Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016

Θα ξεπεράσουν τους 2000 οι χορευτές στο 12ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Θα ξεπεράσουν τους 2000 οι χορευτές στο 12ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών
Θα ξεπεράσουν τους 2000 οι χορευτές στο 12ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Δύο χιλιάδες διακόσιοι πενήντα τέσσερις (2.254) είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ο.Ε. του φεστιβάλ, ο τελικός αριθμός των χορευτών των συλλόγων - μελών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), που θα πάρουν μέρος στο 12ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016, στις 6.30 μ.μ. στο κλειστό γυμναστήριο «Φίλιππος Αμοιρίδης» στην Ξάνθη.

Αναλυτικά ανά Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων  (Σ.Πο.Σ.) είναι:
- ΣΠοΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων 330
- ΣΠοΣ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου 444
- ΣΠοΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας 620
- ΣΠοΣ Θεσσαλονίκης 260
- ΣΠοΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 600

Στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης και του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Ξάνθης οι οποίοι αναλαμβάνουν την ευθύνη του εθελοντή για την εξυπηρέτηση των χορευτών και των επισκεπτών της εκδήλωσης.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις ενόψει του φεστιβάλ συνεχίζονται την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016, στις 8:00 μ.μ., στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, με την εκδήλωση με θέμα: «Η γενναιότητα των Ποντίων».

Θα μιλήσουν ο κ. Φάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, με θέμα «Η Γενοκτονία και η αντίσταση των Ελλήνων του Πόντου» και ο Αργύρης Διαμαντής καθηγητής Βμιας εκπαίδευσης Ξάνθης, με θέμα «Η Μεραρχία των λύκων του Πόντου. Μια άγνωστη πτυχή του Αλβανικού Έπους του 1940».

Η χορωδία του Συλλόγου θα αποδώσει τραγούδια για τους αντάρτες του Πόντου και το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου θα κλείσει με τον χορό «Σέρρα».