Τα κόμματα, η Παναγία Σουμελά και ο Πρόεδρος |
Η λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, στην οποία θα χοροστατούσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δεν έγινε φέτος, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, γιατί δεν ολοκληρώθηκαν τα έργα στήριξης των βράχων, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού.
Γεγονός είναι ότι έργα γίνονται, από πέρυσι τον Σεπτέμβριο, και είναι απαραίτητα για να μην καταρρεύσουν οι υπερκείμενοι βράχοι, ενώ για τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση των εργολαβιών και τις υπερβάσεις στον προϋπολογισμό τους, όλο και κάτι γνωρίζουμε και εμείς στην Ελλάδα!
Αυτό που προβλημάτισε και προκάλεσε υποψίες ότι οι καθυστερήσεις ήταν προσχηματικές και είχαν ως στόχο να μην γίνουν οι φετινές εκδηλώσεις, ήταν η γνωστοποίηση ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στήριξης θα ξεκινήσουν άλλες, για την αποκατάσταση της μονής, οι οποίες “θα γίνει προσπάθεια να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους”.
Η κυβέρνηση αποδέχτηκε την επίσημη εξήγηση και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης -στο έδαφος των υποψιών που αναφέραμε- ευχήθηκε «του χρόνου οι Πόντιοι να μπορέσουμε να γιορτάσουμε το Πάσχα του Θέρους και στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο».
Η αξιωματική αντιπολίτευση, δια της Ντόρας Μπακογιάννη, αποδέχτηκε επίσης την εξήγηση, αν και εξέφρασε την “λύπη” της για την καθυστέρηση των εργασιών, συμπληρώνοντας ότι "Αναμένουμε από την τουρκική Κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες για να μπορέσουμε να εορτάσουμε του χρόνου και πάλι στην Παναγία Σουμελά του Πόντου".
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όμως, υποδηλώνοντας ότι όλοι οι προηγούμενοι πολιτειακοί φορείς δεν ξέρουν τι τους γίνεται και δεν αξιολογούν σωστά τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, χαρακτήρισε την ενέργεια των τουρκικών αρχών αυθαίρετη και τόνισε ότι "καμία απαγόρευση, απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχεται, δεν πρόκειται να κάμψει το θρησκευτικό φρόνημα και την ιστορική μνήμη του Έθνους των Ελλήνων".
Η διάσταση είναι προφανής και δεν ξεπερνιέται με τίτλους του τύπου “Συνεχίζονται οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου για το λουκέτο στην Παναγία Σουμελά”, και κείμενα -αχταρμά που τσουβαλιάζουν τους πάντες, γιατί, απλά, δεν υπήρξε... αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας για το ζήτημα.
Μας αρέσει ή όχι, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξαν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους, να μην πολιτικοποιήσουν και πολύ περισσότερο να μην ιδεολογικοποιήσουν το ζήτημα, είτε γιατί θεωρούν πειστική την εξήγηση που δόθηκε από την Τουρκία, είτε γιατί -παρ' ότι προβληματίζονται για το εάν υπάρχει πολιτικός δάχτυλος πίσω από την καθυστέρηση των εργασιών- εκτιμούν ότι δεν είναι ώρα να θέσουν θέμα.
Αντίθετα, ο Πρόεδρος κάνει ολοφάνερα τελείως διαφορετική εκτίμηση από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα, ανοίγει με την δημόσια τοποθέτησή του το ζήτημα και -τελικά- ζητεί άλλη (πολιτική) στάση.
Και αυτή η διάσταση αποτυπώνεται με μεγαλύτερη ακόμα σαφήνεια στην αποστροφή του κ. Παυλόπουλου για την “γενική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την έκφραση, τουλάχιστον, μιας ειλικρινούς συγνώμης από τους απογόνους των θυτών, την Τουρκία». Κάτι που τουλάχιστον αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί κυβερνητική θέση.
Ρευστοί καιροί, λεπτές ισορροπίες, αβέβαιες καταστάσεις. Αλλά δεν βοηθά κανέναν μας να τις συγκαλύπτουμε. Αντίθετα πρέπει να τις εντοπίζουμε, να τις αναδεικνύουμε και να τις συζητάμε. Ειδικά όταν ορισμένοι προσβλέπουν σε αναθεώρηση του πολιτεύματος επί το προεδρικότερον.
*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.
Πηγή: News247