Διήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο των 95 χρόνων από το ολοκαύτωμα της Σάντας |
Ιδιαίτερα μεγάλη υπήρξε η προσέλευση του κόσμου στις διήμερες εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στην Παναγία Σουμελά (3 και 4 Σεπτεμβρίου 2016) για την επέτειο των 95 χρόνων από το ολοκαύτωμα της Σάντας, τις οποίες διοργανώνει κάθε χρονιά ο Σύλλογος Σανταίων «Η Επτάκωμος Σάντα».
Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στον ξενώνα «Tη Σαντάς τ' οσπίτ», όπου διανυκτέρευσαν οι Σανταίοι προσκυνητές, έγινε το στόλισμα των κολλύβων από τον κ. Θανάση Ντουμανόπουλο και λίγο αργότερα εψάλη τρισάγιο και κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο Αγωνιστών και Μαρτύρων του Πόντου. Ακολούθησε δείπνο στο περιστύλιο του Ιερού Προσκυνήματος, όπου συμμετείχαν αφιλοκερδώς Πόντιοι καλλιτέχνες.
Το πρωί της Κυριακής, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων του Ολοκαυτώματος της ηρωικής Επτακώμης Σάντας του Πόντου.
Τους Σανταίους πατριώτες, που έχοντας στην καρδιά τους χαραγμένο το Χριστό και την Ορθοδοξία, προτίμησαν το θάνατο παρά τη σκλαβιά, μνημόνευσε στο σύντομο χαιρετισμό του εντός του ναού, ο κ. Παντελής Ανθρακόπουλος, εκ μέρους του Ιερού Προσκυνήματος.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο Μνημείο των Σανταίων, όπου η πρόεδρος του Συλλόγου Σανταίων, κ. Βικτωρία Σαββίδου, καλωσορίζοντας τον κόσμο είπε μεταξύ άλλων : «Πέρασαν 95 χρόνια από τη στιγμή που η πολύπαθη πατρίδα μας, η ηρωική Επτακώμος Σάντα του Πόντου, καταστράφηκε και τα γυναικόπαιδά της πήραν το δρόμο της εξορίας. Όσοι διασώθηκαν, έφθασαν στη Μητροπολιτική Ελλάδα με τη συνθήκη της Λωζάννης και ρίζωσαν εδώ. Άπλωσαν κλαδιά, απέκτησαν απογόνους, οι οποίοι, πιστοί στο χρέος τους, εξακολουθούσαν να κρατούν αναμμένο το καντήλι της μνήμης. Η μνήμη, αναφέρει ο μεγάλος Δημήτρης Ψαθάς στη «Γη του Πόντου», είναι ένα στυπόχαρτο, που ό,τι έχει απορροφήσει, το κρατά και τίποτε δεν το σβήνει.
Αυτή λοιπόν τη μνήμη τιμούμε σήμερα οι Σανταίοι, γιατί καταφέραμε ν' αντισταθούμε σθεναρά στην καταπίεση της λήθης, γιατί μόνο η μνήμη μπορεί να νικήσει το θάνατο και γιατί όποιος ξεχνά, είναι αποδεδειγμένο ότι θα περάσει ξανά το μονοπάτι του πόνου».
Ολοκληρώνοντας την προσφώνησή της η πρόεδρος των Σανταίων επανέλαβε την υπόσχεση ότι οι Σανταίοι θα συνεχίσουν να εκτελούν ανελλιπώς το χρέος τους απέναντι στις ψυχές των προγόνων, θυμάτων του Ολοκαυτώματος της ηρωικής Σάντας του Πόντου.
Κάνοντας στη συνέχεια μια ιστορική αναδρομή, ο Διεθνολόγος, Λέκτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, χαρακτήρισε τη Σάντα ως «σωστική κιβωτό» του Ελληνισμού του Πόντου, που περιέσωσε ατέλειωτα κύματα φυγάδων Ελλήνων, που δεν προσκύνησε ποτέ τον Τούρκο, ενώ καλλιέργησε τα ελληνικά γράμματα αναδεικνύοντας ολόκληρη φάλαγγα διανοουμένων, που με τη δράση τους τίμησαν την πατρίδα τους.
«Μία χούφτα ψυχωμένων ανταρτών της Σάντας αναστάτωσε το τουρκικό δοβλέτι επί 5 χρόνια και αντιστάθηκε στην πίεση 20 εκατομμυρίων Τούρκων του Μουσταφά Κεμάλ μέχρι τέλους αποκτώντας δίκαια τον τίτλο «Σούλι του Ευξείνου». Επί πέντε χρόνια, από το 1919 μέχρι το 1924, κανένας Τούρκος δεν τόλμησε να πατήσει τα εδάφη της Σάντας, που ήλεγχαν οι αντάρτες», είπε ο κ. Καρακωστάνογλου.
Όσον αφορά στις ευθύνες για την ευρύτερη γενοκτονία του Ελληνισμού της καθ' ημάς Ανατολής, δηλαδή του Πόντου, της Μικρασίας και της Ανατολικής Θράκης, ο ομιλητής τις επέρριψε στον εθνικό διχασμό, την υποκρισία και τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων και στον αιμοδιψή τουρκικό εθνικισμό.
«Κάποιοι κατασκεύασαν το ιδεολόγημα της ανήθικης ιμπεριαλιστικής επίθεσης στην Τουρκία, ως δήθεν δικαιολογία για τη γενοκτονία πολιτική των Τούρκων και ως νομιμοποίηση των εθνικών εκκαθαρίσεων, που διέπραξε ο τουρκικός εθνικισμός.
Όμως οι κοινότητες των προσφύγων με πρωτοπόρους τους Πόντιους Έλληνες αντιστάθηκαν και κατόρθωσαν ν' ανατρέψουν την κατάπτυστη διαδικασία της λήθης, κατόρθωσαν ν' αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία με αποφάσεις του ελληνικού κοινοβουλίου και να εντάξουν την ιστορία και την κληρονομιά του ελληνισμού της Ανατολής στη συλλογική μας μνήμη. Γι' αυτόν τον αγώνα τιμούμε τον οργανωμένο Ποντιακό και ευρύτερα προσφυγικό ελληνισμό».
Ο κ. Καρακωστάνογλου προχώρησε σε επιστημονική επισήμανση των όρων «Γενοκτονία» και «Εθνοκάθαρση» τονίζοντας ότι η εμμονή κάποιων στο χαρακτηρισμό ως «εθνοκάθαρση» (Φίλη), των Χριστιανών της Ανατολής, προδίδει ελλιπή γνώση της ιστορικής και νομικής πραγματικότητας και ιδεολογική προκατάληψη. Κυρίως όμως, όπως είπε ο καθηγητής, αυτή η εμμονή αποτελεί βάρβαρη προσβολή των νεκρών και των εκτοπισμένων και του αίματος των αθώων, που γενοκτονήθηκαν, όταν μάλιστα πολλοί προοδευτικοί Τούρκοι έχουν πλέον αποδεχθεί τη γενοκτονία.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με κατάθεση στεφάνων και τη χορωδία του Συλλόγου Πεύκων «Οι Ρίζες» να τραγουδά δημώδη άσματα του Πόντου.
Ακολούθησε δεξίωση στον ξενώνα «Τη Σαντάς τ' οσπιτ», όπου προσφέρθηκαν σ' όλους ποντιακά εδέσματα και ο πατροπαράδοτος ποντιακός σιορβάς, που παρασκεύασαν κυρίως από τη Νέα Σάντα Κιλκίς.
Παρέστησαν ο Βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, ο Βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Θεσ/νίκης Αριστείδης Φωκάς, ο Στρατηγός Διοικητής 1ης Μεραρχίας Πεζικού Σίμος Χρήστος, ο Διοικητής της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας Κιλκίς Πέτρος Δεμεστίχας, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου, ο Αντιδήμαρχος Κιλκίς κ. Πιπερίδης, εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων και συλλόγων κ.ά.
Πηγή: Ημερησία