Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Π. Παυλόπουλος: Να ζητήσει συγνώμη η Τουρκία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Π. Παυλόπουλος: Να ζητήσει συγνώμη η Τουρκία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Π. Παυλόπουλος: Να ζητήσει συγνώμη η Τουρκία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Της Ευτυχίας Αδηλίνη

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού και να ζητήσει έμπρακτα συγνώμη από τα θύματα , έχει αποφασίσει να στείλει, όπως αποκαλύπτει η Real news, ο Πρόεδρος Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη μεθαυριανή του επίσκεψη στην Παναγία του Σουμελά με αφορμή τον εορτασμό του Δεκαπεντάυγουστου.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θα παραστεί και στις επετειακές εκδηλώσεις στην Παναγία του Σουμελά, είναι αποφασισμένος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Real news, να αναδείξει το ζήτημα του εκτοπισμού του μικρασιατικού ελληνισμού από τις εστίες του και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να μιλήσει για «γενοκτονία του μικρασιατικού ελληνισμού» και να αξιώσει από τους Τούρκους να ζητήσουν μία συγνώμη.

Όπως αποκαλύπτει η Real news, Προκόπης Παυλόπουλος, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, δεν έχει κρύψει ότι θεωρεί τη γενοκτονία των Ποντίων έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και είναι αποφασισμένος να το αναδείξει διεθνώς, ανεξάρτητα από την τρέχουσα διεθνή συγκυρία και τις όποιες πολιτικές και διπλωματικές σκοπιμότητες.

Όπως λέει, χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος Δημοκρατίας έχει ξεκαθαρίσει στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, πως το καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων δεν θα εμποδίσει τον ίδιον να μιλάει για τα εθνικά μας θέματα και δίκαια.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, όπως αποκαλύπτει η Real news, η δήλωση που έκανε κατά την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, για το πραξικόπημα στην Τουρκία και τις εκκαθαρίσεις του Ερντογάν ήταν από τις πιο ήπιες και φιλικές προς την τουρκική κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Στηρίζουμε και το καταστήσαμε σαφές ευθύς εξαρχής, τη συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία έναντι εκείνων που επιχείρησαν να την καταλύσουν. Όπως η νομίμως εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας, τηρώντας τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, μπορεί και πρέπει να απαντήσει καταλλήλως στους πραξικοπηματίες, μένοντας προσηλωμένη στο σεβασμό της Δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει να παραστεί σε δύο διαδοχικές εκδηλώσεις με επίκεντρο τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Μετά την επίσκεψή του στην Παναγία του Σουμελά στις 15 Αυγούστου, θα επισκεφθεί, στις 22 Αυγούστου, τη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης όπου θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της Παναγίας της Φανερωμένης και θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του Δήμου Θερμαϊκού.

Είναι η πρώτη φορά που θα δώσει εκεί το «παρόν» ο ανώτατος πολιτειακός άρχων της χώρας.

Πηγή; The PressRoom