Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες στην Ξάνθη για το 12ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες στην Ξάνθη για το 12ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών
Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες στην Ξάνθη για το 12ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Μια μεγάλη διοργάνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, που εδώ και δώδεκα χρόνια ενώνει τους Πόντιους όλης της χώρας, φιλοξενεί η πόλη της Ξάνθης και ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στο κλειστό αθλητικό κέντρο ‘Φ. Αμοιρίδης’.

Πρόκειται για το 12ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, μια διοργάνωση που κάθε χρόνο αποτελεί σημείο ανάδειξης του πολιτισμού και της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού και πόλο έλξης των Ποντίων από όλη τη χώρα.

Η απόφαση για τη διοργάνωση του φεστιβάλ στην Ξάνθη ελήφθη το Σάββατο 26 Μαρτίου 2016 σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΟΕ που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης.

Το φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένο σε δύο εξέχουσες προσωπικότητες της Ξάνθης:

στον από τα Κοτύωρα του Πόντου, «κἀκεῖθεν εἰς Κοτύωρα πόλιν παρεγενήθησαν Ἑλληνίδα, Σινωπέων ἄποικον», καταγόμενο Μητροπολίτη, πρώην Ξάνθης και Περιθεωρίου, Πολύκαρπο Σ. Ψωμιάδη και στον από την Κουταΐδα του Καυκάσου, γόνο σπουδαίας οικογένειας του Πόντου με ρίζες από την Τραπεζούντα και την Αργυρούπολη, καταγόμενο, Αλέξανδρο Θ. Μπαλτατζή, πολιτικό και έναν από τους βασικότερους αναμορφωτές του αγροτικού κινήματος στη σύγχρονη Ελλάδα.

Στην πόλη μας αναμένονται περίπου 2.000 χορευτές μαζί με τους συνοδούς τους και επιπλέον απροσδιόριστος αριθμός επισκεπτών καθώς σε κάθε διοργάνωση η προσέλευση είναι αθρόα και υπολογίζεται σε χιλιάδες!

Ήδη τα ξενοδοχεία της Ξάνθης και των γειτονικών νομών έχουν κλείσει μόνο με τις συμμετοχές της πολυπληθούς αποστολής χορευτών και συνοδών.

Το πρόγραμμα του 12ου πανελλαδικού φεστιβάλ ποντιακών χορών είναι ήδη έτοιμο με το Σύλλογο Ποντίων Ξάνθης να το έχει διανθίσει με πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων ποικίλης θεματολογίας- σ.σ: σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό- όπως θέατρο, εκδηλώσεις για παιδιά, ιστορικές αναφορές σε γνωστές- όπως η Γενοκτονία- αλλά και άγνωστες πτυχές της ιστορίας κ.α.

Για το πρόγραμμα του φεστιβάλ, τη μεγάλη αυτή διοργάνωση που θα φιλοξενήσει η πόλη μας αλλά και για τα εγκαίνια του αφιερωμένου στον Αλέξανδρο Μπαλτατζή Μουσείου που θα εγκαινιαστεί μέσα στον Οκτώβριο στο Νεοχώρι Ξάνθης- στο πλήρως ανακαινισμένο πατρικό σπίτι του μεγάλου Ξανθιώτη συνεταιριστή και πολιτικού-μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης κ. Θεόδωρος Ρωμανίδης.

Ακούστε τη συνέντευξη.