Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Αφιέρωμα στην Πόντια γυναίκα του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα

Αφιέρωμα στην Πόντια γυναίκα του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα
Αφιέρωμα στην Πόντια γυναίκα του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 στις 6:30 μ.μ., η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας διοργανώνει εκδήλωση για τα 25 χρόνια παρουσίας της στα κοινά της Δράμας, μ’ ένα αφιέρωμα στην Πόντια γυναίκα του 19ου και αρχών του 20 αιώνα και έκθεση αφισών των εκδηλώσεων όλων αυτών των χρόνων, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου.

Δύο εξαίρετες ομιλήτριες θα αναπτύξουν τα θέματά τους: «η Ελληνίδα του Εύξεινου Πόντου των τελών του 19ου, αρχών του 20ου αιώνα, μέσα από πρωτογενείς μαρτυρίες και ιστορικές καταγραφές», από την κ. Λένα Σαββίδου, με σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό Ε.Α.Π. Πατρών και η «Η πόντια γυναίκα στην λαογραφία», από την κ. Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, φιλόλογο.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν η Γκόλφω Τσακαλίδου στο τραγούδι και ο Κώστας Παπαδόπουλος στη λύρα.

Ξεχωριστό γεγονός για μας, την Μέριμνα της Δράμας, είναι η απόδοση τιμής στην Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Μητέρα μας. Ευγνώμονες πάντα στην επίτιμο Πρόεδρό της και Πρόεδρο τότε το 1990, κ. Μαίρη Στεργιάδου και στο Διοικητικό Συμβούλιο, που ενέκριναν το αίτημα της επιτίμου Προέδρου μας σήμερα κ. Νόρας Κωνσταντινίδου, για την ίδρυση Μέριμνας στην Δράμα. Νόρα Κωνσταντινίδου, ιδρύτρια και Πρόεδρος για 12 χρόνια της Μέριμνας, που υπηρέτησε και υπηρετεί με αδιαφιλονίκητο ζήλο τους σκοπούς του συλλόγου. Εύλογα χαρακτηρίζεται απ’ όλες μας «Μάνα της Μέριμνας της Δράμας».

Με δέος και σεβασμό στεκόμαστε στο έργο του ιστορικού συλλόγου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης, που συνέχισε την λαμπρή πορεία του συλλόγου της Μέριμνας Τραπεζούντας, μετά τον ξεριζωμό του 1922 και την εγκατάλειψη της βασιλίδας των πόλεων του Ευξείνου.

Το 1904 ιδρύεται στην Τραπεζούντα «η Αδελφότης των Κυριών Τραπεζούντος η Μέριμνα» και το 1923 αναγεννημένη από τις στάχτες της, ιδρύεται στην Θεσσαλονίκη η Μέριμνα και συνεχίζει μέχρι σήμερα με χειροτεχνικό εργαστήρι, την Παιδόπολη «Άγιος Ευγένιος», την «Στέγη Κοριτσιού», τον πρότυπο Παιδικό Σταθμό «Αργώ» και τον άριστο στην λειτουργία του οίκο ευγηρία «Διαμαντίδειος Στέγη» καθώς και το μουσείο «Κεντώντας την Μνήμη», ένα σύγχρονο εκθεσιακό χώρο με κειμήλια και ιστορικά στοιχεία του σωματείου από τη ζωή του στο Πόντο και στη Θεσσαλονίκη.

Με τις «Ζωντανές Μνήμες του Πόντου», ένα λεύκωμα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, με σπάνιες φωτογραφίες του Ελληνισμού του Πόντου και τις μοναδικές φωτογραφίες από το αρχείο της κ. Άννας Θεοφυλάκτου, επιτίμου Προέδρου της Μέριμνας, το 2ο Λεύκωμα «100 χρόνια προσφοράς» (1904-2004) καθώς και την ηθική και υλική στήριξη στο δράμα της Κύπρου και σε συνεργασία με άλλα γυναικεία σωματεία δημιουργούν τον «Σύνδεσμο Φιλίας Ελλάς-Κύπρος», με αντιπρόεδρο την τότε Πρόεδρο της Μέριμνας κ Άννα Θεοφυλάκτου.

Η Μέριμνα βρίσκεται κοντά στον Ελληνισμό της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης και τόσες άλλες εκφράσεις συμπαράστασης σε κάθε δοκιμαζόμενο.

Η πλούσια κοινωνική, πνευματική και πολιτιστική προσφορά της Μέριμνας, πέραν των πάμπολλων τιμητικών διακρίσεων, δε μπορούσε να αγνοηθεί από το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της Χώρας, την Ακαδημία Αθηνών. Η βράβευση έγινε σε πανηγυρική  τελετή στις 30 Δεκεμβρίου 1983. Πέρα από τις βραβεύσεις του σωματείου, τον έπαινο και τη διάκριση για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο γνώρισαν και τέσσερις από τις Προέδρους του: η Αγαθή Κογκαλίδου και η Ελένη Τοσουνίδου τιμήθηκαν με το «Χρυσό Σταυρό Βασιλικού Τάγματος» για έργα «Ευποιίας» στην δεκαετία του 1960. Τον Δεκέμβριο του 1992 η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει την κ. Άννα Θεοφυλάκτου για την προσφορά της «υπέρ της μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού» και τον Δεκέμβριο του 1995 την κ. Μαίρη Στεργιάδου, καθώς ως Πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών «επί έτη μακρά το κοινόν αγαθόν υπηρετεί».