Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016

"Οι καιροί ου μενετοί" λέει η ΔΙΣΥΠΕ για τις εξελίξεις στον Ποντιακό χώρο

"Οι καιροί ου μενετοί" λέει η ΔΙΣΥΠΕ για τις εξελίξεις στον Ποντιακό χώρο
"Οι καιροί ου μενετοί" λέει η ΔΙΣΥΠΕ για τις εξελίξεις στον Ποντιακό χώρο

Τον απολογισμό του εκτάκτου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποντιακού Ελληνισμού κάνει με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΙΣΥΠΕ.

της που πραγματοποιήθηκε στις 6 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη, με μόνο θέμα την τροποποίηση του καταστατικού, κάνει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ). Σύμφωνα με αυτό, «οι εργασίες διεξήχθησαν σε θετικό κλίμα, καλής συνεργασίας και αλληλοκατανόησης. Υπήρξαν πολλές τοποθετήσεις και πολλές αντίθετες απόψεις. Για πολλές από αυτές υπήρξε σύνθεση  με αμοιβαίες υποχωρήσεις». Ωστόσο, ελήφθη η απόφαση να μην ψηφιστούν οι προτάσεις.

Το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016 στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το πρώτο μέρος του έκτακτου παγκοσμίου συνεδρίου της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε με μοναδικό θέμα την τροποποίηση του καταστατικού.

Το συνέδριο ξεκίνησε με χαιρετισμό του Δημάρχου Χορτιάτη Πυλαίας. Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. κ. Παρχαρίδης Γεώργιος αφού ευχαρίστησε για τη φιλοξενία τον Δήμαρχο Χορτιάτη - Πυλαίας, εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία ορισμένων εκπροσώπων των Ομοσπονδιών της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. εξωτερικού. Αναφέρθηκε στο ιστορικό των διαβουλεύσεων και επαφών όλο το προηγούμενο διάστημα. Τόνισε πως η συγκεκριμένη ημερομηνία (που δεν είναι η καλύτερη) επιλέχθηκε για εξυπηρέτηση των εκπροσώπων του εξωτερικού, όπως επίσης στις συμβιβαστικές πρωτοβουλίες που προέβη η Π.Ο.Ε για την επίτευξη συμφωνίας και ενότητας του Οικουμενικού Ποντιακού Ελληνισμού. Όπως ανέγνωσε την πρόταση ο πρόεδρος  της Π.Ο.Ε κ. Χρήστος Τοπαλίδης φαίνεται ότι γίνονται αποδεκτές σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι προτάσεις που κατέθεσαν οι Ομοσπονδίες του εξωτερικού.

Οι προτάσεις αποφασίστηκε να μην ψηφιστούν. Το συνέδριο διέκοψε τις εργασίες του και εξουσιοδότησε τον πρόεδρο της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις και μέχρι 31/12/2016 να ξανασυνέλθει για να οριστικοποιήσει το νέο καταστατικό.

Οι εργασίες διεξήχθησαν σε θετικό κλίμα, καλής συνεργασίας και αλληλοκατανόησης. Υπήρξαν πολλές τοποθετήσεις και πολλές αντίθετες απόψεις. Για πολλές από αυτές υπήρξε σύνθεση  με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Με ευχές για καλό καλοκαίρι και ελπίδα και ευχή να επικρατήσει σύνεση και συμφωνία για το καλό του Οικουμενικού Ποντιακού Ελληνισμού διεκόπησαν οι εργασίες του συνεδρίου. Τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον Ποντιακό Ελληνισμό όπως η Διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η επανένταξη της ποντιακής ιστορίας σε όλες τις βαθμίδες της ελληνικής εκπαίδευσης και η διάσωση και ανάδειξη των μνημείων στον Ιστορικό Πόντο, το θέμα της «Παναγία Σουμελά», η διάσωση της γλώσσας και ηθών και εθίμων, τα προβλήματα των νεοπροσφύγων κ.τ.λ. δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Απαιτούν άμεσα ενοποίηση των απανταχού Ομοσπονδιών του Ποντιακού Ελληνισμού για την εξεύρεση λύσης.

Οι καιροί ου μενετοί.


Σχετικά θέματα

- Τι αποφάσισε το έκτακτο συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ

- Αποχωρεί και η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ - Καναδά από το έκτακτο συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ

- Αποχωρήσεων συνέχεια από το έκτακτο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ

- Η πρώτη Ομοσπονδία που θα απέχει από το έκτακτο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ

- Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση των προέδρων στη ΔΙΣΥΠΕ. Θα γίνει τελικά το έκτακτο παγκόσμιο συνέδριο;

- Έκτακτο Παγκόσμιο συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού - Πότε και γιατί θα πραγματοποιηθεί

- Αυτές είναι οι προτάσεις των τριών Ποντιακών ομοσπονδιών για το νέο καταστατικό της ΔΙΣΥΠΕ

- Η ΔΙΣΥΠΕ προσκαλεί όλα τα μέλη της για το Έκτακτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού