Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Με επιτυχία έκλεισε και φέτος ο Ακριτικός Κύκλος (Φωτο)

Με επιτυχία έκλεισε και φέτος ο Ακριτικός Κύκλος
Με επιτυχία έκλεισε και φέτος ο Ακριτικός Κύκλος 

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι πενθήμερες εκδηλώσεις Παράδοσης και Πολιτισμού, του “20ου Ακριτικού Κύκλου”, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» από τις 23-27 Ιουνίου 2016, εντός του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», στη Σταυρούπολη. Οι εκδηλώσεις και φέτος τελούσαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μακεδονίας-Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Παύλου Μελά και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Αναλυτικά:

Πέμπτη 23 Ιουνίου. Τις εκδηλώσεις άνοιξαν τα παιδικά χορευτικά τμήματα του συλλόγου των Ακριτών με τον Μπάμπη Αμπεριάδη στη λύρα, τον Παναγιώτη Μόσχο στο νταούλι και τον Μάριο Σιαπανίδη στο αγγείο. Ακολούθησαν τα παιδικά χορευτικά της Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων, της Ένωσης Ποντίων Μενεμένης «Εύξεινος Πόντος», της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς, του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας Συκεών και της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης. Η χορευτική αυτή παράσταση έκλεισε με τον ομορφότερο τρόπο, όταν όλοι οι μικροί χορευτές ανέβηκαν στην εξέδρα και χόρεψαν από κοινού με τη συνοδεία της λύρας,  του αγγείου καθώς και του τμήματος νταουλιού των Ακριτών.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Πρόεδρος των Ακριτών Κώστας Παπαδόπουλος, όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι είκοσι χρόνια τώρα ο σύλλογος των Ακριτών συνεχίζει με το ίδιο μεράκι την αδιάκοπη προσπάθεια για τη διάσωση και διάδοση της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς μα και κατέληξε: «η μνήμη θα μας οδηγεί, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλους εκείνους που προσπαθούν να υπονομευόσουν, αμφισβητήσουν και να αρνηθούν τη θυσία του ποντιακού λαού. Εμείς θυμόμαστε γι΄ αυτό είμαστε εδώ και θα είμαστε όπου κι αν χρειαστεί.»

Με επιτυχία έκλεισε και φέτος ο Ακριτικός Κύκλος

Αμέσως μετά ξεκίνησε το ποντιακό γλέντι. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα πλαισίωσαν οι: Στάθης Νικολαΐδης, Σταύρος Κουρουκλίδης, Στέργιος Ζημπιλιάδης, Χάρης Αθανασιάδης, Νίκος Κοκκινίδης, Νίκος Κουρουκλίδης κλαρίνο.

Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων έδωσαν το παρόν, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, εκπρόσωπος της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Πάτερ Νικοφόρος Καλαϊτζίδης, η Πρόεδρος του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Αγγελική Παπαδοπούλου, πλήθος εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων και φορέων του δήμου Παύλου Μελά.

Παρασκευή 24 Ιουνίου. Την εκδήλωση άνοιξε η παραδοσιακή ποντιακή, μικτή χορωδία ενηλίκων των Ακριτών, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή μουσικής Μιχάλη Καλιοντζίδη, με μια μοναδική παρουσίαση των ομορφότερων παραδοσιακών ποντιακών ασμάτων.

Ακολούθησαν τα χορευτικά, του Μικρασιατικού Συλλόγου Νέας Ευκαρπίας «ΟΥΣΑΚ» και του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού.

Αμέσως μετά ξεκίνησε το ποντιακό γλέντι. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα πλαισίωσαν οι: Μιχάλης Καλιοντζίδης, Στάθης Παυλίδης, Γώγος Ιωαννίδης, Μελίνα Χατζηκαμάνου, Δημήτρης Ξενιτόπουλος, Γιώργος Πουλαντσακλής, Δημήτρης Ιωακειμίδης.

Σάββατο 25 Ιουνίου. Το πρόγραμμα της τρίτης ημέρας των εκδηλώσεων άνοιξε το αρχάριο χορευτικό συγκρότημα των ενηλίκων του συλλόγου των Ακριτών, ακολούθησε το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Βλάχων Ευκαρπίας «ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ, μετά το προχωρημένο χορευτικό συγκρότημα των ενηλίκων του συλλόγου των Ακριτών. Την χορευτική παρουσίαση έκλεισε το χορευτικό συγκρότημα της Ποντιακής Ένωσης Στουτγάρδης και Περιχώρων «Η Ρωμανία» Η εντυπωσιακή είσοδος του πολυπληθούς συγκροτήματος σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στους χιλιάδες θεατές. Οι χορευτές, γεμάτοι ζωντάνια, φέρνοντας τον αέρα του αποδήμου ελληνισμού, έκλεψαν τις εντυπώσεις.

Με επιτυχία έκλεισε και φέτος ο Ακριτικός Κύκλος

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του δήμου Παύλου Μελά, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωπος της δημοτικής αστυνομίας του δήμου.

Αμέσως μετά ξεκίνησε το ποντιακό γλέντι. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα πλαισίωσαν οι: Σάββας Ζαπουνίδης, Κώστας Ζαπουνίδης, Γιώργος Αετόπουλος, Φόρης Απατσίδης, Στάθης Πορφυρίδης, Γιώργος Ζαπουνίδης, Κώστας Ταμουτσίδης.

Κυριακή 26 Ιουνίου. Το πρόγραμμα περιελάμβανε εκδηλώσεις αγάπης απ την Ομάδα "Μιλάμε για τον Αυτισμό" (παιδιά με αυτισμό χόρεψαν-ανταλλαγή αναμνηστικών με το σύλλογο), παιδικά παιχνίδια (τσουβαλοδρομίες, αυγοδρομίες, διελκυστίνδα) και χορευτικά συγκροτήματα, με σειρά εμφάνισης: Χορευτικός Όμιλος Δυτικής Θεσσαλονίκης "Το Σεργιάνι" με νησιώτικα, Ένωση Ποντίων Πολίχνης, Χορευτικός Όμιλος Δυτικής Θεσσαλονίκης "Το ΣΕΡΓΙΑΝΙ" με τους χορούς συρτάκι και χασάπικο. Ακολούθησε ποντιακό γλέντι με τον Θεόφιλο Πουταχίδη και την ορχήστρα του, τον Πόλυ Εφραιμίδη στο τραγούδι με το Φίλιππο Κεσαπίδη στη λύρα και τον Άκη Πετρίδη στο τραγούδι με τον Αλέξη Ιωαννίδη στη λύρα.​

Δευτέρα 27 Ιουνίου. Η τελευταία μέρα των εκδηλώσεων ξεκίνησε με χαιρετισμό του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα και του Δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη. Χαιρετισμό απέστειλε και ο Υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο πρώην περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Ακριτίδης. Ακόμη ο πρώην δήμαρχος Παύλου Μελά Σάββας Σερασίδης και πλήθος δημοτικών συμβούλων του Δήμου.

Η αυλαία των πενθήμερων φετινών εκδηλώσεων έκλεισε  με μια μοναδική χορευτική παράσταση, με μουσική και δρώμενα, από το χορευτικό παραστάσεων του συλλόγου των Ακριτών. Επιμέλεια του Μάκη Πετρίδη. Tο χορευτικό ανέβηκε στη σκηνή με το δρώμενο του θερισμού.Εντυπωσιακή η φετινή καινοτομία της διπλής εξέδρας των εκδηλώσεων, με χορευτές να την επανδρώνουν στο δρώμενο της «ορφανής το νυφέπαρμαν», στο χορό μαχαίρια και στο χορό Σέρρα. Παρ' όλη την βροχόπτωση το χορευτικό ολοκλήρωσε την παράσταση καταχειροκροτούμενο από τον κόσμο. Το χορευτικό συνόδευσε ο Κώστας Παπαδόπουλος και ο Αντώνης Παπαδόπουλος στη λύρα, ο Γιώργος Μωυσιάδης και ο Κυριάκος Τριανταφυλλίδης στο τραγούδι, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος στο αγγείο και ο Κλεάνθης Σιαμλίδης στο νταούλι.

Με επιτυχία έκλεισε και φέτος ο Ακριτικός Κύκλος

Ακολούθησε Ποντιακό Γλέντι με τους: Κυριάκο Τριανταφυλλίδη στο τραγούδι και το Δημήτρη Παπαδόπουλο στη λύρα και το αγγείο, τον Αντώνη Παπαδόπουλο στη λύρα και το τραγούδι,  και το Γιώργο Μωυσιάδη στη λύρα και το τραγούδι. Η εκδήλωση έκλεισε με τον, καθιερωμένο τα τελευταία χρόνια, χορό των εθελοντών.

Και τις πέντε ήμερες εναλλάσσονταν στο νταούλι οι: Κώστας Ζώης, Κλεάνθης Σιαμλίδης, Γιώργος Ψωμιάδης και Παναγιώτης Μόσχος. Ενώ στο αρμόνιο ήταν ο Άκης Γεωργιάδης και ο Στέλιος Βουλγαρίδης.

Προσωπικότητες από όλους τους χώρους επισκέφτηκαν τις εκδηλώσεις, ανάμεσα τους οι καθηγητές πανεπιστημίου Κώστας Φωτιάδης και Στάθης Πελαγίδης.

Την παρουσίαση προγράμματος και τις πέντε μέρες έκανε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Γεωργιάδης.


Από τις 23 έως τις 27 Ιουνίου, το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά γέμισε με τους ήχους και τα χρώματα της ελληνικής παράδοσης. Χιλιάδες κόσμου παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις του 20ου Ακριτικού Κύκλου, περιηγήθηκαν στην εξαιρετική έκθεση φωτογραφίας του Σπύρου Λαζαρίδη "Πρόσφυγες 1914-1921", παρακολούθησαν τα εξαιρετικά χορευτικά συγκροτήματα, γεύτηκαν τα εξαιρετικά ψητά καθώς και τα πεντανόστιμα ωτία και πιροσκία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης "Ακρίτες του Πόντου" ευχαριστεί θερμά όσους παρευρέθησαν στις πενθήμερες εκδηλώσεις του 20ου Ακριτικού Κύκλου. Ιδιαίτερα ευχαριστεί, όλους τους χορευτές, μικρούς και μεγάλους που ομόρφυναν τις εκδηλώσεις με την παρουσία τους, όλους τους καλλιτέχνες, τους χορηγούς και φυσικά τους ακούραστους εθελοντές, τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου, που βοήθησαν στην προετοιμασία για τη σωστή διεξαγωγή του 20ου Ακριτικού Κύκλου.