Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Bαλκάνια και Πόντος στο ίδιο stage

Bαλκάνια και Πόντος στο ίδιο stage
Bαλκάνια και Πόντος στο ίδιο stage

Ένα κρύο Κυριακάτικο βράδυ απαιτεί χορό, φίλους και την ζεστασιά που προσφέρει η βαλκανική μουσική στην ψυχή... bonus ένα ταξίδι μέχρι τον Πόντο και την post modern κουλτούρα του. Νέοι άνθρωποι, γεμάτοι μουσική, κέφι και αγάπη –ο καθένας ξεχωριστή- για την τέχνη του και την μουσική που αντιπροσωπεύει. Οι BAiLdSA και οι ΑΡΓΑΤΕΙΑ κατάφεραν αν ενώσουν την αγάπη τους για την βαλκανική και την ποντιακή μουσική, αντίστοιχα.

Πριν πιούμε την πρώτη γουλιά μπίρα, η BAiLdSA μας προθερμαίνουν με λίγη ρέγκε... μέχρι να μπουν τα βαλκανικά! Ερμηνεύουν ένα εξαιρετικό cover του ‘’Kalashnikov’’ του G.Bregovic και το κοινό αρχίζει και ‘’ξεβιδώνεται’’. Συνεχίζουν με αγαπημένα τους κομμάτια όπως το ‘’Mastika’’, από τον πρώτο δίσκο "United States of Balkans", ο οποίος όπως και όλοι τους οι δίσκοι είναι διαθέσιμοι online στο προσωπικό τους website, οντάς υποστηρικτές της Free μουσικής σε όλους. Πάνω που μας έχουν ταξιδέψει και στην Ρομά κουλτούρα, απογειώνουν το Live με το αγαπημένο ΄’Baildsa’’ και όλοι ‘’ζαλιζόμαστε όταν τους συλλογιζόμαστε'' όπως λέει και το κομμάτι. Το συγκρότημα μόλις κυκλοφόρησε το νέο του single “Balkan Express (Ride the Train)” και φυσικά μας το ερμηνεύουν Live!

To καλύτερο σημείο του Live ήταν όταν μοιράζονται το stage με τους ΑΡΓΑΤΕΙΑ. Εκεί ακούμε βαλκανοποντιακή μουσική και πάνω απ'όλα έχουμε ενθουσιαστεί όλοι με την σύλληψη της ιδέας. Ποιος θα το έλεγε ότι ο τρομπετίστας θα έκανε παρέα με έναν λυράρη από τον Πόντο. Οι ήχοι κυμαίνονται σε μια πλούσια μουσική παλέτα και τα αυτάκια μας χαίρονται και χαμογελούν!


Η βραδιά θα συνεχίσει με τους ΑΡΓΑΤΕΙΑ, που έχουν σκοπό να μας εξοικειώσουν με την Ποντιακή μουσική, τους νέους καλλιτέχνες που ‘’ράβουν’’ την παράδοση στα μέτρα τους και φυσικά με την ποντιακή διάλεκτο. Η νέα γενιά αποφασίζει όχι απλά να αγκαλιάσει την ιστορία και την παράδοση, αλλά να τραγουδήσει με την δικιά της ψυχή και ερεθίσματα, υπό τον ήχο της λύρας, ένα ‘’νέο’’ είδος τέχνης πιο σύγχρονο και μοντέρνου

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή ενός καλλιτέχνη από την Τουρκία, που παίζει γκάιντα. Το live απογειώνεται και όλοι ερωτευόμαστε σιγά σιγά ένα είδος τέχνης γεμάτο νοήματα και ρυθμό. "Αργατεία σημαίνει αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια μέσω της εθελοντικής εργασίας. Η μουσική τους θέλει να χτίσει δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων και να υπενθυμίσει την σπουδαιότητα και τη σημασία της τέχνης και της συλλογικότητας σε δύσκολες εποχές." Και κάπως έτσι μου λύθηκε η απορία γιατί αυτοί οι καλλιτέχνες από τον Πόντο εκπέμπουν τόση ζεστασιά με τον ρυθμό τους.

H βραδιά τελείωσε με το πιο ζεστό χειροκρότημα. Οι BAiLdSA και οι ΑΡΓΑΤΕΙΑ καταφέρνουν να σπάσουν τα μουσικά σύνορα μεταξύ παράδοσης, μοντέρνου και κουλτούρας. Ήταν ένα ξεσηκωτικό και ταυτόχρονα νοσταλγικό Live, για τις πατρίδες που χάθηκαν στον χρόνο αλλά και για αυτές που οι νέοι δημιουργούν με την τέχνη τους θα δημιουργούν κάθε φορά που τραγουδάνε.

κείμενο | εύη μίνου
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου

Πηγή: Rejected