Κώστα Φουλίδη, Νίκο Τριανταφυλλίδη (πλήκτρα). Όλοι τους με το μοναδικό δικό τους τρόπο, έκαναν μια μουσική διαδρομή στον Πόντο και απογείωσαν τους καλεσμένους. Κανένας δεν ήθελε να φύγει. Ο καιρός, η παρέα, το αντάμωμα, όλα συνέβαλαν για να συνεχίσει ο χορός, και το τραγούδι στον κύκλο της ζωής, της χαράς και της αισιοδοξίας.


Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά: τους χορηγούς που στήριξαν οικονομικά την εκδήλωση, τον κ. Νίκο Α. Ποικιλίδη με την ομάδα του (Εργολαβίες-Οικοδομικές Εργασίες) και τους αδελφούς Γιάννη & Παναγιώτη Χαλκίδη, για το στήσιμο της εξέδρας, την Επιχείρηση Ζαρπάπη - Τοποθετήσεις Πλακιδίων για τις μεταφορές, τους Χορηγούς Επικοινωνίας 94FM Επικοινωνία, e-Pontos, Pontos-Radio, Radio Kemetzetzis, pontos news, τον Κώστα Ηλιάδη για τη δημιουργία του βίντεο των χορηγών και όλα τα μέλη του Συλλόγου που βοήθησαν εθελοντικά για την πραγματοποίηση του 6ου Ποντιακού Πανοϋρ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Θ. Ντάβιος, Α. Λεωτσάκος, ο Δημ. Σύμβουλος κ. Σ. Σαββίδης, ο Δημ. Σύμβουλος Αιγάλεω κ. Γ. Γκίκας, ο Πρόεδρος του Σ.Πο.Σ Ν.Ελλάδας & Νήσων της ΠΟΕ κ. Γ. Βαρυθυμιάδης, ο κ. Π. Καραλευτέρης μέλος Δ.Σ. της Δ.Ε.Η, εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων Χανίων Κρήτης «Η Ρωμανία», Βατολάκκων Γρεβενών, Υπάτης Φθιώτιδας, Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών (ΚΟΠΑ), Περιστερίου, Ελευσίνας, Μενιδίου, Ζωγράφου, Χαλανδρίου, Ελευσίνας, Χαϊδαρίου, Χορευτικού Ομίλου Σέρρα, Συλ. Ποντίων Αιγάλεω «Αξέχαστες Πατρίδες» και «Καύκασος», Σαλαμίνας, Ασπροπύργου, Κορυδαλλού, Ποντίων Επιστημόνων, Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών, Ν. Ιωνίας «Σινώπη», Μεταμόρφωσης, Ωρωπού, Βριλησσίων, Νίκαιας, Καματερού, Ν. Σμύρνης, η Ποδοσφαιρική ομάδα "Ελλάς Ποντίων", καθώς και η οικογένεια του Χρήστου Χολίδη, και εκπρόσωποι από τον Χορευτικό Όμιλο Ν. Περάμου και το Σύλλογο Κρητών Αγ. Θεοδώρων Κορινθίας.