Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Την τιμητική της είχε η Ποντιακή κουζίνα στην Πτολεμαΐδα

Την τιμητική της είχε η Ποντιακή κουζίνα στην Πτολεμαΐδα
Την τιμητική της είχε η Ποντιακή κουζίνα στην Πτολεμαΐδα

Αναπολώντας την πατρίδα, τα ήθη και τα έθιμα οι γυναίκες του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας με πολύ μεράκι και ζήλο παρασκεύασαν παραδοσιακά εδέσματα, διατηρώντας στην πρώτη γραμμή την ποντιακή παράδοση που παραμένει αναλλοίωτη και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.

Αρκετά χρόνια μετά τον ξεριζωμό οι Έλληνες του Πόντου διατηρούν τις διατροφικές τους συνήθειες μαζί με ότι άλλο έφεραν από τις χαμένες πατρίδες τους και το παρουσιάζουν  στο πλαίσιο της εκδήλωσης που αποτελεί θεσμό για το σύλλογο, σύμφωνα με την Πρόεδρο Σοφία Τουμανίδου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο ξενοδοχείο «Παντελίδης» και στο πλαίσιο της παρουσιάζονται οι πατροπαράδοτες ποντιακές γεύσεις, με τις οποίες μεγάλωσαν γενιές και γενιές, ώστε να διατηρηθούν στα επόμενα χρόνια και να επιστρέψουμε στο παραδοσιακό φαγητό.


Εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεώργιος Θεοδοσιάδης, συνεχάρη το Σύλλογο για τη διατήρηση της Ποντιακής κουζίνας και γενικότερα για το πλούσιο έργο του, ενώ την πρωτοβουλία χαιρέτησε και ο εντεταλμένος Περιφερειακός  Σύμβουλος Δημήτρης Καρακασίδης.

Οι παρευρισκόμενοι γεύθηκαν τα νοστιμότατα εδέσματα, τιμώντας την παραδοσιακή κουζίνα, ενώ η εκδήλωση διανθίστηκε με παραδοσιακούς χορούς από το τμήμα ενηλίκων του Συλλόγου, υπό τους ήχους των γνωστών ποντίων μουσικών Κώστα Παναγιωτίδη, Χρήστο Παναγιωτίδη, Γιάννη Μαυροπουλίδη, Παναγιώτη Ταρατσίδη και Μάνο Κοζαϊτση οι οποίοι στη συνέχεια παρέσυραν τους προσκεκλημένους σε ένα ατέλειωτο ποντιακό γλέντι.

Πηγή: e-Ptolemeos