Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Ήχησε δυνατά η «Η Καμπάνα του Πόντου» στη Μονή Λαζαριστών (Φωτο)

Ήχησε δυνατά η «Η Καμπάνα του Πόντου» στη Μονή Λαζαριστών
Ήχησε δυνατά η «Η Καμπάνα του Πόντου» στη Μονή Λαζαριστών

Το βράδυ της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου 2016 στη Μονή Λαζαριστών στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών νομού Τρικάλων παρουσίασε το ποίημα του Φίλωνα Κτενίδη «Η Καμπάνα του Πόντου». Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. 

Η «Καμπάνα του Πόντου» η οποία δημοσιεύθηκε το 1950 από τον Φίλωνα Κτενίδη, αποτυπώνει την αγωνία του ξεριζωμού, η οποία ξεπερνά ακόμη και εκείνον τον προαιώνιο φόβο του ανθρώπου για το θάνατο. Πρόκειται για ένα «ευλαβικό μνημόσυνο στους νεκρούς που μείνανε σ’ εκείνα τα άγια χώματα, για χαιρετιστήριο μήνυμα στον τόπο που γεννηθήκαμε, για ύμνο στη δόξα και την αθανασία του Πόντου», όπως αναφέρει ο ίδιος ο ποιητής.

Το επικό αυτό κείμενο επενδύθηκε μουσικά το 2008, μερίμνει της Ι.Μ. Δράμας. Η αφήγηση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου και του Κώστα Διαμαντίδη και οι ερμηνείες του Αλέξη Παρχαρίδη και της Πέλας Νικολαΐδου έδωσαν «φωνή» στην «Καμπάνα».

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων, για πρώτη φορά το 2012, με πλήρη συναίσθηση ευθύνης προς επιτέλεση του ελαχίστου χρέους, με γνώμονα τις αρχές του αρχαίου δράματος και τη συνδρομή των νέων τεχνολογιών, περιέβαλε το μελοποιημένο πλέον κείμενο με δράση και εικόνα. Είναι η κυτταρική μνήμη που ξυπνά, είναι οι ψυχές των προγόνων που μας συνοδεύουν σε κάθε μας κίνηση.

Στην έναρξη της εκδήλωσης της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου 2016, στη Μονή Λαζαριστών, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος, αναφέρθηκε στη σημασία του ποιήματος του Φίλωνα Κτενίδη και στον πόνο του ξεριζωμού και της εγκατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα.

Στην αφήγηση ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος και ο συγγραφέας και ποιητής Κώστας Διαμαντίδης, οι οποίοι απέδωσαν με ιδιαίτερα συναισθηματικό τρόπο το κείμενο του Φίλωνα Κτενίδη, καθηλώνοντας τους θεατές.


Τους στίχους της Καμπάνας ερμήνευσαν με μοναδικό τρόπο οι τραγουδιστές Αλέξης Παρχαρίδης και η Πέλα Νικολαΐδου.

Τη μουσική επιμέλεια είχε ο Μπάμπης Κεμανετζίδης.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Μπάμπης Κεμανατζίδης στη λύρα, Χρήστος Κεμανετζίδης στα πλήκτρα, Νίκος Σιδηρόπουλος στο λαούτο, Θανάσης Κουλεντιανός στο κανονάκι, Παντελής Αγκιστριώτης στην πολίτικη λύρα, και Γιάννης Γραικός και Νίκος Δημητρίου στα κρουστά.

Σκηνοθεσία & Ενδυματολογική Επιμέλεια: Αχιλλέας Λέρας. 

Συμμετείχε η θεατρική ομάδα της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων. 

Μετά το πέρας της παράστασης, χορευτική ομάδα παρουσίασε τον πυρρίχιο χορό Σέρρα.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, ο οποίος ιδιαίτερα συγκινημένος αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο το 2010, έπειτα από 88 χρόνια, καθώς και στο χρέος που έχουμε όλοι μας απέναντι στους προγόνους μας από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, ενώ έκλεισε με το αισιόδοξο μήνυμα «Μη φοβάστε, η ομορφιά και το καλό, είναι αυτά που θα νικήσουν. Η πατρίδα μας θα ζήσει γιατί είστε ζωντανοί εσείς».

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών νομού Τρικάλων εκφράζει τις ευχαριστίες του στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα για την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση, καθώς και στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλος για την πρωτοβουλία του ώστε να συμμετάσχει ο σύλλογος μας στη συγκεκριμένη εκδήλωση. 

Τέλος, ευχαριστίες στη Μόρφω Σιαμλίδου για τη διαχείριση της προβολής των βίντεο και στη Χρύσα Παπαγεωργίου για το μακιγιάζ.