Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Ξεκίνησαν τα μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου στα Βριλήσσια

Ξεκίνησαν τα μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου στα Βριλήσσια
Ξεκίνησαν τα μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου στα Βριλήσσια

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου στο 2ο λύκειο Βριλησσίων, μετά από αίτημα της Ένωσης Ποντίων Βριλησσίων «οι Τραντέλληνες» προς το Δήμο και συντονισμένες κινήσεις του Προέδρου Σταύρου Πανικίδη (συμμετείχε και στο σεμινάριο του Αυγούστου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

Τα μαθήματα γίνονται σε συνεργασία του Δήμου, της Ένωσης Ποντίων και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, ενώ θα διδάσκει εθελοντικά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Αντώνης Παυλίδης.

Η διάρκεια των μαθημάτων θα είναι περί τις 100 ώρες συνολικά και η διδασκαλία θα γίνεται με βάση το «Εγχειρίδιο διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου σε ενήλικες», μετά την επανέκδοσή του από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών με σημαντικές βελτιωτικές παρεμβάσεις, στις οποίες ουσιαστική ήταν και η συμβολή του Ομότιμου Καθηγητή Δημήτρη Τομπαΐδη.

Κατά την τελευταία Δευτέρα κάθε μήνα προβλέπεται να γίνεται ανάλυση και διδασκαλία κάποιου ποντιακού τραγουδιού ή κάποιου λογοτεχνικού κειμένου και το μάθημα στη συνέχεια θα εξελίσσεται σε ποντιακό παρακάθ’ με ποντιακά εδέσματα, ποτό, χορό και τραγούδι.

Ήδη έχουν εγγραφεί 29 εκπαιδευόμενοι, ενώ εκκρεμούν αιτήματα για την εγγραφή και άλλων, πράγμα που ίσως να οδηγήσει στη συγκρότηση και δεύτερου τμήματος.