Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Ο Δήμος Ballarat και η παροικία τίμησαν τον Αυστραλό που έσωσε χιλιάδες πρόσφυγες

Παρουσιάζοντας παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς κατά την διάρκεια της εκδήλωσης
Παρουσιάζοντας παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς κατά την διάρκεια της εκδήλωσης

Μια ξεχωριστή δεξίωση έλαβε χώρα με επιτυχία στο Δημαρχείο του Ballarat το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου, προς τιμήν του George Devine Treloar, ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη αυτή. Η δεξίωση διοργανώθηκε από τον δήμαρχο Ballarat, Cr Des Hudson, παρουσία του πολιτειακού βουλευτή της περιοχής Geoff Howard, δημοτικών συμβούλων του Ballarat, πρώην πολιτειακών βουλευτών Γιάννη Πανταζόπουλου, Λη Ταρλάμη και Murray Thompson, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δέρβης Ιεζεκιήλ, πρόεδρων παροικιακών οργανώσεων, εκπροσώπων της Ελληνικής Κοινότητας Ballarat, μελών της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας και της Ποντιακής Εστίας, και τοπικών απογόνων στρατιωτών και νοσοκόμων που υπηρέτησαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Α' και Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης, Κωνσταντίνος Καλυμνιός, εκπροσωπώντας την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αυστραλίας, καθώς και την Επιτροπή Ανεγέρσεως Μνημείου προς τιμήν του Treloar, αναφέρθηκε λεπτομερώς στο ιστορικό πρόσωπο του George Devine Treloar ο οποίος, ως αντιπρόσωπος της Κοινωνίας των Εθνών μετεγκατέστησε 108.000 Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Ελλάδα και ίδρυσε στην Κομοτηνή το χωριό που φέρνει το όνομά του: Θρυλόριον. Επεσήμανε την ευγνωμοσύνη που νιώθουν οι Έλληνες της Αυστραλίας τόσο στην πόλη του Ballarat, όσο και στον ίδιον τον George Devine Treloar, εφόσον στην αίθουσα εκδηλώσεων υπήρχαν απόγονοι των διασωθέντων της πρώτης Γενοκτονίας του Εικοστού Αιώνα, χάρη στον Treloar, προσφύγων που οφείλουν την ύπαρξή τους, στον ίδιον. 

Ο Δήμος Ballarat και η παροικία τίμησαν τον Αυστραλό που έσωσε χιλιάδες πρόσφυγες

Τόνισε δε ότι η δημιουργία της επιτροπής ανεγέρσεως μνημείου προς τιμήν του μεγάλου αυτού ανθρωπιστή στην κύρια οδό της γενέτειράς του, σε συνεργασία με τον Δήμο Ballarat, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης όλων των Ελλήνων για τον κυριολεκτικά σωτήριο ανθρωπισμό του. 

Για το σκοπό αυτό και για την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το έργο του Treloar, η επιτροπή ανεγέρσεως μνημείου προς τιμήν του εργάζεται σθεναρά με τον Δήμο Ballarat, τα τελευταία δύο χρόνια. Το μνημείο θα απεικονίζει τον μεγάλο αυτόν άντρα στην πιο χαρακτηριστική του στάση: προσφέροντας περίθαλψη σε ένα μικρό προσφυγόπουλο. 

Επίσης, συσχέτισε την αναγνώριση των αγώνων του μεγάλου αυτού φιλέλληνα από τις δημοτικές αρχές της πόλεως του Ballarat με την πλέον διαδεδομένη στην κοινή Αυστραλιανή κοινωνία, αναγνώριση των παθών του δύσμοιρου ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Στη συνέχεια, ο Cr Des Hudson, δήμαρχος Ballarat, εξήρε τις αγαστές σχέσεις μεταξύ των συντελεστών της εκδήλωσης, της ελληνικής παροικίας γενικότερα και του Δήμου, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία ανεγέρσεως μνημείου αποτελεί τιμή για την πόλη του Ballarat:

«Η ιστορία του George Devine Treloar είναι συνταρακτική. Γόνος μιας από τις επιφανέστερες οικογένειες του Ballarat, το έργο του είχε τεράστιο αντίκτυπο στον κόσμο - όχι μόνο ως στρατιώτης, αλλά και ως ανθρωπιστής. Για πολύ καιρό η μνήμη του είχε σχεδόν ξεχαστεί. Τιμώντας τον με αυτό το μνημείο θα δημιουργήσουμε μια μόνιμη κληρονομιά που θα ενημερώσει τις μελλοντικές γενιές για τη δράση του μεγάλου αυτού άνδρα που έσωσε τις ζωές τόσων πολλών συνανθρώπων του».

Ο ιστορικός Jim Claven, επισήμανε ότι το έργο του Treloar αποτελεί μέρος μιας μακράς και περήφανης παράδοσης πολιτών του Ballarat που πολέμησαν στον ελληνικό χώρο, στρατιώτες και νοσοκόμες.

Μιλώντας εξ ονόματος της Επιτροπής Ανεγέρσεως, η Λίτσα Αθανασιάδη είπε: «Ως απόγονος μιας από τις οικογένειες που διασώθηκαν από τον Treloar, μπορώ να μιλήσω εξ ονόματος όλων των Ποντίων και Μικρασιατών της Αυστραλίας και να ευχαριστήσω την πόλη του Ballarat όχι μόνο για την υποστήριξη του έργου μας, αλλά για το ότι έγιναν μέτοχοι του αγώνα μας. Χωρίς την αφοσίωσή του Treloar, οι πρόγονοί μας δεν θα είχαν επιβιώσει την καταστροφή των καιρών εκείνων και εμείς δεν θα βρισκόμαστε εδώ σήμερα».

Στην πρωτοφανέστατη για τα παροικιακά μας δεδομένα εκδήλωση, προβλήθηκαν σπάνιες φωτογραφίες από το έργο του Treloar και των προσφυγικών εγκαταστάσεων που δημιούργησε, ενώ τα χορευτικά συγκροτήματα της Ποντιακής Εστίας χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς αποσπώντας την ένθερμα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων αλλά ιδιαίτερα, του δημάρχου Ballarat, Des Hudson.

Πηγή: Neoskosmos