Να βγει από τις "λευκές σελίδες" η Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και να μπει στα σχολικά βιβλία κ. Φίλη |
Στην αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων ιστορίας των σχολικών βιβλίων, αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης αφιερωμένης στον ελληνικό εμφύλιο, που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Εθνικής συμφιλίωσης στο Γράμμο. «Τα βιβλία της σχολικής ιστορίας αντιμετωπίζουν με αμηχανία τα ζητήματα της σύγχρονης ιστορίας», τόνισε ο υπουργός Παιδείας
Αυτά λοιπόν, και άλλα πολλά, τόνισε ο Υπ. Παιδείας κατά την επίσκεψη του στο πάρκο Εθνικής συμφιλίωσης στο Γράμμο.
Εδώ και ένα χρόνο όμως παραμένει εκτός της εξεταστέας διδακτέας ύλης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ' τάξης του Γενικού Λυκείου, το κεφάλαιο, «Ο παρευξείνιος Ελληνισμός κατά το 19ο και 20ο αιώνα» του μόνου κεφαλαίου που αναφέρεται στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Χρέος του υπουργείου είναι να προσθέσει νέα κεφάλαια με ιστορικά γεγονότα για την Γενοκτονία και όχι να τα αφαιρεί από την εξεταστέα ύλη των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ' Λυκείου
Ο κ. Φίλης τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα βιβλία σχολικής ιστορίας. Αλλά πάντοτε να προσεγγίζουμε την ιστορία με σεβασμό στην μνήμη και τον πόνο όλων των Ελλήνων και κυρίως με σεβασμό στα γεγονότα».
Να μην ξεχνάμε λοιπόν ότι και η σύγχρονη ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως και γενικότερα του Ελληνισμού της Καθ’ ημάς Ανατολής, με ελάχιστες παρεμβάσεις, συγκαταλέγεται ακόμα και σήμερα στις λεγόμενες “λευκές σελίδες” της ελληνικής ιστορίας και των σχολικών βιβλίων. Και αυτό συμβαίνει έτσι ώστε να αποσιωπηθεί η τρισχιλιόχρονη ιστορία, των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο με διαρκή αμφισβήτηση της τραγικών γεγονότων της Γενοκτονίας.
Η αποσιώπηση όλων αυτών των ιστορικών γεγονότων οδηγεί διαστρέβλωσή τους, στην αλλοίωση της ιστορικής αλήθειας, και εντέλει στην διαμόρφωση των συνθηκών για την επανάληψη των λαθών και των “εγκλημάτων” που διεπράχθησαν στο παρελθόν.
Ο Ποντιακός, και όχι μόνο, Ελληνισμός, θα πρέπει να ζητήσει καθαρές απαντήσεις τόσο για την αφαίρεση του κεφαλαίου από την εξεταστέα ύλη και να απαιτήσει να συμπεριληφθεί στις σελίδες των βιβλίων της Ιστορίας που διδάσκονται οι μαθητές, η τρισχιλιόχρονη ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Θεόφιλος Κωτσίδης