Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Με το χορό Σέρρα, η έναρξη του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αρχιμαγείρων

Με το χορό Σέρρα, η έναρξη του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αρχιμαγείρων
Με το χορό Σέρρα, η έναρξη του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αρχιμαγείρων

Με κρητικές λιχουδιές και ρακιές, αλλά και με χορούς, θα υποδέχονται την Παρασκευή και το Σάββατο το πρωί, κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο, τους περίπου 1000 επαγγελματίες της γαστρονομίας, που καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη για το Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιμαγείρων "World Chefs Congress & Expo", οι 'Ελληνες συνάδελφοί τους.

Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει με τον αρχαιότερο πολεμικό χορό, τον ποντιακό Πυρρίχιο, το Σάββατο στις 24 Σεπτεμβρίου, κάτι που όπως είπε η υπεύθυνη της διοργάνωσης, Δέσποινα Αμαραντίδου, ήταν επιθυμία της αντιπεριφερειάρχη Βούλας Πατουλίδου. 

Είναι η πρώτη φορά στην 85χρονη ιστορία του θεσμού, που το συγκεκριμένο συνέδριο πραγματοποιείται σε μεσογειακή χώρα. Η γαστρονομία, η ιστορία και η ελληνική φιλοξενία  ήταν μερικά από τα πιο “δυνατά χαρτιά” που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για την επιλογή της Ελλάδος, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας  Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Charles Carroll.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί στις 27 Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει σημαντικούς ομιλητές  συμπεριλαμβανομένου και του «πατέρα» της μοριακής κουζίνας Hervé This. 

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Αρχιμαγείρων, το Bill Gallagher Φόρουμ για Νέους Αρχιμάγειρες ενώ θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για να έρθουν σε επαφή και επικοινωνία σεφ από όλο τον κόσμο. 

Το συνέδριο φιλοξενεί 34 ομιλητές από όλο τον κόσμο, καθένας από τους οποίους θα καταδείξει μία διαφορετική πλευρά της παγκόσμιας γαστρονομίας.

Μια από τις ξεχωριστές στιγμές θα είναι αυτή της Παρέλασης των Εθνών που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα του Σαββάτου (6μμ) με αφετηρία το Λευκό Πύργο. Η παρέλαση θα καταλήξει σε ένα παραδοσιακό γλέντι στο λιμάνι, ανοιχτό για τον κόσμο. 

Τα παραπάνω ανέφεραν στους δημοσιογράφους οι διοργανωτές, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, όπου αναδείχθηκε ένα ακόμη πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης που συντέλεσε στο να επικρατήσει της Αθήνας για τη διεξαγωγή του συνεδρίου: Οι μικρές αποστάσεις που διευκολύνουν τη μετακίνηση των συνέδρων και θα τους επιβαρύνουν με επιπλέον “χιλιόμετρα”, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. 

Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων απαρτίζεται σήμερα από 105 μέλη - επίσημες εθνικές ομοσπονδίες αρχιμαγείρων που εκπροσωπούν πάνω από 10 εκατομμύρια επαγγελματίες σεφ σε όλο τον κόσμο. Η World Association of Chefs Societies είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο Αρχιμαγείρων που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1928 στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι.

Νικόλ Καζαντζίδου 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ