Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Ο θρύλος «Σαμψών» θα τιμηθεί στο Ποντιακό χωριό της Αθήνας

Ο θρύλος «Σαμψών» θα τιμηθεί στο Ποντιακό χωριό της Αθήνας
Ο θρύλος «Σαμψών» θα τιμηθεί στο Ποντιακό χωριό της Αθήνας

Ο τελευταίος λαϊκός ήρωας... ο ΣΑΜΨΩΝ, ο δικός μας Πόντιος Γιάννης Κεσκελίδης θα τιμηθεί στο διήμερο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2016 στο Ποντιακό Παραδοσιακό Χωριό που θα αναβιώσει στην Αθήνα.

Ο παλαίμαχος αθλητής, που ανδρώθηκε στους δρόμους, αναδείχθηκε στα ρινγκ κι έπλασε τον μοναδικό μύθο του κατατροπώνοντας τους μεγαλύτερους παλαιστές του κόσμου είναι γεννημένος το 1929 στην Αθήνα από γονείς πρόσφυγες του Ποντιακού ξεριζωμού. Ο Ιωάννης Κεσκιλίδης ξεκίνησε την πορεία του ως αθλητής της ελεύθερης πάλης στον Πειραϊκό Σύνδεσμο. Οι πρώτες νίκες έρχονται υπό τις οδηγίες του προπονητή του, Μοσχίδη Χαρίλαου, και σύντομα, λόγω της τεράστιας φυσικής του δύναμης, γίνεται γνωστός ως Σαμψών.

Ο παππούς Παύλος

«Τη δύναμη την κληρονόμησα από τον παππού μου τον Παύλο, που ήταν παλαιστής στον Πόντο. Εκείνη την εποχή οι αθλητές άλειφαν το σώμα τους με λάδι και αγωνίζονταν μέσα σε ρινγκ με άμμο» αφηγείται ο 86χρονος θρύλος. Τις δεκαετίες του '50 και του '60 ο Σαμψών ξεκινάει μια περιοδεία πολλών ετών και αντιμετωπίζει πανίσχυρους παλαιστές στην Κύπρο, στην Αίγυπτο, στην Τουρκία, στη Συρία, στο Ισραήλ και στον Λίβανο. Μέρα με τη μέρα το όνομά του γίνεται γνωστό σε όλο τον κόσμο και η εικόνα του παρομοιάζεται με αυτή των αρχαίων Ελλήνων πολεμιστών και μυθικών ηρώων.

Στα μέσα της δεκαετίας του '70 ο πολυνίκης παλαιστής τοποθετεί τις παραστάσεις του στο Θησείο και στο δημαρχείο της Αθήνας που γίνεται σημείο αναφοράς της πόλης, ενώ παράλληλα εμπλουτίζει τις παραστάσεις του με πολλά επικίνδυνα νούμερα που κόβουν την ανάσα. «Έπιανα τον τηλεφωνικό κατάλογο και τον έσκιζα στα τέσσερα. Τραβούσα λεωφορεία γεμάτα επιβάτες κι έσπαγα πέτρες με το κεφάλι μου. Ακόμη και φορτηγά περνούσαν από πάνω μου» δηλώνει συγκινημένος ο Σαμψών, ενώ ο γιος του Χρήστος Κεσκιλίδης συμπληρώνει: «Ο πατέρας μου ξεχώρισε για τη δύναμη, αλλά και το ήθος του. Αγαπούσε πραγματικά αυτό που έκανε και ο κόσμος τον εκτίμησε και τον λάτρεψε επειδή ήταν αυθεντικός και τίμιος».

Ο αγώνας της ζωής

«Ένα πράγμα να θυμάστε: ο μεγαλύτερος και ο πιο σκληρός απ' όλους τους αγώνες είναι αυτός της ζωής. Παρά τα καθημερινά εμπόδια, δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, ούτε να λιγοψυχούμε. Αντίθετα, οφείλουμε να βρίσκουμε τη δύναμη, να στεκόμαστε στα πόδια μας και να μην το βάζουμε ποτέ κάτω. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στον αθλητισμό. Γι' αυτό λέω στα νέα παιδιά να μη φοβούνται. Η ζωή θέλει θάρρος, τόλμη και αποφασιστικότητα. Αν είμαστε δυνατοί και αληθινοί, δεν μπορεί να μας σταματήσει τίποτε και κανείς».

Με πληροφορίες από Espresso


Σχετικά θέματα

- Στο "Ποντιακό χωριό της Αθήνας" θα βρεθεί ο Φάρος Ποντίων