Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Σύμβολα του αγώνα της Ομογένειας για την διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας του Πόντου

Σύμβολα του αγώνα της Ομογένειας για την διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας του Πόντου
Σύμβολα του αγώνα της Ομογένειας για την διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας του Πόντου

Η Παναγία Σουμελά, η αείμνηστη γιαγιά του Πόντου Σάνο Χάλο, η συγγραφέας Θία Χάλο, το Ιερό Ίδρυμα και η Ποντιακή Γη στα Απαλάχια Ορη, ο Δρ. Χάρης Ψωμιάδης και το Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Κολέγιο του Κουίνς και το Ερευνητικό Ίδρυμα για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο στο Σικάγο αναμφίβολα είναι τα πιο σημαντικά σύμβολα του αγώνα της Ομογένειας για την διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας του Πόντου.

Είναι τα σύμβολα τα οποία μας καθοδηγούν στον αγώνα για τη διατήρηση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων και τα οποία επικαλούμαστε όλο και περισσότερο για να αντλήσουμε δυνάμεις για την εντατικοποίηση του αγώνα μας.

Κάθε λαός έχει τα δικά του σύμβολα, τις αρχές και τις αξίες τις οποίες επικαλείται για να διατηρήσει την μνήμη ζωντανή, για να τονώσει την αυτογνωσία και το εθνικό φρόνημα.

Σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή που διέρχεται η γενέτειρα λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης τα σύμβολα αποκτούν μεγαλύτερη αξία και σημασία.

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τη Λειτουργία στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο έχει πεισμώσει τους ομογενείς και η συμμετοχή στο τριήμερο φεστιβάλ και στον Αρχιερατικό Εσπερινό και στη Λειτουργία ήταν αυξημένη.

Η παρουσία του προξένου της Ελλάδας Μάνου Κουμπαράκη, του ύπατου προέδρου της AHEPA Ανδρέα Ζαχαριάδη, των αντιπροέδρων των Ελληνικών Ομοσπονδιών Νέας Υόρκης και Νέας Ιερσέης, Βασιλείου Γκουρνέλου και Πάνου Σταυριανίδη, αντίστοιχα, του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφεια και Μείζονος Ντελαγουέαρ Γιώργου Χωριάτη, του νυν και των πρώην προέδρων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, των Συλλόγων των Ποντίων και άλλων ομογενειακών φορέων ήρθε να αποδείξει ότι η οργανωμένη Ομογένεια στηρίζει με κάθε τρόπο και μέσο τον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, καθώς επίσης τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Ελλήνων στην Τουρκία.


Το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά διανύει την τέταρτη δεκαετία. Μελετώντας κανείς προσεκτικά την διαδρομή του διαπιστώνει ότι πέρασε από χίλια κύματα, από το όραμα στη χαρά της απόκτησης του πρώτου οικοπέδου, στο ναυάγιο των προσπαθειών για την ανέγερση της Μονής, στην κατήφεια και στον μαρασμό. Το όνειρο όμως για την απόκτηση της Ποντιακής Γης επέζησε και με τη φώτιση της Παναγίας Σουμελά προέβησαν στην αγορά της Ποντιακής Γης στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης.

Αγόρασαν και το διπλανό οικόπεδο και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για τη μετατροπή του προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά σε ένα πολιτιστικό – ερευνητικό ίδρυμα σε έναν χώρο στον οποίο οι νεότερες γενιές θα διδάσκονται την Ιστορία.

Οφείλουμε λοιπόν να ανταποκριθούμε στην έκκληση του Ιερού Ιδρύματος και να προσφέρουμε τον οβολό μας για την αποπληρωμή του δανείου που αν μη τι άλλο αποτελεί τροχοπέδη στην υλοποίηση των μεγαλόπνοων σχεδίων.