Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Άρχισε το 3ο Διεθνές Συνέδριο Ποντιακών Ερευνών στη Θεσσαλονίκη

Άρχισε το 3ο Διεθνές Συνέδριο Ποντιακών Ερευνών στη Θεσσαλονίκη
Άρχισε το 3ο Διεθνές Συνέδριο Ποντιακών Ερευνών στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη άρχισε το 3ο Διεθνές Συνέδριο Ποντιακών Ερευνών, που διοργανώνουν το τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής και το τμήμα θεολογίας της θεολογικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και θα διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 20 Νοεμβρίου 2016.

Το 3ο Διεθνές Συνέδριο Ποντιακών Ερευνών, έχει ως θεματολογία, «Ο Πόντος στην ύστερη Οθωμανική Αυτοκρατορία (19774 – 1908). Κοινωνία και Οικονομία», και πραγματοποιείται στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Αμφιθέατρο Ι).

Η εναρκτήρια συνεδρία έγινε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016, στις 6 το απόγευμα, με χαιρετισμούς από την Άρτεμις Ξανθοπούλου – Κυριακού, ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ, τον Παντελή Νίγδελη, πρόεδρο του τμήματος ιστορίας και αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, τον Διονύσιο Βαλαή, αναπληρωτή καθηγητή του ΑΠΘ, εκ μέρους του προέδρου του τμήματος Θεολογίας Παναγιώτη Σκαλτσή, ενώ κεντρικός ομιλητής της πρώτης ημέρας ήταν ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η μαρτυρία της εθνογραφίας του Μικρασιατικού Πόντου. Διαπιστώσεις και προκαταρκτικά συμπεράσματα».

Άρχισε το 3ο Διεθνές Συνέδριο Ποντιακών Ερευνών στη Θεσσαλονίκη

Η Άρτεμις Ξανθοπούλου – Κυριακού

Στον χαιρετισμό της η Άρτεμις Ξανθοπούλου – Κυριακού, καλωσόρισε εκ μέρους των διοργανωτών τους συνέδρους, αναφέρθηκε στη σημασία των προηγουμένων συνεδρίων και την συμβολή των αειμνήστων επιστημόνων Οδυσσέα Λαμψίδης και Άντονυ Μπράιερ και τόνισε πως «το Διεθνές Συνέδριο Ποντιακών Ερευνών φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει το βήμα της επιστημονικής έκφρασης και ανταλλαγής απόψεων όσων ασχολούνται με θέματα σχετικά με την ιστορία του Πόντου από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονή μας εποχή».

Άρχισε το 3ο Διεθνές Συνέδριο Ποντιακών Ερευνών στη Θεσσαλονίκη

Ο Παντελής Νίγδελης

Στο χαιρετισμό του ο Παντελής Νίγδελης μεταξύ άλλων ανέφερε πως «για έναν άνθρωπο όπως ο ομιλών που συνδυάζει την τριπλή ιδιότητα του ιστορικού, του πρόσφυγα δεύτερης γενιάς και του καθηγητή του ΑΠΘ το να χαιρετίζει την έναρξη του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Ποντιακών Ερευνών με θέμα «Ο Πόντος στην ύστερη Οθωμανική Αυτοκρατορία (1974 – 1908) Κοινωνία και Οικονομία», αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός που τον γεμίζει χαρά και ικανοποίηση. Ως ιστορικό, επειδή από μόνη της η παρουσία δεκαεννέα επιστημόνων από το εξωτερικό και τη χώρα μας, με αρκετούς από αυτούς να προέρχονται από το Πανεπιστήμιο μας, αποτελεί εγγύηση ότι δικαιούμαστε να προσδοκούμε από το συνέδριο πλούσια και κυρίως νηφάλια επιστημονικά αποτελέσματα».

Άρχισε το 3ο Διεθνές Συνέδριο Ποντιακών Ερευνών στη Θεσσαλονίκη

Ο Διονύσιος Βαλαής

Ο Διονύσιος Βαλαής, ο οποίος ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Παναγιώτη Σκαλτσής, μεταξύ άλλων τόνισε τη σημασία του συνεδρίου και τόνισε πως από την επιλογή και μόνον των ομιλητών φαίνεται η πρωτοτυπία, η ποιότητα και η διεπιστημονικότητα των εισηγήσεων και τόνισε πως ο Πόντος, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα κεντρίζει το ενδιαφέρον των ερευνητών.

Άρχισε το 3ο Διεθνές Συνέδριο Ποντιακών Ερευνών στη Θεσσαλονίκη

Ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης

Στην ομιλία του ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης «Η μαρτυρία της εθνογραφίας του Μικρασιατικού Πόντου. Διαπιστώσεις και προκαταρκτικά συμπεράσματα», αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο που έκανε το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών του Οκτάβιου και Μέλπως Μερλιέ – Λογοθέτη, για την καταγραφή των οικισμών της Μικρασίας και ιδιαίτερα του Πόντου, τις δυσκολίες που βρήκαν οι καταγραφείς και ερευνητές και το πόσο σημαντική είναι αυτή η δουλειά που έγινε και συγκεντρώνεται σε πέντε τόμους.

Στη συνέχεια έκανε αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων που αφορούν τον Πόντο και τον ελληνικό πληθυσμό που κατοικούσε σε αυτόν και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον μελετητή.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των αρχών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών Χρήστος Γαλανίδης, ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Ανέστης Οσιπίδης, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης Ηρακλής Τσακαλίδης και πρόεδροι και μέλη ποντιακών σωματείων, και πολλοί φοιτητές του ΑΠΘ.

Σάββατο

Οι εργασίες συνεχίζονται το Σάββατο από τις 10 το πρωί με συνεδρίες που έχουν σχέση με την «πολιτική – οικονομία», «πόλεις και ύπαιθρος» και θρησκεία». Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την ενότητα «δημογροφία».

Το συνέδριο διοργανώνεται από τον τομέα νεότερης και σύγχρονης ιστορίας, λαογραφίας και κοινωνικής ανθρωπολογίας, τμήμα ιστορίας – αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και από τον τομέα εκκλησιαστικής ιστορίας, χριστιανικής γραμματείας, αρχαιολογίας και τέχνης, του τμήματος θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, με τη συνδιοργάνωση του Ερευνητικού Κέντρου του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και τη χορηγία του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδη».