Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Ενθρόνιση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στη Δραπετσώνα με τιμές αρχηγού κράτους

Ενθρόνιση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στη Δραπετσώνα με τιμές αρχηγού κράτους
Ενθρόνιση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στη Δραπετσώνα με τιμές αρχηγού κράτους

Στον απόηχο της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με ιδιαίτερο συμβολισμό για τους απογόνους προσφύγων Ελλήνων ποντιακής καταγωγής λόγω της ιερής σύνδεσής μας με την Παναγία Σουμελά εκεί στον Πόντο αλλά και εδώ στο Βέρμιο, η Ένωση Ποντίων Πειραιώς - Κερατσινίου - Δραπετσώνας αισθάνεται την τιμή και την ευλάβεια να ενημερώσει τα μέλη και τους φίλους της και όλους τους πιστούς της περιοχής, τα αδελφά ποντιακά σωματεία αλλά και τους απανταχού ορθοδόξους, ότι η «πρόσφυγας» Παναγία Σουμελά θα αποκτήσει κι άλλον έναν θρόνο, στην άλλοτε προσφυγούπολη της Δραπετσώνας.

Είναι μεγάλη η Χάρη Της, που με πρωτοβουλία του Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος, πολιούχου Δραπετσώνας, και με την ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, αντίγραφο της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Σουμελά θα ενθρονιστεί στον Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος Δραπετσώνας, για να παραμείνει μόνιμα για προσκύνημα.

Η υποδοχή της εικόνας, η οποία αποτελεί αντίγραφο μίας από τις τρεις εικόνες που αγιογράφησε πάνω σε ξύλο ο Ευαγγελιστής Λουκάς και τις ευλόγησε η ίδια η πανάμωμος Παρθένος, λέγοντας: «Η χάρις του εξ εμού τεχθέντος δι’ εμού μετ’ αυτών» (Η χάρη του υιού μου να είναι πάντα με αυτές /τις τρεις εικόνες/), θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 18:30 στη διασταύρωση Εθνικής Αντιστάσεως και Αγ. Παντελεήμονος, στη Δραπετσώνα.

Την επομένη, 1η Οκτωβρίου 2016, ανήμερα της εορτής των Αγίων Κυπριανού και Ιουσ-τίνης, οπότε γιορτάζει το παρεκκλήσι του Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος, θα πραγματοποιηθεί η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στους δρόμους της Δραπετσώνας, και η τελετή θα κλείσει με παραδοσιακό ποντιακό γλέντι έξω από το ναό.