«Ο Δίσκος της Φαιστού» και τα «Γραμμικά Κείμενα» ερμηνευμένα στην Ποντιακή διάλεκτο |
Από τη Νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα τα Μνημεία αποτελούν «το όπλο ενάντια στη λήθη». Οι Χρυσοφόροι Μυκήνες, η Ακρόπολη των Αθηνών και η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα – το παγκόσμιο σύμβολο Μνήμης Πολιτισμού που «δένει» μοναδικά το Ελληνικό Φως, είναι τα θέματα κορυφαίων επιστημόνων, τα οποία κυριάρχησαν στο πλαίσιο του «Πνευματικού Διημέρου», που διοργάνωσε το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 40 χρόνων από την ίδρυση του εκπαιδευτικού Ιδρύματος 1976 – 2016.
Το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας και ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών, πραγματοποίησαν την παρουσίαση των δύο πονημάτων του κ. Ιωάννη Θ. Χαμιζίδη, «Ο Δίσκος της Φαιστού» – το πρώτο “πέτρινο CD ROM” – και τα «Γραμμικά Κείμενα», ερμηνευμένα με «κλειδί» την Ποντιακή διάλεκτο. Στόχος της πολιτισμικής αυτής συνέργειας είναι η ανάδειξη της άρρηκτης σχέσης μεταξύ του Λόγου, της Αρχιτεκτονικής, της Παιδείας, της Τεχνολογίας και του Πολιτισμού, στην ανέλιξη της ανθρώπινης υπόστασης και στην δόμηση της ατομικής και συλλογικής μας ταυτότητας. Στοιχεία που η λαϊκή μας παράδοση κατέγραψε και με την μουσική, τον χορό και το τραγούδι, τα οποία και απέδωσαν μοναδικά ερμηνεύοντας τα δύο βιβλία του κ. Χαμιζίδη στο πολιτιστικό ντοκιμαντέρ «Αγγίζοντας το μύθο μου ζω», τα Μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων που πρωταγωνίστησαν: του Συλλόγου Κρητών Ν. Κοζάνης «Η Μεγαλόνησος», της Ευξείνου Λέσχη Κοζάνης και του «Μουσικού Σχήματος Ποντιακής Λύρας του Νίκου Κοτταρίδη».
Ένα πολύ σημαντικό γεγονός στα παγκόσμια επιστημονικά χρονικά – υπογραμμίζει ο Νέστορας Κολοβός – είχαν την τύχη να ζήσουν στην Κοζάνη όλοι όσοι παρακολούθησαν τις εργασίες του «Πνευματικού Διημέρου». Κατατέθηκε επίσημα από τον ερευνητή της Ιστορίας και του Λόγου της Μ. Ασίας κ. Ιωάννη Χαμιζίδη (καταγόμενο από την Κοιλάδα Κοζάνης) η ανάγνωση και η ερμηνεία του Δίσκου της Φαιστού, με κλειδί την Ποντιακή Διάλεκτο. Η ανάγνωση και η ερμηνεία του Δίσκου της Φαιστού αποτελούσαν ένα όνειρο για πολλούς επιστήμονες ανά τον κόσμο, που προσπαθούσαν να τον διαβάσουν και να τον ερμηνεύσουν, καθώς είναι γραμμένος σε γραμμική γραφή, φέροντας ιδεογράμματα (σύμβολα) αντί για γράμματα. Αξιοποιώντας την αποκρυπτογράφηση των Ventris και Chadwick και χρησιμοποιώντας την Ποντιακή Διάλεκτο, ο Ιωάννης Χαμιζίδης κατάφερε να αποδώσει το περιεχόμενο του δίσκου, γεγονός που ανοίγει νέους δρόμους στην επιστήμη για την ανάγνωση των Γραμμικών κειμένων. Εκτός από τον Δίσκο της Φαιστού ο Ιωάννης Χαμιζίδης κατέθεσε και την δική του ερμηνεία για την επιγραφή του Δισπηλιού, που θεωρείται το πιο παλαιό γραπτό κείμενο στον κόσμο (5260 π.Χ.).
Στο πλαίσιο του διημέρου προβλήθηκε η ταινία «Αγγίζοντας τον μύθο μου ζω». Μια ταινία που αφορά στην πολιτισμική σχέση Κρήτης και Πόντου – Πόντου και Κρήτης δια του λόγου, της μουσικής, του χορού και της ενδυμασίας. Τα γυρίσματα έλαβαν χώρα σε επιλεγμένους χώρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο του «Δίσκου της Φαιστού» και των «Γραμμικών Κειμένων», με τη συνεργασία της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης, του Συλλόγου Κρητών Ν. Κοζάνης «Η Μεγαλόνησος» και του «Μουσικού Σχήματος Ποντιακής Λύρας Ν. Κοτταρίδη». Οι στίχοι και το σενάριο είναι του κ. Ιωάννη Θ. Χαμιζίδη και η σκηνοθεσία των κ.κ. Ιωάννη Θ. Χαμιζίδη και Αναστασίας Κωνσταντινίδου.
Την πρώτη ημέρα οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα συνεδρίων του ΤΕΙ, με οικοδεσπότη το ίδρυμα, ενώ τη δεύτερη ημέρα οι εργασίες μεταφέρθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, με οικοδεσπότη τον Σύνδεσμο γραμμάτων και Τεχνών.
Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, βραβεύτηκαν για την προσφορά τους από τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών ο Ν. Μουτσόπουλος, ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ και ο Μανόλης Κορές, ομότιμος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στους βραβευθέντες δόθηκαν τιμητικές πλακέτες και η ανώτατη διάκριση του Χρυσού μεταλλίου του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών.
Πηγή: e-Ptolemeos