Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το επίδομα στους Πόντιους ανασφάλιστους υπερήλικες

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το επίδομα στους Πόντιους ανασφάλιστους υπερήλικες
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το επίδομα στους Πόντιους ανασφάλιστους υπερήλικες

Δυόμιση χιλιάδες αιτήσεις για την επαναχορήγηση του επιδόματος σε ανασφάλιστους υπερήλικες, μεταξύ αυτών ομογενών και παλιννοστούντων, έχουν ήδη κατατεθεί στον ΟΓΑ από τις 22 Αυγούστου που ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τους δικαιούχους, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ και της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, παρουσία και εκπροσώπων ομογενών και παλιννοστούντων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα «Κοινωνική Αλληλεγγύη και Μέριμνα για τους Ομογενείς» αναφέρθηκε επίσης ότι επανενεργοποιήθηκαν οι υποτροφίες για ομογενείς φοιτητές, οι οποίες είχαν διακοπεί από το 2009, ενώ δόθηκαν διευκρινήσεις για την επαναχορήγηση του βοηθήματος των υπερηλίκων ανασφαλίστων που είχε διακοπεί προ τετραετίας, από τους ομιλητές, τον υφυπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Αμανατίδη και τον υφυπουργό Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο, καθώς και τον διοικητή του ΟΓΑ Αθανάσιο Μπακαλέξη.

Πράξη η προεκλογική δέσμευση τόνισε ο Ιωάννης Αμανατίδης

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης επεσήμανε ότι η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης έγινε πράξη, κάτω από δυσμενείς συνθήκες και μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις, που κατέληξαν στο άρθρο 93 του νόμου 4387/2016 για το ασφαλιστικό. «Είναι εξάλλου μια πολιτική μάχη που την δώσατε και εσείς, την δώσαμε μαζί. Την δώσαμε γατί πιστεύουμε στο ιστορικό χρέος της μητέρας πατρίδας σε αδικημένα κομμάτια του ελληνισμού» είπε οΓιάννης Αμανατίδης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι οι δύο εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας και του ΟΓΑ εξειδικεύουν τη διαδικασία «με γνώμονα και την κατοχύρωση νομοθετικών και διοικητικών πρακτικών, ώστε να μείνουν και να γίνουν κεκτημένο» και πρόσθεσε: «Θέλουμε να ακούσουμε όμως την δική σας άποψη, ώστε όπως είπα και παραπάνω, να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για βελτίωση κάποιων παραμέτρων».

Ο Γιάννης Αμανατίδης πρόσθεσε, επίσης, ότι με πρωτοβουλίες του ΥΠΕΞ και σε συνεργασία με φορείς του ελληνισμού, ενεργοποιήθηκε και πάλι η στήριξη ομογενών σπουδαστών με υποτροφίες, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2009, ενώ οι αιτούμενες υποτροφίες για τους νέους από την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία εγκρίθηκαν όλες. «Οι αιτήσεις, όλες όσες κατατέθηκαν, έγιναν δεκτές» είπε ο υφυπουργός.

Χρέος της πατρίδας το εθνικό επίδομα δήλωσε ο Τάσος Πετρόπουλος

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος τόνισε ότι είναι χρέος της πατρίδας προς τους ομογενείς που εκπληρώνεται από τη σημερινή κυβέρνηση, ως προεκλογική της δέσμευση, η οποία δείχνει και την αντίληψη της ως προς το θέμα αυτό. «Δεν είναι το ίδιο πράγμα αυτός που δημιουργεί αυτό που χάθηκε, με εκείνον που το κατάργησε» τόνισε ο υφυπουργός.

«Γι’ αυτό το λόγο, αυτό το επίδομα που λέγεται προνοιακό για τεχνικούς λόγους, είναι ένα εθνικό επίδομα και δεν είναι αντάλλαγμα της ελληνικότητας σας είναι η οφειλή για την αναπλήρωση ενός μεγάλου χρέους, για ένα κόσμο ο οποίος δε μπορούσε να έχει τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτείται στην πατρίδα και δε μπορούσε να έχει τις προϋποθέσεις, άθελα του» είπε ο κ. Πετρόπουλος και πρόσθεσε: «Σας υποσχόμαστε ότι δε θα σταματήσουμε εδώ. Δε μας αρκεί αυτό. Είναι πάρα πολύ ελάχιστα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι καλύτερο σήμερα. Να είστε βέβαιοι -και ότι λέμε το εννοούμε- ότι πολύ γρήγορα θα μπορέσουμε να κάνουμε βελτιωτικές διορθώσεις σε αυτήν την παροχή».

Δυόμιση χιλιάδες αιτήσεις έχουν οριστικοποιηθεί από τον ΟΓΑ

Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΟΓΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης υπογράμμισε ότι από τις 22 Αυγούστου έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί και οριστικοποιηθεί δυόμιση χιλιάδες αιτήσεις (700 από Θεσσαλονίκη, 400 από Θράκη, 400 από Αθήνα, 150 από Λάρισα και οι υπόλοιπες από άλλα περιφερειακά υποκαταστήματα).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ