Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Τι αποφάσισε το έκτακτο συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ

Τι αποφάσισε το έκτακτο συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ
Τι αποφάσισε το έκτακτο συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ

Έγινε το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016 το έκτακτο συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ), προτάθηκαν οι τροποποιήσεις του καταστατικού και διέκοψε τις εργασίες για να υπάρξει διαβούλευση με τις άλλες ομοσπονδίες του κόσμου, προκειμένου να προχωρήσει η οργανωτική ενοποίηση του χώρου.

Οι εργασίες του έκτακτου συνεδρίου της ΔΙΣΥΠΕ διεξήχθησαν στο αμφιθέατρο του νέου δημαρχείου του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και στην αρχή της εκδήλωσης, χαιρετισμό προς τους συνέδρους απηύθυνε δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του δήμου και στους προσφυγικούς οικισμούς που ίδρυσαν οι Πόντιοι πρόσφυγες του 1922, οι οποίοι μπόλιασαν την περιοχή με την δημιουργικότητά τους και έδωσαν νέα πνοή σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια εξελέγη πρόεδρος της γενικής συνέλευσης ο Κώστας Γαβρίδης και γενικός γραμματέας ο Στάθης Κατσίδης και άρχισαν οι εργασίες του έκτακτου συνεδρίου για την τροποποίηση του καταστατικού της ΔΙΣΥΠΕ.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ Γιώργος Παρχαρίδης, αναφέρθηκε στις διαδικασίες που προηγήθηκαν για να γίνει η γενική συνέλευση τροποποίησης του καταστατικού, οι προτάσεις που έκαναν ομοσπονδίες του εξωτερικού, αλλά και τα προσκόμματα που έθεταν προκειμένου να απομειωθεί η δύναμη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας των 430 σωματείων με αυτήν της Αυστραλίας των 5 σωματείων, όπως και οι προτάσεις οι σύνεδροι να μην έχουν αποφασιστικό ρόλο στις διαδικασίες του συνεδρίου, αλλά να ψηφίσουν μόνο τις αποφάσεις που θα έρχονταν ως προτάσεις από τις συναντήσεις των προεδρείων των Ομοσπονδιών. Τόνισε πως τελικώς η ΠΟΕ δέχθηκε να μειωθεί δραστικά η δύναμή της, αλλά όχι να εξαφανιστεί. Αναφέρθηκε επίσης στις συναντήσεις που έγιναν με τις άλλες ομοσπονδίες προκειμένου να βρεθεί λύση, αλλά τελικώς εκείνες δεν συμμετείχαν στις εργασίες του έκτακτου συνεδρίου. Οι προτάσεις δε που φέρνουμε για αλλαγή, είπε, βασίζονται κατά 80 τοις εκατό στις προτάσεις αυτών των ομοσπονδιών και θα είμαστε εδώ περιμένοντάς τες, για να πάμε όλοι μαζί.


Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν δεκάδες σύνεδροι και άλλοι συμφώνησαν και άλλοι διαφώνησαν, με τις προτάσεις για να παρατείνονται οι συζητήσεις με τις άλλες ομοσπονδίες του εξωτερικού. Κυρίαρχη ήταν η άποψη ότι παρόλες τις μεθοδεύσεις που γίνονται από ορισμένες ομοσπονδίες του εξωτερικού, θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή η ΔΙΣΥΠΕ και να τείνει χείρα φιλίας στις συλλογικότητες των ομοσπονδιών του εξωτερικού για κοινό βηματισμό. Ταυτόχρονα άλλοι σύνεδροι, θεώρησαν πως πρέπει το έκτακτο συνέδριο να πάρει απόφαση για τροποποιήσεις του καταστατικού και αφού ήδη έχει κάνει τουλάχιστον δεκτό το 80 τοις εκατό των προτάσεις να τους αποσταλούν, αφού αυτοί επέλεξαν να μην είναι παρόντες σε ένα δημοκρατικό συνέδριο όπου ακούγονται όλες οι προτάσεις και γίνεται σύνθεση απόψεων.

Τελικώς με πλειοψηφία το συνέδριο αποφάσισε να γίνει η ανάγνωση τροποποίησης των προτάσεων του καταστατικού έτσι όπως έγινε η σύνθεσή τους από το προεδρείο της ΔΙΣΥΠΕ, να διακοπεί η συνεδρίαση και να εξουσιοδοτηθεί ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ Γιώργος Παρχαρίδης να γίνει και πάλι διαβούλευση με τους προέδρους των άλλων ομοσπονδιών του κόσμου και μέχρι το τέλος του 2016 να γίνει προσπάθεια εάν θελήσουν οι άλλες ομοσπονδίες να παραβρεθούν και να καταθέσουν τις απόψεις τους στο συνέδριο, να συμμετέχουν με τους συνέδρους τους και να γίνει η διεύρυνση του τριτοβάθμιου οργάνου του ποντιακού χώρου. Έτσι διεκόπη η συνεδρίαση για να γίνει συνεχιστεί όταν μέχρι το τέλος του χρόνου εάν αποφασίσουν οι άλλες ομοσπονδίες να δώσουν το παρών τους.  

Η αλλαγή των άρθρων που καταστατικού της ΔΙΣΥΠΕ που προτείνονται είναι, το 2, 4, 5, 6 7, 9, 11, 12 και 14.