Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016

Μεγάλη συμμετοχή στο πανηγύρι της Παναγίας Σουμελά στην Αμερική (Φωτο - Βίντεο)

Μεγάλη συμμετοχή στο πανηγύρι της Παναγίας Σουμελά στην Αμερική (Φωτο - Βίντεο)
Μεγάλη συμμετοχή στο πανηγύρι της Παναγίας Σουμελά στην Αμερική (Φωτο - Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εκατοντάδες ομογενείς από τη Νέα Υόρκη, το Κονέκτικατ, τη Νέα Ιερσέη, την Βοστώνη, την Πενσυλβάνια, το Οχάιο, το Τορόντο και το Μόντρεαλ συμμετείχαν στο 33ο τριήμερο πανηγύρι που διοργάνωσε το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά στην Ποντιακή Γη στο Νέο Κόσμο.

Πρόκειται για το ιδιόκτητο προσκυνητάρι που απέκτησαν οι Πόντιοι στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης, το οποίο έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την Σουμελιώτισσα στον Πόντο, διότι το εδώ προσκυνητάρι βρίσκεται στους πρόποδες των Απαλάχιων Ορέων.

Το πολιτιστικό φεστιβάλ ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 21 Αυγούστου.


Η προσέλευση των πιστών το Σάββατο και την Κυριακή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο διότι οι Πόντιοι της Αμερικής έχουν πεισμώσει με την απόφαση του Ερντογάν να απαγορεύσει την τέλεση της Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο. Οι Πόντιοι της Αμερικής και του Καναδά με τους φίλους τους έδωσαν ραντεβού στην Παναγία Σουμελά και με τους λεβέντικους χορούς έκαναν την Ποντιακή Γη να σείεται.

Το βράδυ του Σαββάτου οι ομογενείς παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη τον Αρχιερατικό Εσπερινό, την Αρτοκλασία και την λιτανεία της θαυματουργού εικόνας χοροστατήσαντος του μητροπολίτη Μελόης κ. Φιλόθεου και βοηθούμενου υπό τους ιερείς π. Γεώργιο Νίκα (πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης) και π. Νικολάου Δασουρά (ιερατικού προϊστάμενου της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Νόργουακ του Κονέκτικατ.


Μετά τον εσπερινό τα χορευτικά συγκροτήματα ποντιακών συλλόγων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης, «Πόντος» του Κονέκτικατ και «Ακρίτες» της Φιλαδέλφειας ερμήνευσαν παραδοσιακούς χοορούς.

Το πρωί της Κυριακής 21 Αυγούστου, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στην οποία παρέστη και ο μέγας ευεργέτης του Ιδρύματος Βασίλειος Κακουλίδης. Παρέστησαν επίσης ο Πρόξενος της Ελλάδας Μάνος Κουμπαράκης, ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA Ανδρέας Ζαχαριάδης και ο νομικός σύμβουλος Γιώργος Χωριάτης, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Κώστας Τσιλφίδης, οι πρόεδροι όλων των ποντιακών συλλόγων, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης Ηλίας Τσεκερίδης, ο αντιπρόεδρος της ίδιας οργάνωσης Βασίλειος Γκουρνέλος και άλλοι εκπρόσωποι συλλόγων και κοινοτήτων από την τριπολιτειακή περιοχή.


Μετά τη θεία λειτουργία ακολούθησε το γεύμα και οι χαιρετισμοί των επισήμων προσκεκλημένων και αμέσως μετά η παράσταση των χορευτικών συγκροτημάτων και το ποντιακό ξεφάντωμα.

Την διοργάνωση του φεστιβάλ έχει αναλάβει η ειδική επιτροπή με επικεφαλής τον Πρόδρομο Μποϊκίδη, η οποία κατέβαλε άοκνες προσπάθειες όχι μόνο για την άψογη διοργάνωση του φεστιβάλ, αλλά και την εξασφάλιση δωρεών ούτως ώστε κάθε δολάριο που θα προσφέρουν οι προσκυνητές θα διατεθεί για την αποπληρωμή του δανείου της Ιδρύματος.

Εξέχουσα θέση μεταξύ των δωρητών κατέχει ο Δημοσθένης Βασιλείου από την εταιρεία «Astra Foods», ο οποίος προσέφερε πέντε χιλιάδες δολάρια, καθώς και άλλα στελέχη και μέλη του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίτες» που προσέφεραν πάνω από δύο χιλιάδες δολάρια.


Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η απόφαση της Γεωργίας Μήτσας από την Φιλαδέλφεια, η οποία έραψε χειροποίητες ποντιακές ποδιές και κάθε δολάριο που προσέφεραν οι ομογενείς αποφάσισε να το διαθέσει για την ενίσχυση του Ιερού Ιδρύματος.

Στην επιτυχία του φεστιβάλ συνέβαλαν και οι Σύλλογοι της Νέας Υόρκης και του Νόργουακ, οι οποίοι όχι μόνο προσέφεραν χρήματα, αλλά οικοδομικά υλικά και προσωπική εργασία.
Ο Σύλλογος «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης προ δύο περίπου μηνών διοργάνωσε την εκδρομή του στην Ποντιακή Γη στο Νέο Κόσμο ανοίγοντας έτσι την αυλαία για την αξιοποίηση του χώρου και για εκδρομές και άλλες εκδηλώσεις.

Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των ομογενών και τόνισε ότι οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες έδωσαν το έναυσμα στους ομογενείς να συμμετάσχουν με τις οικογένειές τους και με τους φίλους στο πανηγύρι και ότι θα περάσουν μοναδικές και αξέχαστες στιγμές.


Τα έσοδα του τριήμερου φεστιβάλ θα διατεθούν για την αποπληρωμή του δανείου. Το δάνειο αποτελεί τροχοπέδη στην υλοποίηση του μεγαλόπνοου σχεδίου για την μετατροπή του προσκυνήματος σε ένα πολιτιστικό – ερευνητικό ίδρυμα.

Ο κ. Βασιλειάδης τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο γεύμα, όσο και κατά την διάρκεια των δηλώσεων στον «Ε.Κ.» κάλεσε τους ομογενείς να συμμετάσχουν στην τιτάνια προσπάθεια για την αποπληρωμή σε δύο το πολύ τρία χρόνια του δανείου.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να συμβάλουν οι ομογενείς σ’ αυτή την προσπάθεια επεσήμανε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι και ότι «ακόμη και ένα πεντοδόλαρο μπορεί να κάνει τη διαφορά, διότι «φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι».


Οι ομογενείς μπορούν να συνεισφέρουν σ’ αυτή την προσπάθεια με πέντε τρόπους και συγκεκριμένα:
1. Να γίνουν μέλη με καταβολή $50 το άτομο ετησίως.
2. Να συμμετέχουν στο «Πρόγραμμα Πρωτηροτήτων» με $1.000 δωρεά ετησίως.
3. Να συμμετέχουν στον 24μελή όμιλο για πληρωμή του δανείου με δωρεά $1700 ετησίως (η μηνιαία δόση είναι περίπου $3400).
4. Να συμμετέχουν στην αποπληρωμή του δανείου δανείζοντας (ή δωρίζοντας βέβαια) στο Ιερό Ιδρυμα $5000 με επιτόκιο 3% ετησίως.
5. Με δωρεές ανεξαρτήτου ποσού.

Τα ποσά μπορούν να καταβάλλονται με τους εξής τρόπους:
1. Με μετρητά.
2. Με επιταγή πληρωτέα στο «Holy Institution Panagia Soumela».
3. Με προσωπική άμεση ή ηλεκτρονική κατάθεση στο λογαριασμό του Ιδρύματος στην Chase με routing number: 021 000 021 και account number: 867 999 877.
4. Με online δωρεές μέσω του GoFundMe.com στο όνομα «Panagia Soumela» (ήhttps://www.gofundme.com/panagiasoumela).

Όλες οι δωρεές εκ των ΗΠΑ προς το Ίδρυμα απαλλάσσονται φορολογίας μιας και το Ιδρυμα έχει το 501c3 status (μη κερδοσκοπικός θρησκευτικός οργανισμός) από το IRS.Σχετικά θέματα