Ο Εθνομάρτυρας Ν. Καπετανίδης φωτεινό παράδειγμα |
Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου
Σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στη Δραπετσώνα οι εκδηλώσεις «Καπετανίδεια 2016», που διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας στη μνήμη του Εθνομάρτυρα, δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας «Εποχή» της Τραπεζούντας Νίκου Καπετανίδη.
Οι εκδηλώσεις άρχισαν το απόγευμα της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου, με την υποδοχή της εικόνας – αντίγραφο της Παναγίας της Σουμελά στη Δραπετσώνα και την οριστική ενθρόνιση της στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος. Το απόγευμα του Σαββάτου 1 Οκτωβρίου τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός για την εορτή των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης και ακολούθησε λιτανεία στους γύρω δρόμους. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ποντιακό γλέντι έξω από το ναό.
Την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση στην πλατεία Καπετανίδη στη Δραπετσώνα, όπου δεσπόζει και η προτομή του Πόντιου Εθνομάρτυρα από τον οποίο πήρε και το όνομα της, απέναντι από τα γραφεία της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας.
Ανοίγοντας την εκδήλωση η γεν. γραμματέας της Ένωσης Χριστίνα Χαφουσίδου μίλησε για την εκδήλωση τιμής και μνήμης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο για τον Νίκο Καπετανίδη και για όλους τους Πόντιους Εθνομάρτυρες που δεν είχαν μία ταφή με όλα όσα προβλέπει η χριστιανική θρησκεία, εξαιτίας της βαρβαρότητας των δημίων τους.
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ τέλεσε το τρισάγιο στη μνήμη του Νίκου Καπετανίδη, των πεσόντων υπέρ της Ανεξαρτησίας της Ελληνικής Δημοκρατίας του Πόντου και των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Στη συνέχεια ο επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας Διαμανός Ποιμενίδης, αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Σεραφείμ για τη συμπαράσταση του στις διεκδικήσεις του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και για την παρουσία του σε όλες τις εκδηλώσεις του σωματείου, δώρισε στον Σεβασμιότατο το λεύκωμα της Ένωσης με τίτλο «Από τον Πόντο και τη Μικρασία στον Πειραιά, εδώ… στη Δραπετσώνα».
«Όποιος αγνοεί την ιστορία του είναι καταδικασμένος να ζήσει και πάλι τραγικές στιγμές στην πορεία και στο διάβα του καιρού. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας είναι μία τραγική ώρα για το γένος μας. Αλλά επειδή πιστεύουμε στην Ανάσταση και βιώνουμε την Ανάσταση μέσω της Πίστεως στον Χριστό τον Αναστημένο νομίζω ότι παίρνουμε δύναμη από τα ιερά σφάγια της πατρίδας και του γένους», είπε από την πλευρά του ο κ. Σεραφείμ για να ευχαριστήσει στην συνέχεια για το δώρο της την Ένωση, η οποία, όπως σημείωσε, μας μεταγγίζει τα ζώπυρα του γένους. «Η ζωή, η πραγματικότητα, η ιστορία, μας έφερε να είμαστε σε ένα γεωπολιτικό, γεωστρατηγικό σημείο της γης με λαούς γειτονικούς οι οποίοι εποφθαλμιούν δυστυχώς την εδαφική μας ακεραιότητα. Ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας, βέβαια για τους δικούς του εσωτερικούς λόγους ωστόσο το έπραξε δημόσια, αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης και ζήτησε τα νησιά και το Αιγαίο μας. Είναι λοιπόν αναγκαίο να μεταλαμπαδεύσουμε όλοι εμείς στα παιδιά μας αυτό τον ηρωισμό των Αγίων και Ηρώων του Γένους μας, των μαρτύρων που με το αίμα τους πότισαν το δέντρο της πονεμένης και μαρτυρικής Ρωμιοσύνης», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς. Επίσης ευχήθηκε το φως των Ηρώων να φωτίζει και να νοηματοδοτεί την πορεία μας.
Παίρνοντας το λόγο η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας Αναστασία Ποιμενίδου σημείωσε ότι «Αφορμή για να βρεθεί κανείς στο εδώλιο του κατηγορουμένου, όπως ο Νίκος Καπετανίδης, με ψευδείς κατηγορίες και ψευδομάρτυρες, ήταν η μόρφωση, ο πλούτος, το εμπορικό και επιχειρηματικό πνεύμα των χριστιανών Ελλήνων. Αυτά τα στοιχεία τα οποία σήμερα εν καιρώ υποτιθέμενης ειρήνης επιδιώκουν να πλήξουν με όλα τα μέσα. Έχουμε χρέος να αντισταθούμε με τα υψηλά πρότυπα που διαθέτουμε. Ας γίνουμε όλοι φορείς αυτών των αρχών για τις οποίες θυσιάστηκαν οι πρόγονοι μας».
Η κυρία Ποιμενίδου έκλεισε τον χαιρετισμό της με αναφορά στο φωτεινό παράδειγμα της πρωταθλήτριας της ξιφασκίας Βάσως Βουγιούκα, η οποία στην πρόταση της τουρκικής ομοσπονδίας ύψους 500.000 ευρώ να αγωνιστεί για έναν χρόνο με την ημισέληνο στο στήθος, απάντησε «το εθνόσημο δεν πωλείται!».
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης ο οποίος δεν έκρυψε την συγκίνηση του για την παρουσία του στην Δραπετσώνα η οποία συνδέεται με τον πόνο της προσφυγιάς. Ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν ο οποίος, όπως σημείωσε, επιχειρεί να αποκαθηλώσει τις εικόνες του Κεμάλ για να τις αντικαταστήσει με τις δικές του. Επίσης μίλησε για τους αγώνες του Νίκου Καπετανίδη, τονίζοντας ότι η ιστορική αυτή μορφή, αποτελεί σήμερα πρότυπο για τους δημοσιογράφους οι οποίοι πρέπει να ασκούν κριτική στην εξουσία και να μην συμβιβάζονται με αυτήν.
Στεφάνια στην προτομή του Νίκου Καπετανίδη κατέθεσαν ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Πειραιά Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων και ο ανιψιός του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη που φέρει το ίδιο ονοματεπώνυμο.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του Νίκου Καπετανίδη και των Ποντίων Εθνομαρτύρων και την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου.
«Ο Νίκος Καπετανίδης ήταν ένας Πόντιος δημοσιογράφος της Τραπεζούντας που μαρτύρησε για αυτά που έγραφε και για αυτά που πίστευε. Αγωνιζόταν για τις αρχέγονες αξίες του ανθρώπου, δηλαδή το δικαίωμα της ύπαρξης, της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας. Γι’ αυτό ακριβώς μαρτύρησε και υπήρξε ένα θύμα της Γενοκτονίας», δήλωσε στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ο κ. Παντελής Σαββίδης μετά το πέρας των εκδηλώσεων.
«Σήμερα είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για την δημοσιογραφία μέσα στη κρίση που περνάει και για την οποία καταλογίζονται ευθύνες σε πολλούς. Ευθύνες υπάρχουν αλλά υπάρχουν και δημοσιογράφοι οι οποίοι διαχρονικά αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για τις ίδιες αξίες που υπηρέτησε ο Νίκος Καπετανίδης. Οφείλουμε όμως όλοι σήμερα να αποκαλύψουμε, ακριβώς με αναφορά σε αυτό το φωτεινό παράδειγμα της ιστορίας όχι μόνο της ποντιακής αλλά ολόκληρης της ελληνικής δημοσιογραφίας, να αποκαλύπτουμε τις παθογένειες της εξουσίας σε μία εποχή βαθύτατης κρίσης που περνάει η κοινωνία μας και ο λαός μας», πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης.
Παράλληλα αναφέρθηκε για την παρουσία του στην Δραπετσώνα για πρώτη φορά και γι’ αυτό, όπως παραδέχτηκε, δυσκολεύτηκε στην ομιλία του λόγω της συγκίνησης που τον κατέλαβε. «Ότι ήξερα για την Δραπετσώνα ήταν απ’ όσα είχα διαβάσει και είχα ακούσει. Νομίζω ότι όλα αυτά δικαιώθηκαν από την επαφή που είχα σήμερα με την μικρή κοινωνία της περιοχής. Έχω συνδέσει στην Δραπετσώνα με αυτό που λέγεται πόνος. Πόνος προσφυγικός, πόνος για την καθημερινή επιβίωση του εργαζόμενου ανθρώπου αλλά και πόνος για τις ιδέες που πρέσβευαν εδώ οι άνθρωποι και για τις οποίες διώχθηκαν. Νομίζω ότι ο τόπος αυτός είναι ένας από τους πιο κατάλληλους για να βρίσκεται η προτομή και να τιμάται η μνήμη του Νίκου Καπετανίδη», κατέληξε ο Παντελής Σαββίδης.
Πηγή: Κανάλι Ένα 90.4