Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016

Στα θρανία για να μάθουν Ποντιακά 300 "μαθητές" ηλικίας από 18 έως 70 ετών

Στα θρανία για να μάθουν Ποντιακά 300 "μαθητές" ηλικίας από 18 έως 70 ετών
Στα θρανία για να μάθουν Ποντιακά 300 "μαθητές" ηλικίας από 18 έως 70 ετών

Με τη συμμετοχή 300 ατόμων, ηλικίας 18 έως 70 ετών, ξεκίνησαν τα μαθήματα της ποντιακής διαλέκτου, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψαν το καλοκαίρι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών. Ο αριθμός των αιτήσεων εισαγωγής στις τάξεις ποντιακών, αλλά και η ηλικιακή και επαγγελματική προέλευση των αιτούντων αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για τους φορείς υλοποίησης των μαθημάτων, που για να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση αναζήτησαν αίθουσες πέραν του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και σε σχολεία και δημοτικά κτίρια.

Φοιτητές, επαγγελματίες από διάφορους κλάδους, επιστήμονες και συνταξιούχοι, που στην πλειονότητά τους δεν έχουν δεσμούς με τον Πόντο, κάθισαν στα θρανία, για να γνωρίσουν, όχι μόνο την ποντιακή διάλεκτο, αλλά και τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα των Ποντίων. 

Το πρόγραμμα διδασκαλίας διαρκεί συνολικά 100 ώρες -ένα τετράωρο την εβδομάδα- και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο. Πριν από δύο εβδομάδες ξεκίνησαν να λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη 12 τμήματα (δύο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Θέρμης, ένα στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, δύο στο 94ο Δημοτικό Σχολείο, τέσσερα στο πεντηκοστό πέμπτο Δημοτικό Σχολείο και τρία τμήματα στο ΠΑΜΑΚ). Τα μαθήματα είναι δωρεάν και παραδίδονται από οκτώ διδάσκοντες, μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών. 

“Είναι πραγματικά σημαντικό το γεγονός ότι στα Τμήματα έχουμε ανθρώπους, που δεν έχουν καμιά σχέση με τον Πόντο και αυτό που τους οδήγησε να παρακολουθήσουν τα μαθήματα είναι το προσωπικό τους μεράκι να ανακαλύψουν ένα νέο γι' αυτούς γνωστικό πεδίο. Είναι επίσης σημαντικό ότι έχουμε πάρα πολλά νέα παιδιά, ο μέσος όρος της ηλικίας των συμμετεχόντων είναι τα 35 έτη”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Κώστας Ανθόπουλος.

Σ. Αβραμίδου

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ