Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016

Εκτός κυβέρνησης ο "αρνητής" της Γενοκτονίας, Νίκος Φίλης

Εκτός κυβέρνησης ο "αρνητής" της Γενοκτονίας, Νίκος Φίλης
Εκτός κυβέρνησης ο "αρνητής" της Γενοκτονίας, Νίκος Φίλης

Ένα χρόνο ακριβώς, μετά τις δηλώσεις του τότε Υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ότι "αναγνωρίζουμε τον πόνο των Ποντίων, αλλά δεν ήταν Γενοκτονία", ο Νίκος Φίλης βρίσκεται εκτός κυβέρνησης.

Ο τότε υπουργός Παιδείας, σε συνέντευξή του «στον Ενικό» στο Star, είχε δηλώσει, ερωτηθείς σχετικά: «Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας».

Ο υπουργός συμπλήρωσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια».

Ενώ συνέχισε, λέγοντας πως «αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα και επαναλαμβάνω, επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση, όσο αιματηρή και αν είναι, και άλλο πράγμα η γενοκτονία και το ολοκαύτωμα».

Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από τον Ποντιακό Ελληνισμό τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με μοναδικό αίτημα την αποπομπή του.

Η τελευταία του κόντρα και με την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι σίγουρο πως συνέβαλλε τα μέγιστα ώστε να τον οδηγήσει στην έξοδο του από την σημερινή σύνθεση της κυβέρνησης.