Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσαν οι Πόντιοι που χόρεψαν για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσαν οι Πόντιοι που χόρεψαν για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων
Ρίγη συγκίνησης προκάλεσαν οι Πόντιοι που χόρεψαν για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων

Στα Ανώγεια για να τιμήσουν την 72η επέτειο του Ολοκαυτώματος του μαρτυρικού χωριού βρέθηκαν Πόντιοι, οι οποίοι σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης όταν χόρεψαν τον Πυρρίχιο χορό μέσα στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου. Το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων ξεκίνησε στις 13 Αυγούστου 1944 και διήρκησε ένα μήνα. Στο Αρμί, την κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται εγχάρακτη η διαταγή του Γερμανού στρατηγού φρουράρχου Κρήτης:

«…Επειδή η πόλις των Ανωγείων είναι κέντρον της αγγλικής κατασκοπίας εν Κρήτη και επειδή οι Ανωγειανοί εξετέλεσαν το φόνο του λοχία φρουράρχου Γενί-Γκαβέ και της υπ’ αυτόν φρουράς και επειδή οι Ανωγειανοί εξετέλεσαν το σαμποτάζ της Δαμάστας, επειδή εις Ανώγεια ευρίσκουν άσυλον και προστασίαν οι αντάρται των διαφόρων ομάδων αντιστάσεως και επειδή εκ των Ανωγείων διήλθον και οι απαγωγείς με τον στρατηγόν Φον Κράιπε χρησιμοποιήσαντες ως σταθμόν διακομιδής τα Ανώγεια, διατάσσομεν την ΙΣΟΠΕΔΩΣΙΝ τούτων και την εκτέλεσιν παντός άρρενος Ανωγειανού όστις ήθελεν ευρεθεί εντός του χωρίου και πέριξ αυτού εις απόστασιν ενός χιλιομέτρου».

Όπως σημειώνει στην σελίδα του στο Facebook ο παπά – Ανδρέας Κεφαλογιάννης ο οποίος “ανέβασε” και το σχετικό βίντεο στο διαδίκτυο “Με την Ποντιακή πρεπειά τους τίμησαν τους Ανωγειανούς και το Ολοκαύτωμα, περπάτησαν τα ζάλα του Πυρρίχιου χορού και με φόντο τους Ήρωες του 1821 εντός του Αϊ Γιώργη, οι "Ακρίτες" του Πόντου που βρέθηκαν στα Ανώγεια χόρεψαν μέσα και έξω από την εκκλησία προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.”

Δείτε το video που ανέβασε στην σελίδα του στο Facebook ο παπά-Ανδρέας Κεφαλογιάννης.